Rampoefening Ahoy 2.0 in Albertdok goed verlopen

Op vrijdagochtend 15 februari vond in het Albertdok aan de Oosterweelsteenweg een grote rampoefening plaats. Meer dan 300 figuranten en deelnemers waaronder Port of Antwerp, Stad Antwerpen, hulpdiensten en partners waren bij de oefening betrokken.

Een passagier wordt geëvacueerd op een brancard
1|5
Geëvacueerde passagiers staan op een reddingsboot, een passagier met krukken wordt door hulpverleners naar beneden geholpen
1|5
Een man die in het water terecht kwam wordt geholpen door een redder
1|5
Een vrouw wordt naar beneden geholpen door reddingsmedewerkers
1|5
Passagiers op het dek van het schip kijken verbaasd
1|5

Volgens het scenario dat voor de oefening was uitgedacht, voer een fictief cargoschip 'Pride of Antwerp' het riviercruiseschip MS Joy aan. Daardoor ontstond in het riviercruiseschip een lek. Het schip begon te zinken en enkele van de passagiers vielen overboord. Alle passagiers werden gered en geëvacueerd naar een nabijgelegen bedrijf. De oefening is dus vlot verlopen en de vooraf afgesproken procedures werkten goed. 

Deelnemers

De brandweer, politie, medische diensten, civiele bescherming, de rampencoördinator en de havendiensten werkten samen om de oefening tot een goed einde te brengen. Doordat er regelmatig oefeningen gehouden worden, kan de hulpverlening bij een echte ramp vlotter verlopen. De oefening zal ook nog geëvalueerd worden door alle deelnemers, zodat alle leerpunten nog eens onder de aandacht komen. 

Riviercruises

Het scenario met het riviercruiseschip werd gekozen omdat die cruises een belangrijk deel van de toeristische activiteiten in Antwerpen uitmaken. Vorig jaar ontving Antwerpen 94.678 passagiers van 768 verschillende riviercruises. Dit jaar staan er al 671 riviercruises op het programma, maar dat cijfer is voorlopig en zal in de loop van het jaar nog stijgen. 

Dit artikel is gedeeld door
A-nieuws
A-nieuws
39900+