Renovatie Het Steen draait op volle toeren

De renovatie en uitbreiding van Het Steen zijn volop in uitvoering. Straks krijgt Antwerpen een groot, toeristisch onthaalcentrum op deze historische locatie.

Het steen staat in de stellingen, de brug met standbeeld van Lange Wapper op de voorgrond
1|7
Uitzicht over de daken van het Steen, in de stellingen, op de Kaaien en de Schelde
1|7
Zolderkamer van het steen, de isolatie en oude houten balken zijn te zien
1|7
Zijaanzicht van het deel van het Steen dat nog rechtstaat met overblijfselen van de verschillende verdiepingen die zijn afgebroken nog zichtbaar tegen de wand. Op de voorgrond een boog met klimop die nog overblijft.
1|7
Binnenkant van het Steen volledig in de stellingen
1|7
Het bruggetje onder de helling naar het Steen werd gestut
1|7
Grote put binnenin de site van het steen waar men aan het werk is.
1|7

“Bezoekers ontdekken er wat Antwerpen te bieden heeft. Wie aanmeert aan de vernieuwde cruiseterminal, wandelt zelfs rechtstreeks het onthaalcentrum binnen”, vertelt Raf Jacobs, projectleider bij AG VESPA.

Toeristische toegangspoort

Raf Jacobs: “Na de restauratie- en renovatiewerken zal Het Steen dienstdoen als een toeristische toegangspoort tot Antwerpen. Een permanente tentoonstelling toont bezoekers wat ze in de stad kunnen doen en beleven."

"Ook het toeristisch infokantoor komt naar hier. Mensen kunnen er praktische informatie krijgen en meteen tickets kopen voor theatervoorstellingen, musea of bezienswaardigheden. Naast Het Steen komt een nieuw ponton van 350 meter waar cruiseschepen zullen aanmeren. Zo stappen toeristen rechtstreeks van boord het onthaalcentrum binnen.”

Historische fouten

“De daken en de gevels van het historische Steen zijn al volledig gerestaureerd. Binnen hebben we onder meer houten balken en spanten hersteld. Waar nodig herstellen we ook ‘historische fouten’: latere veranderingen die niet overeenstemmen met de geschiedenis van het gebouw."

"Overal vervangen we bijvoorbeeld het gekleurd glas in lood door helder glas. We werken met historisch correcte materialen en technieken. Cement bestond nog niet toen Het Steen werd gebouwd, dus voegen we de gevels met kalk. In de helling aan de inkom hebben we de stenen hersteld en de balustrade teruggeplaatst.”

Onopvallende nieuwbouw

“In de jaren 50 werd Het Steen uitgebreid met een aanbouw aan de waterkant. Die maakt plaats voor een nieuwe toren en dakterras. Hier is de keuze gevallen voor een onopvallende nieuwbouw. We maken er een mooi geheel van, zodat het moderne stuk niet met alle aandacht gaat lopen."

"De funderingen voor het nieuwe gebouw zijn klaar. Wie nu de werf van Het Steen passeert, zal de nieuwbouw stilaan boven de grond zien verrijzen. Wanneer de officiële opening is voorzien? Dat ligt nog niet vast, maar wij hopen dit project op te leveren in het najaar van 2020.”

Dit artikel is gedeeld door
A-nieuws
A-nieuws
43000+