Vic Mees op het De Coninckplein

"Ontdek de ziel van het plein tijdens Festival Royal"

Het De Coninckplein, 1 van de bekendste pleinen in Antwerpen, bestaat 150 jaar. Festival Royal viert die verjaardag met circusacts, optredens, een bal, gegidste wandelingen, kinderactiviteiten en een expo. 

Vic Mees was lang de uitbater van café Kiebooms. Hij kent het plein op zijn duimpje en werkte mee aan de expo Royale Nachten.

Leven lang op het plein

Vic Mees: “Als kind kwam ik met mijn ouders na een namiddag cinema een broodje eten op het De Coninckplein. Dan luisterde ik naar hun verhalen over wat zij hier beleefden in de jaren 50 en 60. Tot 2015 werkte ik voor Antwerpen Averechts in de Permekebibliotheek en van 2010 tot 2016 baatte ik café Kiebooms uit. Daardoor ken ik veel mensen en verhalen.”

Ontelbaar veel anekdotes

“Ik zou uren anekdotes kunnen oprakelen over café Kiebooms. Maar om de ziel van het De Coninckplein te ontdekken, moet u eigenlijk zelf komen kijken en luisteren tijdens Festival Royal."

"Ik herinner me accordeonist Bernard Van Lent. Hij werkte lang als begeleidend muzikant samen met Wannes Van de Velde, en op zondag speelde hij bij ons in het café. Iedereen danste en zong mee en voor een koppel jonge ouders bleek het een ideale manier om hun zoontje rustig te krijgen. dEUS nam ooit een clip op met levende schapen. Na de opnames begonnen mensen van de Afrikaanse gemeenschap te bieden op de schapen.”

Wereldstad

“Op het De Coninckplein passeren letterlijk alle culturen van de wereld. Vroeger was het een bruisende uitgaansbuurt, nu vooral een ontmoetingsplaats. Ik vind het mooi om te zien hoe mensen elkaar aanspreken en helpen. Het is wel jammer dat het uitgaansleven nu op sterven na dood is. Hopelijk brengt Festival Royal daar verandering in.”

Praktische info

Bibliotheek Permeke en De Coninckplein
www.permeke.org
zaterdag 7 tot en met zondag 22 september

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!
Dit artikel is gedeeld door
A-nieuws
A-nieuws
42900+