Mevrouw Leonie Vlijminckx bladert door fotoalbum Jonathan Ramael

Vertel uw verhaal over de oorlog

In 2019 herdenkt en viert Antwerpen het einde van de Tweede Wereldoorlog - 75 jaar geleden - met tal van activiteiten. Hebt u een verhaal of object uit de oorlog? Breng het mee naar de Verzameldag Tweede Wereldoorlog.

Leonie Vlijminckx (90) blikt alvast terug op haar eigen oorlogsjaren.

"Als kind woonde ik in de Scheldestraat. Ik herinner me de Duitse soldaten op straat toen de oorlog begon. Ze deelden chocolade uit aan de kinderen, maar ik mocht niet naar buiten van mijn vader. Tijdens de oorlogsjaren richtten we met enkele meisjes de DGOG op, de ‘dienst aan gezinnen door oorlog geteisterd’. Wij maakten soep voor hen, dat was puur idealisme."

"Zelf ben ik door de oorlog niet echt getekend. Maar mijn schoolvriendin Mariette wel. Bij de inslag van de ‘vliegende bommen’ stuurde de leraar ons naar huis. Toen we bij Mariette kwamen, bleek ze haar huis en haar ouders kwijt te zijn. Dat was verschrikkelijk. Zij had plots niemand meer."

"Mijn vader luisterde stiekem naar de Engelse radio, dat mocht eigenlijk niet. Hij zat met zijn oor tegen het toestel, want hij zette het volume erg stil. Onze bovenbuur werkte met de Duitse bezetter samen. Op een dag stond die man plots in zijn uniform bij ons binnen terwijl mijn vader naar de radio luisterde. Wat waren we de volgende dagen bang dat hij onze pa zou verraden!"

"De bevrijding was een groot feest. Iedereen trok naar de Grote Markt om te gaan dansen. Ik wilde ook gaan, maar dat mocht niet van mijn vader. Hij vond me te jong. "Daar komen vodden van", zei hij. Zowel bij het begin als op het einde van de oorlog moest ik van mijn vader dus binnenblijven. Hij was een schat, maar wel heel streng," lacht Leonie.

Kom naar de Verzameldag Tweede Wereldoorlog

De stad Antwerpen en het Vredescentrum willen de verhalen over de Tweede Wereldoorlog niet laten verloren gaan. Daarom nodigen ze iedereen uit die verhalen over de oorlog kent. Of misschien hebt u een object uit die tijd? Breng het mee naar de Verzameldag. Als u niet weet waarvoor dat object gebruikt werd, kan u dat misschien ontdekken.

U kan ook vragen stellen, bijvoorbeeld in het kader van een familieonderzoek. Tijdens de Verzameldag vertellen specialisten ook meer over Antwerpen tijdens de oorlog.

Meer info

Verzameldag Tweede Wereldoorlog
zondag 3/2 van 10 tot 17 uur
FelixArchief, Oudeleeuwenrui 29, Antwerpen
info@vredescentrum.be
www.vredescentrum.be
gratis

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!
Dit artikel is gedeeld door