Joke Decru van AAP vzw met hond op een bankje in het bosTom Cornille

Gezocht: 'plusbaasjes' met hart voor dieren

Een huisdier hebben is heel leuk. Maar u moet er ook voor zorgen en er tijd en aandacht aan besteden. Dat lukt niet altijd voor iedereen. Daarom start AAP vzw met een project waarbij 55-plussers mee zorgen voor een huisdier van iemand in de buurt.

Projectleider Joke Decru legt uit hoe het werkt. 

"Op een moment dat een baasje niet genoeg tijd of energie heeft voor zijn huisdier, kan hij een beroep doen op zijn ‘plusbaasje'. Dat is iemand uit de buurt die mee de zorg voor zijn huisdier op zich neemt. Dat is een win-win situatie voor iedereen. De baasjes kunnen terugvallen op iemand die ze kennen en vertrouwen, het huisdier krijgt extra liefde en zorg en ook de 55-plusser wordt er beter van."

"Omgaan met dieren is namelijk goed voor de gezondheid, want het verlaagt stress en de bloeddruk. Het bevordert ook het sociaal contact, want dierenliefhebbers spreken elkaar gemakkelijk aan. En het geeft voldoening om voor een dier te zorgen."

Leuk voor iedereen

"Als plusbaasje hebt u vooral de voordelen van het dier, maar niet de lasten. Bovendien kan een beetje hulp al veel betekenen voor een buur. U kan verschillende dingen doen: met het huisdier gaan wandelen, er bij mensen thuis op passen of ervoor zorgen wanneer de baasjes met vakantie zijn. Dat is zeker geen verplichting. Het moet vooral leuk zijn, zowel voor de baasjes als voor de plusbaasjes."

Sociaal project

"Plusbaasjes doen dit gratis. De kosten voor verzorging, dierenvoer, speeltjes of dierenarts zijn voor de eigenaar. Ons project heeft een verzekering en af en toe organiseren we uitstapjes om de plusbaasjes in de bloemetjes te zetten. Zo leren ze elkaar beter kennen. Ook dat is belangrijk. Daarom nodigen we iedere 55-plusser met een hart voor dieren graag uit om plusbaasje te worden."

Zou u een geschikt plusbaasje zijn? Schrijf u dan in via de website of bel met AAP vzw.

Meer info

AAP vzw - Animal Assisted Projects
tel. 03 887 72 21
www.aapvzw.be

Dit project wordt financieel gesteund door de burgerbegroting van district Antwerpen. 


Stadsreporter Nick zocht en vond een plusbaasje voor zijn hond Smokey.

3 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
Nadine De Jongh

Mooi initiatief! Ik kijk er al naar uit om +55 jaar te worden :-)

Jouw avatar
Eve Hoex

Heel mooi initiatief. Jammer dat ik te jong ben. Zou ook leuk zijn voor mensen die chronisch ziek zijn of de middelen niet hebben om een dier uit het asiel een onderdak met veel liefde te geven...

Jouw avatar
godelieve van achter

denk er aan om plusbaasje te worden mijn scotty is 12 jaar en zijn wandelingentjes worden kleiner .Dus van oktober ga ik zeker informeren hoe het werkt

Dit artikel is gedeeld door
A-nieuws
A-nieuws
42900+
Dieren
Dieren
29100+