Beethoven in Primetime

Vier mee de verjaardag van Beethoven in AMUZ!

AMUZ eert in 2020 de 250ste geboortedag van de bekende componist Ludwig van Beethoven. 13 internationale pianisten spelen al zijn 32 pianosonaten in één weekend op historische klavierinstrumenten. In ruil voor een A-kaartbon krijg je 25 procent korting op een van de niet te missen concerten!

Beethoven op zoek naar de perfecte piano

Tijdens zijn leven was Beethoven obsessief op zoek naar het perfecte klavierinstrument om zijn ideeën weer te geven. Hij zocht iets dat destijds onmogelijk leek, namelijk een piano die niet alleen zangerig, gedragen en zelfs luid kon spelen, maar tegelijk ook gearticuleerd, flexibel en gevoelig bleef. Bijgevolg heeft hij verschillende instrumenten in zijn bezit gehad; van een lichte fortepiano van de familie Stein tot zijn laatste instrument, een imposant exemplaar van Conrad Graf, waarvan hij door zijn doofheid helaas de kwaliteiten niet meer kon erkennen.

Dat Beethovens roem tot ver buiten de Weense stadsgrenzen reikte, blijkt uit het feit dat hij zelfs instrumenten kreeg aangeboden van Franse en Engelse bouwers die maar al te graag hun merknaam gekoppeld zagen aan die van Europa’s voornaamste componist. Beethoven maakte gretig gebruik van de kwaliteiten van die instrumenten, wat duidelijk hoorbaar is in de diverse sonaten. Van de eerste sonate uit 1795 tot de laatste van 1822 zijn het meesterwerken die tot stand zijn gekomen dankzij urenlang experimenteren aan de instrumenten van Stein, Streicher, Walter, Erard en Broadwood.

BEETHOVEN in PRIMETIME

Om die evolutie duidelijk te maken, programmeert AMUZ alle 32 pianosonaten in chronologische volgorde. Bovendien zullen dertien verschillende pianisten ook op piano’s spelen die nauw overeenkomen met de instrumenten die Beethoven destijds ter beschikking had. Daarvoor maakt AMUZ gebruik van instrumentencollecties uit binnen- en buitenland. BEETHOVENinPRIMETIME wordt het uitgelezen moment voor wie zich wil laten onderdompelen in het “Nieuwe Testament voor piano”, zoals Hans von Bülow Beethovens sonaten noemde.

Met je A-kaart

Spaarde je 10 A-kaartpunten? Dan kan je die in AMUZ inruilen voor een korting van 25 % op een ticket voor één van de drie concerten op zaterdag 1 februari 2020:

  • In ruil voor een A-kaartbon betaalt krijg je 25% korting op de ticketprijs voor een ticket categorie 1.
  • A-kaarthouders met kansentarief betalen 3 euro i.p.v. 4 euro voor een ticket categorie 1.
  • Maximaal 1 ticket per A-kaart.

Tickets tegen dit voordeeltarief zijn enkel te koop aan de ticketbalie van AMUZ (Kammenstraat 81, Antwerpen), op vertoon van je A-kaart. De ticketbalie is open op dinsdag- en donderdagnamiddag van 13 tot 16 uur.

 

Meer info

BEETHOVENinPRIMETIME 

zaterdag 1 februari 2020

AMUZ, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen

Info & tickets: www.amuz.be | +32 (0)3 292 36 80 | DI & DO, 13.00-16.00

 

 

1 reactie op dit artikel:
Jouw avatar
Frans Loyen

Tijdens zijn leven was Beethoven obsessief op zoek naar het perfecte klavierinstrument... Helaas leefde hij niet lang genoeg om het rechtssnarig instrument van Chris Maene te bespelen dat volgens de meeste pianisten aan alle mogelijke eisen an Beethoven voldoet.