Portret van Gilbert van Schoonbeke

Antwerpen viert Gilbert van Schoonbeke

Kent u Gilbert van Schoonbeke? Hij was dé grondlegger van de Antwerpse stadvernieuwing in de Gouden Eeuw. Omdat hij 500 jaar geleden geboren werd, staan er tal van evenementen op het programma. Vier mee en ontdek zijn sporen doorheen de stad.

Wie was Gilbert van Schoonbeke?

Ondernemer en projectontwikkelaar Gilbert van Schoonbeke bepaalde als geen ander het gezicht van de stad. In de 16de eeuw breidde hij de haven uit, werkte hij de stadsomwalling af, legde hij straten en pleinen aan en voorzag hij brouwerijen van zuiver water.

Zo kwamen de Stadswaag, de Vrijdagmarkt en Het Eilandje er op zijn initiatief. Hij liet het Brouwershuis bouwen. En doet de Van Schoonbekestraat een belletje rinkelen? Deze straat op het Zuid kreeg zijn naam omdat hij in de buurt een residentieel kwartier met buitenverblijven voor rijke stedelingen optrok.

Vier mee in 2019

De stad herdenkt dit jaar deze bijzondere Antwerpenaar met tal van activiteiten.

Een greep uit het gevarieerde aanbod:

  • Herbeluister de muziek uit de tijd van Gilbert van Schoonbeke elke laatste woensdag van de maand in het Vleeshuis. Daar loopt ook een mini-expo over muziek tijdens de Gouden Eeuw.
  • Proef vanaf 14 maart het Gilbert-bier, een amberkleurig bier volgens traditioneel recept. Verkrijgbaar in onder meer de stadswinkel.
  • Lees vanaf 25 april het boek dat zijn leven mooi in beeld brengt: ‘Gilbert van Schoonbeke. Een visionair ondernemer tijdens Antwerpens Gouden Eeuw’.
  • Wandel vanaf 7 juni door de stad op zoek naar sporen van van Schoonbeke, met de architectuurroute in de Antwerp Museum App. 

Ontdek wat er nog op het programma staat.

Meer info

Alles over Gilbert van Schoonbeke.

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!
Dit artikel is gedeeld door
A-nieuws
A-nieuws
39000+