Auteur Kristel Bruynseels

Een boek over liefde en intimiteit op leeftijd

Het nieuwe boek ‘Grijze goesting’ van Zorgbedrijf Antwerpen bundelt getuigenissen van senioren over hun behoefte aan liefde, intimiteit en seksualiteit. "Het is niet omdat je ouder wordt, dat je zonder kan", vertelt auteur Kristel Bruynseels.

Huidhonger

De afgelopen maanden praatte Kristel samen met andere auteurs met bewoners van woonzorgcentra, experten, hulpverleners en gewone en bekende senioren. “Het is een cliché te denken dat seksuele behoeftes verdwijnen naarmate je ouder wordt. Al moeten die vaak op een andere manier bevredigd worden dan vroeger. Daar proberen zowel senioren als hulpverleners een creatieve mouw te passen. Want mensen kunnen nu eenmaal niet zonder liefde en intimiteit, ongeacht hun leeftijd. Men heeft daar een mooi woord voor. Huidhonger. De behoefte om aan te raken of aangeraakt te worden.”

Taboes doorbreken

Het boek wil onder meer taboes doorbreken. “Seks en intimiteit zijn onderwerpen waar de vooroorlogse generatie soms wat moeilijker over praat. Vergeet niet dat deze mensen amper seksuele voorlichting kregen. Seks was een middel om kinderen te krijgen. Je deed het niet omdat het leuk was. Holebi’s konden dan weer hun ware aard niet tonen. Ze dachten dat ze een doodzonde begingen."

"Als je dan leest dat andere leeftijdsgenoten ooit dezelfde gevoelens hadden, werkt dat bevrijdend. Ook voor familieleden. Omdat fysiek contact zo belangrijk is, gaan mensen na het overlijden van hun partner soms een nieuwe relatie aan. Kinderen zien dat vaak als een gebrek aan loyaliteit tegenover de gestorven partner. Dat klopt niet. Het is de absolute behoefte aan intimiteit en liefde, die de meesten drijft.”

Jagen en verleiden

In het werk staan ook verhalen van bekende 65-plussers. “Zaki vertelt dat er evenveel lust en goesting in de lucht hangt op zijn dansmatinees als op de puberfuiven waar hij 50 jaar geleden draaide. Op beide plekken gaan zowel de mannen als vrouwen aan het jagen en verleiden. En het seksleven van de meeste senioren wordt er op latere leeftijd naar eigen zeggen alleen maar beter op.”

Meer info 

  • Het boek Grijze Goesting is te koop op de Boekenbeurs, bij (web)winkel de Schakel of bij de woon- en zorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen
  • 21,95 euro
  • Persvoorstelling op de Boekenbeurs op zo 28/10 om 11 uur, lezingen op vr 2/11 om 18 uur en do 8/11 om 20 uur.

Bekijk de video over 'Grijze Goesting'

Stadsreporter Annelies sprak met een paar auteurs over het boek 'Grijze Goesting'.

Verwante info:

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!