Vlaams Architectuurinstituut eert Léon Stynen met expo en boek

In deSingel loopt een expo over architect Léon Stynen. “Zijn gebouwen bepalen nog steeds het uitzicht van Antwerpen. Wanneer u door de stad wandelt, ziet u op bijna elke hoek een gebouw van hem”, zeggen curators Nina Serulus en Bart Tritsmans.

Léon Stynen werkte meer dan 50 jaar als architect, stedenbouwkundige en designer. Tussen 1920 en 1977 ontwierp hij gebouwen in binnen- en buitenland, maar hij had een voorliefde voor zijn geboortestad Antwerpen.

“Stynen woonde in de Tentoonstellingswijk. Zijn kantoor was eerst aan huis en later in de Zonnewijzer aan het Harmoniepark. In Antwerpen ontwierp hij onder meer deSingel, de BP-building, maar ook veel woningen. Buiten Antwerpen zijn onder meer de casino’s van Oostende en Knokke van zijn hand. Samen met Paul De Meyer bouwde hij na WO II een architectenbureau uit dat vanuit Antwerpen grote projecten realiseerde”, zeggen Nina Serulus en Bart Tritsmans.

Oog voor detail

Nina en Bart vertellen ook over de precisie waarmee Stynen te werk ging: “Wie naar de expo komt, zal merken dat Stynen en De Meyer zich niet beperkten tot gebouwen. Zo ontwierpen ze ook meubels. Dat deden ze met een ongelooflijk oog voor detail. Voor verschillende interieurs ontwierpen ze zelfs het patroon van de tegels, de deurklinken of de verlichting. Een ander project van Stynen is de vakantiewoning die hij voor zijn familie liet bouwen op de oever van het Gardameer in Italië. Voor dit project maakte hij zelfs een apart briefhoofd.” 

Kennismaken met Léon Stynen 

U kan kennismaken met Léon Stynen op verschillende manieren. Via de expo of via het bijhorende boek ‘Léon Stynen. A Life of Architecture (1899- 1990)’. U kan zelf op stap gaan door de stad met de speciale wandelkaart of de gebouwen ontdekken met de Antwerp Museum App.

Expo Léon Stynen

Nina Serulus en Bart Tritsmans vertellen over de expo: “Fotograaf Filip Dujardin fotografeerde gebouwen van Stynen. Zijn werk is te zien in deSingel, van de inkom tot op het dak.”

Op vraag van het Vlaams Architectuurinstituut, dat het Stynenjaar organiseert, bouwen leerlingen van Pius X en Don Bosco Hoboken zijn iconische gevels na. Dat doen ze met architectenbureau Eagles of Architecture. “Wanneer u meermaals in deSingel komt kijken, ziet u deze installatie mee evolueren. We tonen ook tekeningen, foto’s, plannen, maquettes uit het archief van Stynen. Wisselend lopen er ook twee thematentoonstellingen: een over kunst in het werk van Stynen en een over de foto’s die de architect maakte van de stad Chandigarh in India.”

Meer info

Expo Léon Stynen
tot en met zondag 20 januari 2019​
van woensdag tot zondag, 14-19 uur
deSingel, Internationale Kunstcampus
gratis

Ga naar de website van deSingel voor meer info over deze expo

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!
Dit artikel is gedeeld door