Contacteer stad Antwerpen

Brouwerij Cordemans (Borrewaterstraat)

Eind 19de eeuw neemt de nijverheid in Merksem een sneltreinvaart. De dokken worden gegraven en de explosieve groei van fabrieken trekt veel arbeiders aan. Ze vestigen zich in wijken zoals hier in ’t Dokske.

Oude brouwerij Cordemans in de Borrewaterstraat

De arbeiders lusten na hun zware dagtaak wel een pintje. Dat is koren op de molen van de vijf brouwerijen in Merksem. Brouwerij Cordemans- Van den Broeck is een van hen.

Victor Cordemans neemt de leiding van de brouwerij in 1888. In grote houten vaten gestapeld op paardenkarren hobbelen de Cordemans-bieren door de straten naar de herbergen en cafés. Zoals naar Herberg De Kroon aan de Kroonplaats. Daar kon je toen een ‘Meerts’ of een ‘Merxem Bock’ drinken.

Nog vóór de eeuwwisseling wordt de brouwerij meermaals vergroot en gemoderniseerd. Maar de grote sprong komt in 1924 met de start van de productie van bier van lage gisting, gebotteld in flesjes. Al het eerste jaar worden 1,3 miljoen flesjes verkocht. Een succes!

Cordemans wordt dé specialist in flessenbier. Gekend zijn onder meer het donkere Royal Malta Malt (van Mout), maar ook het pilsbier Lux, het tafelbier Blond en Merxem Bock.

In 1936 sluit de brouwerij haar deuren. De sterke concurrentie doet het bedrijf de das om. Cordemans’ zoon Ferdinand neemt brouwerij ‘Der Abdij’ op het Kiel over.

Dit artikel is gedeeld door