"Ik zag Antwerpen al meer dan 400 keer vanuit de lucht."
Je spotte hem vast al eens in zijn gele smiley luchtballon. Peter is al van jongs af aan geïnteresseerd in ballonvaren. “Als kind mocht ik een keer meevaren met mijn opa en nonkel. Zo begon de interesse."
"Vanaf mijn 16 jaar werkte ik bij een luchtballonbedrijf. Ik poetste de luchtballonnen en de auto’s. ’s Avonds was er dan vaak plek in een ballon om mee te varen.”
Uiteindelijk belandde Peter bij Danny Bertels. Die zocht iemand om het bedrijf te runnen. “Roxanne, de dochter van Danny, stelde in 2013 voor om de nieuwe ballon te bedrukken met een smiley. Al snel zagen we links en rechts foto’s passeren van de ballon op sociale media. Zo groeide de bekendheid verder. Ondertussen kent iedereen in Antwerpen de gele smiley ballon.”
Een ballonvaart voorbereiden is heel belangrijk. “We stijgen nooit op zonder plan, want voor je het weet kom je uit in de haven. We kijken altijd naar de windrichting en -snelheid. Zo bepalen we de startplaats en route. Het effectief besturen van een luchtballon is beperkt, omdat die meegaat met de wind. Je kan alleen hoger of lager gaan en zo een beetje een richting kiezen.”
Af en toe is een landing best spannend. “We landden ooit op de Prins Boudewijnlaan in Berchem. Ik hing boven de stad en plots viel de wind weg. Ik noem dat een zeer goed uitgevoerde landing op een uitzonderlijke plaats.”
Peter is geregeld getuige van een huwelijksaanzoek in de lucht. “Tijdens één aanzoek volgde de hele familie de vaart vanuit de auto. Bij de landing stonden ze klaar met spandoeken en muziekboxen. Het trouwfeest startte toen al een beetje in de wei. Die momenten blijven me bij.”
“Je ziet zoveel boven de stad. Je vaart van Het Havenhuis naar het Centraal Station, dan ga je verder naar het Zuidpark en het Justitiepaleis. Is het Sinksenfoor of Bollekesfeest , varen we daarboven. Elke vlucht opnieuw ontdek ik weer nieuwe plekken. Een nieuw dakterras of een park dat opnieuw is aangelegd. Je ziet alles zo mooi in detail.”