Brandweermannen op het dak van een Umicore-gebouw, waar zich opnieuw rookontwikkeling voordeed. Brandweerzone Antwerpen

Brand bij Umicore Hoboken onder controle

De brand die vanochtend ontstond bij Umicore in Hoboken, is onder controle. Omstreeks 16.00 uur was er een nieuwe rookontwikkeling maar ook deze is ondertussen onder controle.

 

update 16:45 uur
De hulpdiensten hebben de brand inmiddels onder controle, er is geen rookontwikkeling meer. In samenspraak met de bedrijfsbrandweer van Umicore houdt Brandweer Zone Antwerpen vannacht een ploeg ter plaatse om de situatie te monitoren.

update 16:00 uur
Er is een nieuwe rookontwikkeling vastgesteld bij Umicore. Daar zou isolatiemateriaal vuur hebben gevat. De hulpdiensten zijn ter plaatse. Buurtbewoners die hinder ondervinden, houden best ramen en deuren gesloten.

update 12:25 uur

Vanmorgen om 7.30 uur ontstond er brand ter hoogte van een scrubberinstallatie (een eenheid die gassen reinigt vooraleer ze uitgestoten worden) van Umicore in Hoboken. Toen de brand ontstond waren er nog 30 mensen aan het werk. De afdeling werd meteen ontruimd en de werknemers werden in veiligheid gebracht op de site, wat verderop. De betrokken afdeling werd stilgelegd. De andere afdelingen van het bedrijf hielden hun activiteiten aan. 

De hulpdiensten waren snel en massaal ter plaatse. Brandweer Zone Antwerpen kreeg ondersteuning van de collega’s van Brandweerzone Rand, de Civiele Bescherming en de veiligheidsdiensten van het bedrijf zelf. Bij de brand ontstond een sterke rookontwikkeling en geurhinder die ver in de omgeving te merken was.

Omstreeks 11.45 uur was de brand onder controle. Bij de metingen in de ruime omgeving werden geen abnormale waarden gemeten. Bewoners kunnen opnieuw ramen en deuren openen.

Preventief werden bij de afhandeling van het incident omwonenden geëvacueerd in de onmiddellijke omgeving en opgevangen in een nabij gelegen dienstencentrum. Deze kunnen spoedig terugkeren naar hun woning.

De gemeentelijke fase van het rampenplan, die maakt dat alle hulpdiensten in nauw overleg aan incidentbestrijding doen met zorg voor de omgeving, werd ondertussen opgeheven. De hulpdiensten blijven wel ter plaatse om de situatie verder op te volgen.

BE-Alert geactiveerd

De stad Antwerpen besliste om BE-Alert in te schakelen om de inwoners te informeren. In totaal werden ruim 2.500 abonnees die zich reeds inschreven, in de loop van de ochtend gewaarschuwd. Zij ontvingen een sms en een e-mail. In de eerste plaats werden de inwoners van Hoboken verwittigd over het incident en de rookontwikkeling. Ze kregen de raad om onder meer ramen en deuren te sluiten. Toen later ook meldingen binnenkwamen over geurhinder op het Kiel en in Wilrijkse buurten, werden ook deze inwoners gewaarschuwd. Nadat de brand onder controle was, werd een afsluitend bericht gestuurd.

Wie zich nog niet heeft ingeschreven op BE-Alert, kan dit eenvoudig en gratis op www.be-alert.be.

Verwante info:

15 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
Jill_Lorrentop

https://www.gva.be/cnt/dmf20180912_03738346/brand-bij-umicore-in-hoboken-hou-ramen-en-deuren-gesloten

Jouw avatar
m.m.d@telenet.be

Evacuatie ???

Jouw avatar
Jjsmits

Umicore is een Seveso bedrijf , bevolking moet direct verwittigd worden, toevallig via radio1 gehoord, ernst kan niet vanaf eerste moment bepaald worden, duurde 3 uur vooraleer brand onder controle ,volgens berichten op radio1. Motregen doet rook neerslaan in grote omgeving ,niet alleen Adolf Greinerstraat, eerste berichten 'bedrijf in Adolfs Greinerstraat ' is Desinformatie ! Nieuws 11u transmigranten en Syrië kinderen belangrijker dan situatie in Hoboken.

Jouw avatar
MARIA-THERESIA-LUDOVICA

Mijn woonplaats is Verenigde Natieslaan 2660 Hoboken. Ik vind het wel heel raar dat ik geen enkel bericht heb ontvangen via Be alert. Ik heb die mensen gecontacteerd en kreeg deze melding:Bij een noodsituatie op gemeentelijk niveau beslist de burgemeester wanneer, naar welke zone en via welk kanaal BE-Alert wordt ingezet. Waarom hooren wij niet bij de gevaarlijke Zone. In vogelvlucht is het toch nog geen km ver.

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Maria, heeft u uw adresgegevens opgegeven bij uw inschrijving voor BE-Alert? Bij inschrijving ontving u een bevestigingsmail, hier kan u dit in nakijken.