Laat u inenten tegen griep

Elke winter krijgt een op de tien personen griep. “Vooral 65-plussers doen er goed aan om zich te laten inenten. Ze zijn erg vatbaar voor de gevolgen”, zegt Pierre Van Damme, professor en directeur van het vaccincentrum aan de Universiteit Antwerpen.

Pierre Van Damme: “Het griepvirus is makkelijk overdraagbaar en daardoor besmettelijk. Met een banale griep eindig je al snel een week ziek in bed. De periode waarin de griep epidemie losbarst, is moeilijk te voorspellen. Welke impact ze zal hebben, weten we ook niet vooraf. Om deze ongemakken en onzekerheden in te perken, is een inenting tegen griep meer dan aangewezen.”

Minder sterk afweersysteem

“Er zijn drie groepen die er alle belang bij hebben om zich te laten inenten: 65-plussers, zwangere vrouwen en gezondheidswerkers. Het afweersysteem is bij oudere personen minder sterk. Bovendien kampen zij vaak met suikerziekte of long- en nierkwalen. Een griep kan die aandoeningen verergeren. Als vrouwen zwanger zijn, wijzigt ook hun afweersysteem waardoor ze meer vatbaar zijn voor griep. Dat kan leiden tot hoge koorts en longontsteking en in het ergste geval zelfs overlijden. De laatste groep is die van de gezondheidswerkers. De eerste twee griepdagen beseft men dat nog niet, waardoor zij hun griep gemakkelijk doorgeven.”

Jaarlijkse inenting

“De beste periode om zich te laten inenten is tussen 15 oktober en 15 november, maar we laten ook vaccinatie toe tot 15 december. De griep breekt meestal uit bij het begin van het nieuwe kalenderjaar. Omdat het griepvirus elk jaar verandert, wijzigt ook het vaccin jaarlijks. Dat gebeurt op aanraden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die bepaalt welke griepvarianten in het volgende griepseizoen naar alle waarschijnlijkheid het sterkst aanwezig zullen zijn. Daarom is het belangrijk dat men zich elk jaar opnieuw laat vaccineren."

"De wetenschap is volop bezig met de ontwikkeling van een ‘supraseizoenaal’ vaccin, dat bescherming biedt gedurende meerdere winters. Dat is voorlopig toekomstmuziek. Wie meer informatie wil over het griepvaccin of zich wil laten inenten, maakt het best een afspraak met de huisarts.”

Meer info

Klik voor meer info over het griepvaccin

1 reactie op dit artikel:
Jouw avatar
joseph.antoni@telenet.be

Wanneer laten 65+sers zich best inenten.

Dit artikel is gedeeld door