Contacteer stad Antwerpen

PlantentuinSwa De Heel

Den Botaniek

Den Botaniek staat alle seizoenen in bloei. Nergens anders in Antwerpen vind je zoveel kruiden- en plantensoorten bij elkaar. Flanerend over de slingerende paadjes langs de bloemenperken vergeet je de drukke stad, terwijl ze toch vlakbij is.

Den Botaniek ademt de sfeer van het verleden. Aanvankelijk hoorde de tuin met de geneeskrachtige kruiden bij het aanpalende Sint-Elisabethgasthuis. Dankzij de inzet van dokter en botanist Claude-Louis Sommé groeide de tuin uit tot een belangrijk domein voor wetenschappelijk onderzoek. Vandaag vindt u er zo’n 2000 plantensoorten. Met hulp van de naambordjes frist u uw plantenkennis gemakkelijk op.

Maak een ommetje tijdens het shoppen en geniet van de volle zon naast de serre met cactussen. Of kom op adem in de schaduw onder één van de bijzondere bomen. In de examenperiodes is Den Botaniek geliefd bij studenten, die met hun lesboeken in het gras neerstrijken. Krijgt u trek, dan kunt u in stijl lunchen op het aangrenzende terras.

Historiek

Apotheker Peter van Coudenberghe (1517-1599) legde een unieke kruiden- en plantentuin aan voor het aanpalende St-Elisabethziekenhuis. Meer dan 600 verschillende planten gebruikte hij om geneesmiddelen te bereiden. Deze plantentuin bestaat tot op de dag van vandaag. De collectie kruiden telt momenteel een 2.000-tal stuks, waarvan er verscheidene bij wet beschermd zijn. De serre herbergt een grote collectie cactussen en uitheemse planten. In de tuin zelf staan prachtige bomen en struiken en een zee van bloemen. De vijver en kikkerpoel werden recent helemaal vernieuwd. Vlak voor de kikkerpoel vind je het kunstwerk ‘Greening II’, geschonken door kunstenares Monique Donckers. Ook de originele schuttersgalerij werd in een nieuw kleedje gestoken.

Tuin der Poëten

In 2020 doopte voormalig stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen Den Botaniek om tot de Tuin der Poëten, een groene oase die regelmatig het decor vormt voor poëzie-initiatieven. Veel inwoners nestelen zich er graag tussen de kleurrijke bloemen en planten met een goed boek. Den Botaniek is leuk voor lezers, maar ook voor schrijvers. Voor tal van dichters vormt fauna een belangrijke bron van inspiratie.

Op de blog ‘Poesia Botanica’ verzamelt Bert Bevers gedichten die gelinkt zijn aan bloemen, kruiden en planten die groeien in Den Botaniek. Kortom: een poëtische verzameling als passende bloemlezing aan het parkje. Ontdek dit stukje groen op een unieke manier en lees gedichten over de verschillende bloemen en planten die er bloeien.

Erfgoedbeheerplan 

Duurzaam parkbeheer vereist een sterk beheerplan. Daarom stelde district Antwerpen een erfgoedbeheerplan op waarin alle vraagstukken over de maatschappelijke rol van Den Botaniek, het veiligstellen van het aanwezige erfgoed en de toekomstvisie helder worden vastgelegd. 

Openingsuren

  • Zomertijd van 8 tot 20 uur
  • Wintertijd van 8 tot 17.30 uur
  • de serre is tijdelijk gesloten

Tarief

gratis toegang

Praktische informatie

  • Locatie: Leopoldstraat 24 2000 Antwerpen
  • Grootte: 8,3 are
Leaflet | Esri, NAVTEQ, DeLorme, Stad Antwerpen

Meer info

Den Botaniek
Leopoldstraat 24
2000 Antwerpen 
tel. 03 232 40 87
 

Dit artikel is gedeeld door