Dit kan u deze zomer gratis in Antwerpen doen

Zwemmen in openlucht, dansen aan de Schelde, Rubens in de kathedraal bezoeken, een concert in Openluchttheater Rivierenhof bijwonen ... Veel voorstellingen, musea en activiteiten kan u gratis zien, bezoeken en doen. We stellen ze hier aan u voor.

1|19
1|19
1|19
1|19
1|19
1|19
1|19
1|19
1|19
1|19
1|19
1|19
1|19
1|19
1|19
1|19
1|19
1|19
1|19

Barok voor kinderen

Barokfestival: kinderaanbod bibliotheek Permeke; dinsdag 17 juli, zaterdag 1 september; De Coninckplein 26, 2060 Antwerpen

Neem uw kinderen mee naar de bib en luister samen naar de mooiste, grappigste en spannendste verhalen over barok. Of laat ze zelf een stopmotionfilmpje maken, kunstwerken en accessoires.

Alles over het barokke kinderaanbod in bib Permeke

Europa proeven op de Groenplaats

Fiesta Europa; van woensdag 18 tot en met zondag 22 juli, vanaf 14 uur; Groenplaats, Antwerpen-Centrum; gratis

Proef op de Groenplaats de lekkerste specialiteiten uit heel Europa. Naast vele hapjes vindt u in de kraampjes ook andere streekproducten.

Alles over Fiesta Europa op de Groenplaats

Sterren kijken op het dak van het MAS

​donderdag 19 juli, 2, 9, 16, 23 en 30 augustus, van 21 tot 23 uur; MAS, Hanzestedenplaats 1, Eilandje

Als de zichtbaarheid goed is, kan u met de telescoop de planeet Venus en enkele heldere deepsky-objecten bekijken. Medewerkers van Volkssterrenwacht Urania geven er meer uitleg bij. De kijkavonden vinden plaats bij opklaringen en/of helder weer.

Alles over sterren kijken op het dak van het MAS

Meespelen in het circus

Zomer van Antwerpen: Arquitectura de Fira; van donderdag 2 tot en met zondag 12 augustus (niet op maandag 6 augustus), doorlopend 15-18 uur en 19-21 uur; Zomerbar, Sloepenweg, Antwerpen-Eilandje

Een draaimolen van motorfietsen. Een reuzenrad met zitjes van wc-potten waarop kinderen ronddraaien. ‘Arquitectura de Fira’ doet oude kermistijden herleven met negen attracties, allemaal gemaakt van gerecycleerd materiaal en oud ijzer.

Alles over Arquitectura de Fira in de Zomerbar

Dernycriterium: topwielrenners in Antwerpen 

Na-Tour Dernycriterium Antwerpen; woensdag 8 augustus, 15.30-21.30 uur; Grote Markt, Antwerpen-Centrum

Elk jaar brengt het Na-Tour Dernycriterium wielerfans samen om te genieten van toprenners achter brommende dernymotoren.

Alles over het Na-Tour Dernycriterium

Jan Fabre zien in AMUZ

​Barokfestival: Jan Fabre in AMUZ; tot en met donderdag 9 augustus, maandag: 14-20 uur, dinsdag-vrijdag: 14-17 uur; AMUZ (Sint-Augustinuskerk), Kammenstraat 81, historisch centrum

Ans Brys 1|3
Ans Brys 1|3
Ans Brys 1|3

De Antwerpse kunstenaar Jan Fabre maakte drie nieuwe altaarstukken voor de Sint-Augustinuskerk. Hij liet zich daarbij inspireren door de originele schilderijen van Rubens, Jordaens en Van Dyck.

Alles over Jan Fabre in AMUZ

Schilderijspektakel in Carolus Borromeuskerk

Barokfestival: schilderijwissel Sint-Carolus Borromeuskerk, zaterdag 11 augustus om 19 uur, Hendrik Conscienceplein 12, 2000 Antwerpen

In de Sint-Carolus Borromeuskerk vindt drie keer per jaar een bijzonder schouwspel plaats. Op Aswoensdag, Paasmaandag en rond Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart wordt het schilderij in het hoofdaltaar gewisseld volgens een uniek 400 jaar oud systeem.

Alles over de schilderijwissel in de Sint-Carolus Borromeuskerk

Nacht van de Antwerpse kerken

Nacht van de kerken, zaterdag 11 augustus, van 19 tot 23 uur, verschillende wijken en districten

Jan Crab 1|6
Sigrid Spinnox 1|6
Victoriano Moreno 1|6
Elvire Van Ooteghem 1|6
Sigrid Spinnox 1|6
Sigrid Spinnox 1|6

Eenmaal per jaar zetten de kerken hun deuren voor u open. Deze editie staat in het teken van ‘De hemel op aarde - Kerken mét en zonder barok'. 17 kerken in Antwerpen doen mee.

Alles over de nacht van de kerken in Antwerpen

Dansen met Let's Go Urban

Zomer van Antwerpen - Let's Go Urban: 'Turning Point', van 16 tot en met 25 augustus, elke donderdag, vrijdag en zaterdag, van 20 tot 20.45 uur, Urban Center, Sint-Bernardsesteenweg 113 in Hoboken

De dansers van Let’s Go Urban garanderen een unieke mix van spoken word, video, beats en urbanmoves. ‘Turning Point’ is een voorstelling zonder tribune. U staat tussen de dansers. Een uitgelezen kans om de nieuwe locatie van Let’s Go Urban op het Kiel te ontdekken.

Alles over de dansvoorstelling 'Turning Point' van Let's Go Urban

Genieten op het Bollekesfeest

van vrijdag 17 tot en met zondag 19 augustus; Antwerpen-Centrum

Geen zomer zonder Bollekesfeest. Kom genieten van de vele optredens en lekker eten en drinken, waag een dansje, neem deel aan een wandeling of verken de Haven met de boot.

Alles over het Bollekesfeest 2018

Veel barok op de Cultuurmarkt

Cultuurmarkt Vlaanderen; zondag 26 augustus, 11-20 uur; verschillende locaties, Antwerpen-Centrum

Portretten tekenen op het Hendrik Conscienceplein.
1|2
De Nottebohmzaal in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.
1|2

Comedy, wereldmuziek, theater, klassieke muziek, jazz, literatuur, circus, expo's ... Tijdens de Cultuurmarkt geniet u van gratis optredens op buitenpodia en in zalen in de binnenstad. De Antwerpse musea zetten gratis hun deuren open. 

Tijdens deze editie staat er natuurlijk veel barok op het programma. Hiervoor moet u op het Hendrik Conscienceplein zijn:

Alles over Cultuurmarkt Vlaanderen 2018

Muziek in uw wijk

Zomer van Antwerpen: Muziek in de wijk; tot en met zondag 26 augustus, niet op maandagen en dinsdagen, verschillende districten

Sigrid Spinnox 1|2
Sigrid Spinnox 1|2

De muziekkaravaan van de Zomer van Antwerpen houdt elke dag halt in een andere wijk en bouwt een feestje voor iedereen die wil meedoen.

Alles over Muziek in de wijk

Dansen aan de Schelde

Antwerpen Danst; tot en met donderdag 30 augustus, elke dinsdag en donderdag; Kattendijksluis, kant Waagnatie, Antwerpen

Ellen Smeets

Deze zomer kan u weer dansen aan de Schelde. En dat op 18 avonden in juli en augustus, ze starten telkens met een initiatie. Tango op dinsdag, wereldmuziek op donderdag.

Alles over Antwerpen Danst aan de Kattendijksluis

Vrijdagconcerten in het Rivierenhof

Openluchttheater Rivierenhof; tot en met vrijdag 31 augustus, elke vrijdagavond; Rivierenhof, Deurne

Tom Cornille 1|3
Sigrid Spinnox 1|3
Sigrid Spinnox 1|3

Elke vrijdag in juli en augustus kan u een gratis concert meepikken in Openluchttheater Rivierenhof in Deurne. 

Alles over Openluchttheater Rivierenhof

Yoga en tai-chi voor iedereen

Zen in de zomer, tot en met zaterdag 1 september, verschillende districten

In juli en augustus kan u in verschillende districten meedoen aan sessies yoga en tai-chi. Ervaring is niet nodig. Doe sportieve kleren aan en breng een matje en water mee.

Alles over yoga en tai-chi in de zomer

Straattheater op Antwerpse pleintjes

Sinjor Circo; zondag 2, 9 en 16 september, vanaf 13 of 14 uur; verschillende pleintjes in het district Antwerpen

Sinjor Circo brengt straattheater en verwondering naar Antwerpse pleintjes in juni en september. Elke zondag zijn er andere artiesten, installaties en voorstellingen.

Alles over Sinjor Circo in het district Antwerpen

Dansen, sporten of loungen op 1 locatie

Zomer van Antwerpen: Zomerfabriek; tot en met zondag 2 september, van dinsdag tot en met zondag, vanaf 15 uur; Minkelersstraat, Zurenborg

Julie Verlinden 1|4
Sigrid Spinnox 1|4
Julie Verlinden 1|4
1|4

Berchems best bewaarde geheim is terug. Beter, groter en ... groener. Kom ontspannen in een 'secret garden': op het gras of het terras.

Alles over de Zomerfabriek

De zon zien zakken in de Schelde

Zomer van Antwerpen: Zonsondergang; tot en met zondag 2 september; Sloepenweg, Eilandje

Thomas Dhanens

Op de tribune hebt u een prachtig zicht op het water en maakt u de zonsondergang mee vanaf de eerste rij. Gebruik de barbecue als u van al dat moois honger hebt gekregen. U hoeft enkel houtskool en wat lekkers mee te brengen.

Alles over de zonsondergang

Zwemmen in zwemvijver Boekenberg in Deurne

Zwemvijver Boekenberg, tot en met zondag 16 september, Van Baurscheitlaan 68,
Deurne

In zwemvijver Boekenberg zuiveren tienduizenden planten het water op een natuurlijke manier. Hier vindt u een vijver van 73 meter lang, een speelbad en een ligweide. Als u met uw A-kaart 10 punten hebt gespaard, kan u ook in openluchtzwembad De Molen op Linkeroever gratis zwemmen. 

Alles over zwemvijver Boekenberg in Deurne

40 jaar punk in Antwerpen

Barokfestival: 'Naughty Kids - Punk, Beeld & Storm in Antwerpen 1978-2018', van donderdag 6 tot en met zaterdag 22 september, 12-18 uur, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Venusstraat 36, 2000 Antwerpen

Barok en punk, wat hebben ze met elkaar gemeen? Ontdek het op deze expo van de Antwerpse Academie over (post)punk in Antwerpen. Donderdag 6 september opent de expo met een concert van The Kids, een van de meest legendarische Belgische punkbands.

Alles over de expo 'Naughty Kids - Punk, Beeld & Storm in Antwerpen 1978-2018'

10-daags festival op het Eilandje

Part of Antwerp; van vrijdag 14 tot en met zondag 23 september; Kattendijkdok, Eilandje

De buurt rond het Kattendijkdok en het Havenhuis wordt omgetoverd tot ‘Part of Antwerp’. Een festival vol activiteiten als een 3D-street-artfestival, een bar en restaurant op het water en een Part(y) of Antwerp.

Alles over het tiendaagse festival Part of Antwerp

Barok zien en beleven in het groen

​Barokfestival: expo Experience Traps, tot en met zondag 23 september 2018, Middelheimmuseum, Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen

Met de expo Experience Traps ontvangt het Middelheimmuseum 16 hedendaagse kunstenaars die zich laten inspireren door barokke thema's. 

Alles over de expo Experience Traps in het Middelheimmuseum

Barokconcert op de Dageraadplaats

Barokfestival: inspelingsconcert barokorgel Sint-Norbertuskerk, zaterdag 20 en zondag 21 oktober, van 11 tot 18 uur, Sint-Norbertuskerk, Dageraadplaats, 2018 Antwerpen

Barokmuziek op een pure en authentieke manier uitvoeren: dat is het doel van The Antwerp Baroque Orchestra. Artistiek leider Emmanuel Van Kerckhoven verdiepte zich jarenlang in de muziek van Bach. 

Alles over het inspelingsconcert van het barokorgel

Hedendaagse barok in 80 beelden en installaties

Barokfestival: Barok Burez; tot en met woensdag 31 oktober, dinsdag-zondag: 9.30-23.30 uur; Wandelboulevard MAS, Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen

Het MAS toont het werk van fotograaf-kunstenaar Athos Burez in de wandelboulevard. Met 80 beelden en installaties brengt hij een eigenzinnige en hedendaagse kijk op verschillende genres uit de stijlperiode: stillevens, portretten, landschappen en interieurs.

Alles over de expo 'Barok Burez' in de Wandelboulevard van het MAS

Markten met boeken, vintage, design, kunst ...

verschillende datums en locaties in Antwerpen

Lambermontmartre
1|6
Markt van Morgen
1|6
Lillo Boekendorp
1|6
Brocantwerpen
1|6
Rubensmarkt
1|6
Strip- en Boekenplein
1|6

REÜNIE met Rubens in de kathedraal

​Barokfestival: 'REÜNIE', Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, maandag-vrijdag 10-17 uur, zaterdag 10-15 uur, zondag 13-16 uur, Handschoenmarkt 1

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is de trotse eigenaar van onder meer 4 topstukken van Rubens. Als inwoner van de provincie Antwerpen kan u de kathedraal gratis bezoeken. 

Alles over de expo 'REUNIE' in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Op reis met het stadhuis

De Reiziger; dagelijks; Stadhuis Antwerpen, Grote Markt 1, 2000 Antwerpen

De werken aan het stadhuis zijn gestart. Illustrator Fatinha Ramos tekende op de werfdoeken een meeslepend verhaal over Antwerpen. Kom eens kijken met de Antwerp Museum App.

Alles over de restauratie van het stadhuis

Bezoek de stedelijke musea

Stedelijke musea, elke laatste woensdag van de maand en zondag 26 augustus (Cultuurmarkt Vlaanderen) verschillende plaatsen in Antwerpen

Elke laatste woensdag van de maand kan u 6 stedelijke musea gratis bezoeken: Museum Plantin-Moretus, Museum aan de Stroom, Museum Mayer van den Bergh, Middelheimmuseum, Rubenshuis en Letterenhuis. Het MAS pakt uit met onder meer de expo's 'Michaelina' en 'Feest!'

Alles over de stedelijke musea

Monumentale kerken in Antwerpen

Barokfestival: monumentale kerken in Antwerpen, historisch centrum

Sint-Andrieskerk, Augustijnenstraat
Dave Van Laere 1|3
Sint-Pauluskerk, Sint-Paulusstraat 22
Dave Van Laere 1|3
Sint-Carolus Borromeuskerk, Hendrik Conscienceplein 11
Victoriano Moreno 1|3

Naast de kathedraal telt Antwerpen met de Sint-Andrieskerk, Sint-Carolus Borromeuskerk, Sint-Pauluskerk en Sint-Jacobskerk nog 4 andere historische kerken in het hart van de stad. Die eerste 3 kan u gratis bezoeken.

Bezichtig bijvoorbeeld in de Sint-Pauluskerk het beeld 'De bewening van het Zonnekind' van het kunstenaarskoppel Bruno en Ramona Kristo.

Alles over de monumentale kerken in Antwerpen
Alles over 'De bewening van het Zonnekind' in de Sint-Pauluskerk

Grote kunst in het klein

Expo 'Museum to Scale 1/7', vrij toegankelijk, Universiteit Antwerpen, Rodestraat 14, 2000 Antwerpen

'Museum to Scale 1/7' telt meer dan 100 minimuseumzalen, uitgewerkt door evenveel Belgische kunstenaars. Een verbluffend overzicht van de beeldende kunstscène sinds de jaren 1960.

Alles over 'Museum to Scale 1/7' in de stadscampus van de UA

Wandel tussen Gallowayrunderen en zeldzame vogels

Hobokense polder, Schroeilaan 15, Hoboken

Sigrid Spinnox 1|3
Frederik Beyens 1|3
Jonathan Ramael 1|3

De Hobokense Polder is een van de mooiste groene plekjes van Antwerpen. Het is ook het grootste op het grondgebied van de stad: de perfecte plek om een paar uur helemaal op te gaan in de natuur.

Alles over wandelen in de Hobokense polder

Beiaardconcerten kathedraal

maandag, woensdag en vrijdag van 12 tot 13 uur, juli en augustus: maandag van 20 tot 21 uur; Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, historisch centrum

00:00 | 00:00 null

Het hele jaar door hoort u elke maandag, woensdag en vrijdag van 12 tot 13 uur de beiaardier vanuit de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal spelen. In juli en augustus zijn er extra concerten op maandagavond. De Vlaeykensgang is een van de meest geliefde plekjes om naar de concerten te luisteren.

Alles over de beiaardconcerten

Stilteplekjes in de stad

1|3
1|3
1|3

Zelfs in een drukke stad als Antwerpen vindt u stille plekjes waar tot rust kan komen. Denk maar aan de Botanische tuin, de Vlaeykensgang of het Nachtegalenpark

Alles over de stilteplekken in Antwerpen

Stream gratis films als bibliotheekklant​

Bent u klant van de Antwerpse bibliotheken? Geniet dan vanuit uw zetel van kwaliteitsvolle documentaires, kortfilms, animatie en kinderfilms uit de hele wereld. Bekijk ze gratis op uw laptop, desktop, tablet, smartphone of smart TV.

Alles over de gratis films via Mijn Bibliotheek

Bereikbaarheid

Gebruik fiets, openbaar vervoer of een park-and-ride. Of combineer vervoerswijzen op slimnaarantwerpen.be.

A-profiel

Met een A-profiel krijgt u nieuws op maat, hoeft u niet steeds dezelfde gegevens in te vullen bij een aanvraag en kan u reageren op artikels. Meld u hier aan met uw A-profiel. Nog geen A-profiel? Maak er één aan.

Antwerp Museum App

Download de gratis Antwerp Museum App, dat zijn alle Antwerpse musea in één app. De ideale gids tijdens uw bezoek aan de Antwerpse musea en de stad. Alles over de Antwerp Museum App

Stad Antwerpen op YouTube

Ontdek nog meer video’s over het vrijetijds- en dienstverleningsaanbod in Antwerpen: abonneer u op het YouTube-kanaal van stad Antwerpen.​