Lage emissiezone-bord aan de Singel

Strengere voorwaarden voor LEZ vanaf 2020

Vanaf 1 januari 2020 verstrengen de toelatingsvoorwaarden voor de lage-emissiezone. Een uitbreiding van de LEZ komt er niet.

De nieuwe voorwaarden gelden voor een periode van 5 jaar. Daarna zullen er opnieuw strengere normen ingevoerd worden. Er bestaan geen plannen om de lage-emissiezone uit te breiden. 

Vanaf januari 2020 zijn enkel nog dieselwagens met een Euronorm 5 of hoger toegelaten, en wagens op benzine of LPG met een Euronorm 2 of hoger. Voor 80% van de Belgische wagens verandert er niets door deze verstrenging. Zij voldoen aan de toelatingsvoorwaarden en mogen de LEZ automatisch in.

Toelating tegen betaling

Als uw wagen voldoet aan de voorwaarden moet u niets doen, u mag dan de LEZ automatisch inrijden. Voor dieselwagens met Euronorm 4 kan u een tijdelijke toelating aanvragen tegen betaling.

Als u in de LEZ woont en recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming in de gezondheidszorg, bestaat er een sociaal, verlaagd tarief voor de toelating om in de LEZ te rijden. Dat tarief blijft hetzelfde als in de periode 2017-2019. Voertuigen van personen met een handicap kunnen onder een aantal voorwaarden een gratis vrijstelling krijgen.

Buitenlandse voertuigen die voldoen aan de norm mogen de LEZ in, maar enkel als ze zich binnen de 24 uur na het binnenrijden registreren.

U kan vanaf september dit jaar een voertuig registreren en een vrijstelling of tijdelijke toelating aanvragen. 

Meer info

Voor alle info over de toelatingen, registratie en de plannen voor de komende jaren kan u terecht op www.slimnaarantwerpen.be.

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!
Dit artikel is gedeeld door
A-nieuws
A-nieuws
41300+