Joyce Foubert Frederik Beyens

#mijnkoers | deel uw koersverhaal

Bij ons begint de koers... Letterlijk, want op zondag 1 april start De Ronde van Vlaanderen in Antwerpen. Maar waar begon de koers voor u? Daar zijn wij minstens even benieuwd naar. Onder de noemer #mijnkoers verzamelen we verhalen van zowel superfans als koersleken. 

We zijn ervan overtuigd dat iedereen wel een verhaal over de koers heeft. Hieronder vindt u er al enkele terug. Maar met #mijnkoers willen we natuurlijk ook uw verhaal horen. Hebt u iets dat u graag wilt vertellen over de koers in uw leven, deel dan hieronder uw verhaal en laat zien dat de De Ronde leeft in Antwerpen. 

_______

“Vertrek op Grote Markt is onbeschrijflijk”

“Ik nam zelf al deel aan een wielerwedstrijd met start op de Grote Markt. Dat is echt indrukwekkend”, vertelt de 17-jarige Sander Peeters. “Als tiener trok ik met mijn vader naar wielerwedstrijden in en rond Antwerpen. Tot 2015 speelde ik voetbal, maar ik beleefde meer plezier aan fietsen. Tijdens het seizoen rij ik bijna elk weekend één of twee wedstrijden voor mijn club SV Kontich. Zowel op school als daarbuiten sport ik 18 uur per week, waarvan het overgrote deel fietsen. Vorig jaar kwam ik tijdens een training, de dag voor de Ronde van Vlaanderen, een deel van de Lotto-ploeg tegen. Ik mocht een stuk meerijden door onze buurt. Hun renner Nikolas Maes is mijn favoriet. Hij overhandigde mij vorig jaar zijn rugnummer van Parijs-Roubaix.”

Sander Peeters Pat Verbruggen
Sander Peeters

_______

“Voor mij is de Ronde hard werken”

“Met Vidisquare brengen we alle grote wielerwedstrijden in beeld. Wij plaatsen de schermen langs het parcours. Ik doe de technische bezoeken aan de start- en aankomstplaatsen. Bij de Ronde van Vlaanderen – sowieso de grootste eendagswedstrijd – ben ik ook stagemanager aan de start. Voor mij is de Ronde dus hard werken, maar ook toch genieten van de koers”, legt Tim De Sadeleer uit. “Ook in mijn vrije tijd zit ik vaak op de fiets. Op mijn 16 jaar kocht ik mijn eerste koersfiets en later richtte ik onze wielerclub WTC Den Baron op. Elke zondag en in het voorjaar en de zomer ook op woensdagavond vertrekken we met een groep vrienden aan Café Baron op de Marnixplaats.”

Tim De Sadeleer Frederik Beyens
Tim De Sadeleer

_______

“In onze ogen won papa elke koers”

“Mijn vader Diederik ‘Didi’ Foubert is profrenner geweest. Mijn broer en ik gingen als kind mee naar elke wedstrijd waar mijn vader aan de start stond. Wij amuseerden ons rot op de koers en de dag eindigde altijd met een beker of ruiker bloemen omdat papa weeral had gewonnen”, lacht Joyce Foubert. “Dat waren wedstrijden bij de elite zonder contract. Dus na zijn shift op het werk ging hij gewoon nog koersen. Professioneel zit ik nog altijd in het wielrennen. Ik ben mede-organisator van het Natourcriterium in Antwerpen en van het derny-event in Lier. Daarnaast ben ik ambassadrice voor een grote fietsenwinkel in Antwerpen, waarvoor we beurzen, testritten of fanrides organiseren. Ik geef ook lessen Start to Mountainbike. Tussen de drukte door probeer ik minstens één keer per week op de fiets te kruipen. Dat ik via mijn job over topfietsen beschik, motiveert enorm.”

Joyce Foubert Frederik Beyens
Joyce Foubert

_______

“Antwerpen verdient een echte wielerpiste”

“Als 8-jarig kereltje ging ik mee met mijn vader, die verzorger was van wielrenners, naar het Sportpaleis”, herinnert Eddy Ashman zich. “Daar lag een olympische wielerpiste van 250 meter lang. Maar het unieke was dat ze 2 meter breder was op het breedste punt. Dat was speciaal gedaan om te stayeren, jaar en dag een favoriet onderdeel in de wielersport. Een piste is de ideale leerschool voor alle wielrenners. Ik vind het ongelooflijk jammer dat de wielerbaan van het Sportpaleis rond 1990 is afgebroken. Als ik morgen de loterij win, bouw ik een nieuwe, overdekte piste. Er doen zoveel mensen aan wielrennen. Die verdienen toch een goede accommodatie om bij slecht weer te trainen, niet?” Eddy was eind jaren ’70 actief als jeugdrenner en begeleidde later jonge renners.

Eddy Ashman Frederik Beyens
Eddy Ashman

_______

“Al veel bekende hellingen gedaan”

“Als eindredacteur bij Sporza volg ik alle sporten op de voet, maar het wielrennen net iets meer”, geeft Erwin Van den Sande toe. “Als kind fietste ik al veel samen met mijn vader en mijn broer. En altijd zochten we naar uitdagende parcours. Dat doe ik nu nog als ik ga fietsen. Bekende hellingen als de Mont Ventoux, de Galibier of de Stelvio heb ik allemaal al een keertje gedaan. Het plezante is dat je je eigen avonturen herbeleeft als je later voor het televisiejournaal reportages moet maken over de profs die dezelfde hellingen beklimmen. Ik doe ook veel aan indoor cycling om mijn conditie te onderhouden, maar als het weer het toelaat, fiets ik minstens één keer per week buiten. Ik hou ervan om mijn grenzen te verleggen en ik vind ook dat je de natuur en de omgeving heel anders beleeft vanop de fiets.”

Erwin Van den Sande Frederik Beyens
Erwin Van den Sande

_______

“Nooit gedacht dat ik zo fanatiek zou fietsen”

“Ongeveer tien jaar geleden zat ik in de volgauto achter mijn vriend die samen met een kameraad door de Alpen fietste. Ik dacht bij mezelf ‘dat moet ik ook kunnen’ en in dat najaar kocht ik een koersfiets”, vertelt Jill Luyckx. “Ik begon steeds vaker te fietsen. Nooit gedacht dat ik zo fanatiek zou worden. Nu rij ik zo’n 15.000 kilometer per jaar. Sinds de komst van onze dochter is het wat lastiger geworden om samen een fietsweek te doen in de Vogezen zoals vroeger, maar één keer per jaar beklimmen we wel een bekende berg uit de koers. Zo overwonnen we al twee keer Les Trois Ballons (220 km, 4000 hoogtemeters) en L’Alsacienne (185 km, 4500 hoogtemeters). Die laatste willen we dit jaar opnieuw doen, dus daar zijn we volop voor aan het trainen.”

Jill Luyckx Pat Verbruggen
Jill Luyckx

_______

“Begonnen met fietsen door de Fitbus”

“Na een test in de Fitbus van de provincie Antwerpen in 2010 besloot ik meer te gaan bewegen. Ik begon met lopen, maar al snel schakelde ik over naar de mountainbike en de koersfiets. Nu fiets ik ongeveer 4000 kilometer per jaar. Door intensief te fietsen raakte ik al 15 kilo kwijt, maar een deel zijn er al weer bij”, lacht Hans Joris. “In 2016 nam ik deel aan de Cannibale, een fietstocht op en rond de Mont Ventoux. Door het stormachtige weer moesten we een omweg volgen waardoor we uiteindelijk aan 220 kilometer kwamen. Bij zonnig weer wil ik dat nog wel eens opnieuw doen. Wie weet ooit samen met mijn zoontje. Hij is pas vijf maar heeft alvast zijn eerste koersfiets gekregen. En zo geef ik het koersvirus door, hé.”

Hans Joris Frederik Beyens
Hans Joris

“Stiekem naar de Tour de France kijken”

“Terwijl mijn mama dacht dat ik buiten aan het spelen was, zat ik stiekem naar de Tour de France te kijken. Vooral de bergritten vond ik indrukwekkend. Ik was nog maar tien, maar daar is mijn liefde voor de koers ontstaan”, vertelt Halimah Ahmad. “Later ben ik het wielrennen blijven volgen en vooral Tom Boonen. Nu kan ik ervan genieten om Greg Van Avermaet of Sep Vanmarcke bezig te zien. Als ik zelf op de fiets zit, vergeet ik even alles en iedereen. Zalig! Een moslima op een koersfiets is misschien geen alledaags beeld, maar ik krijg niets dan positieve reacties.”

Halimah Ahmad Frederik Beyens
Halimah Ahmad

_______

“Oudste wielerclub in de wolken met start Ronde”

“Toen mijn vader me als kind meenam naar de piste in ‘t Sportpaleis, was ik meteen verkocht. Natuurlijk maakte Eddy Merckx indruk en ik weet nog hoe ik als 12-jarige jongen vurig supporterde voor Lucien Van Impe die toen de Tour won. Die liefde voor de koers gaat verder in The Royal Antwerp Bicycle Club, beter bekend als RABC. Die werd opgericht in maart 1882 en bestaat dus al 136 jaar. Daarmee zijn we de oudste wielerclub van het land”, weet vice-voorzitter Jan van Lier. “Verdeeld over verschillende groepen telt onze club zo’n 235 fietsende leden. Die zijn er nooit allemaal, maar wij doen toch vaak ritten met meer dan 100 wielertoeristen. Je kan je wel inbeelden dat we blij zijn dat de Ronde van Vlaanderen in Antwerpen start. Voor de beleving van onze sport is zo’n evenement de kers op de taart, net zoals de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen die een dag eerder vertrekt.”  

Jan Van Lier Frederik Beyens
Jan Van Lier

______

“Kan me geen leven zonder fiets voorstellen”

“Samen met enkele collega’s die ook in ‘Den Bell’ werken, vormen we sinds 2016 ons fietsgroepje ‘Les Belles’”, legt Elise Vandoninck uit. “Ik erfde een retrokoersfiets van de vader van een vriend. Een collega vertelde over haar koersfiets en zo zijn we gestart. Intussen zijn we met vier vaste leden, maar rijden er vaak nog collega’s mee. Mannen zijn nog altijd niet toegelaten. Eén keer per week fietsen we zo’n 50 kilometer. Ik kan me geen leven zonder fiets voorstellen. Ik verplaats me bijna altijd op mijn fiets. Zo rijden we elk jaar met vrienden naar Dranouter en ik fietste ook al naar Parijs.”

Elise Vandoninck Frederik Beyens
Elise Vandoninck

______

“Café Mombasa ademt koers”

“Vroeger heb ik zelf veel gefietst. Als ik eind jaren ’70 met mijn broer door de Alpen reed, kwam je amper een fietser tegen. Nu zie je rond die bekende bergen bijna geen auto meer rijden zonder fiets op. Mijn passie voor de koers kan ik vandaag kwijt in ons café.”, lacht uitbater en koersfanaat Bob Campenaerts. “We hebben zelfs een fiets staan van Antwerpse wielerlegende Stan Ockers. Van de café Mombasa-wielertenue zijn er al ruim 500 verkocht en we hebben foto’s van renners die onze truitjes dragen in alle werelddelen. Het café is ook de thuisbasis van vier wielerploegen én van de supportersclub van mijn neef en profwielrenner Victor Campenaerts. Hij is Europees kampioen tijdrijden en neemt deel aan grote rittenkoersen zoals de Giro.”

“We zenden in het café alle klassiekers uit en ook de koersen waar Victor aan deelneemt. Af en toe doen we iets speciaals. Zo tappen we tijdens de Ronde van Vlaanderen Kwaremont van ’t vat.

Bob Campenaerts Frederik Beyens
Bob Campenaerts

______

“Ik mis geen minuut van de koers”

“Mijn man zaliger en zijn broer hadden vroeger met Club ’71 een eigen wielerclub. Ik ging altijd mee kijken naar de koers. Ik heb nu nog altijd een hele map met krantenartikels uit die tijd en ik mis ook nu nog altijd geen minuut van de koers”, lacht de 90-jarige Maria Bockstal.

“Ik volg zowel klassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix, maar ook de grotere wedstrijden zoals de Tour de France. En in ’t veld zie ik Wout Van Aert graag bezig. Spijtig dat Sven Nys er niet meer bij is. Ook op de weg zijn mijn favorieten intussen gestopt. Vroeger supporterde ik voor mannen als Planckaert, Museeuw en Tom Boonen. Van het huidige peloton vind ik Philippe Gilbert wel een goede renner.

Ik leef echt mee met de koers en zolang de Belgen goede resultaten halen, ben ik gelukkig.

Maria Bockstal Frederik Beyens
Maria Bockstal

______

“Als kind al aan de start van de Ronde”

“Mijn vader nam mij al van jongs af aan mee naar de start van de Ronde van Vlaanderen in Sint-Niklaas. Daar is zeker mijn liefde voor de koers ontstaan”, denkt cabaretier Begijn Le Bleu. “Ik stond er met open mond te kijken naar mijn wielerhelden zoals Freddy Maertens. De geur van al hun verzorgingscrèmes overvalt me nu soms nog.”

“Ik wou al heel lang iets doen met mijn passie voor de koers. Daarom schreef ik het boek ‘de Ronde van Begijn’. Na het boek volgde ook een voorstelling waarmee ik momenteel door Vlaanderen toer. Die kan zowel koersfanaten als niet-liefhebbers boeien, maar ’t is geen comedyshow. Ik interview oud-renners als Edwig Van Hooydonck of Nick Nuyens, terwijl mijn compagnon Bernard Bidon voor een vrolijke noot zorgt. Ondanks de vele optredens probeer ik toch elke week een vijftigtal kilometer te fietsen.

Begijn Le Bleu
Begijn Le Bleu

_______

“Samen met papa Ronde van Vlaanderen gefietst”

“Ik heb de wielermicrobe letterlijk van mijn vader doorgekregen toen hij mij zes jaar geleden verraste met een gloednieuwe koersfiets”, vertelt Elisabeth Vermeulen. “Ik was direct verkocht en nam deel aan enkele kleinere wedstrijden in Antwerpen zoals den Dreihoek koers. De kers op de taart voor mijn vader en mezelf was de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen die we vorig jaar samen hebben gereden. Even dreigde een heupontsteking roet in het eten te gooien, maar het ging verbazend goed om die 240 kilometer te rijden. Dat smaakt echt naar meer. Dit jaar willen we misschien deelnemen aan Luik-Bastenaken-Luik. Ik heb een drukke job, maar ik maak gewoon tijd vrij om te fietsen. In de beginjaren reed ik mee met de damesploeg van café Mombasa, nu rijd ik meestal mee met wielervriendenclub Held van ’t Noord. Daar fietsen mannen en vrouwen samen. Ik doe mijn best om de eer van de dames mee hoog te houden.

Elisabeth Vermeulen Frederik Beyens
Elisabeth Vermeulen

_______

“Eerste koersfiets voor 9de verjaardag”

“Als kind probeerde ik atletiek, voetbal, turnen en capoeira. En toen kreeg ik voor mijn negende verjaardag een echte koersfiets. Sindsdien zit ik bijna elke dag op de fiets”, legt Mauro Verwilt (17) uit. “Ik fietste vaak samen met mijn vader, stiefmama en zus. Ik reed ook al eens een retrokoers mee. Zo hard mogelijk gaan, sprak me enorm aan en ik wilde me ook meer meten met jongens van mijn leeftijd. Dus sloot ik me aan bij wielerclub Steeds Vooraan in Kontich. Wij trainen samen en trekken op stage zodat we goed voorbereid aan de start van de wedstrijden staan. Daarnaast fiets ik ook nog geregeld mee met de wielerclub van mijn vader en zijn vrienden, Held van ’t Noord. Het klopt dat ik meer ervaren renners al eens uitdaag voor een sprint. Met mijn jongere benen en veel trainingen haal ik het meestal wel, maar zij vatten dat sportief op. Held van ’t Noord blijft in de eerste plaats een vriendengroep die gewoon samen ’t zaligste doen wat er bestaat: koersen!

Mauro Verwilt Frederik Beyens
Mauro Verwilt

_______

“Liefde voor de koers geërfd van vader”

“Mijn vader was een echte koersfreak en al zeer jong raakte ik ook besmet door zijn passie”, herinnert zanger-koersliefhebber Guido Belcanto zich nog goed. “Vader was een tijdlang goed bevriend met Rik Van Steenbergen, destijds samen met Rik Van Looy dé helden van ons vaderland. Die mysterieuze wielrenners waren mijn jeugdhelden, veel meer dan welke zanger of zangeres ook.”

“Ik volg graag de koers, omdat ik me dan weer die kleine jongen voel die samen met zijn vader alles zo intens beleefde. Omdat alles zich afspeelt op de openbare weg, kan een sport niet dichter bij het volk staan. Dat vind ik fantastisch. Net als het gevecht van man tegen man, wat aangrijpender en spannender is dan welke teamsport ook. Geen enkele andere sport heeft in mijn ogen meer kleurrijke en tragische figuren opgeleverd.”

“De allergrootste vond ik wijlen Marco Pantani. Voor mij was hij geen renner, maar een kunstenaar. Pantani reed geen koers, maar gaf een voorstelling. Pantani stapte op zijn fiets om zijn persoonlijkheid te uiten, net zoals een kunstenaar doet in zijn werk. Geen enkele andere renner was volgens mij zo eigenzinnig, zo artistiek, zo kwetsbaar en zo tragisch tegelijkertijd...”

“Ik vind het een goede zaak voor Antwerpen dat de Ronde van Vlaanderen hier start, maar de ziel van het vaderlandse wielrennen zal zich nooit in onze stad bevinden, die ligt in ‘de Vlaanders!’

Guido Belcanto
Guido Belcanto

_______

“Als fotograaf sta ik dicht bij de renners”

“Ik koester nog altijd de zondagen dat ik samen met mijn vader in de zetel zat om naar de grootste wielerwedstrijden te kijken. Daar is zeker mijn liefde voor de koers ontstaan”, begint Sigfrid Eggers zijn verhaal. “ Als fotograaf kan ik vandaag twee passies combineren: koers en fotografie. Ik ben geen pure wielerfotograaf, maar ik maak wel vaak foto’s van wielrenners, onder andere voor wielertijdschrift Bahamontes.

“Voor een speciaal project volg ik dit jaar de Quickstep-ploeg. Een unieke ervaring omdat je zo dicht bij de renners mag komen. Fernando Gaviria werd in Colombia als een god onthaald. Echt prachtig om te zien. Maar mijn favoriet is en blijft Tom Boonen. Vanaf de eerste fotoshoot destijds was ik verkocht. Een zeer fijne, humoristische man en een grote mijnheer, zowel op als naast zijn fiets. Tussen het reizen en de fotoreportages, probeer ik zelf toch nog regelmatig te fietsen. ik rijd graag mee met de Antwerpse wielervriendenclub Zurenborgsport. We hebben bijna 200 leden, waarvan een grote groep op woensdag en zondag vertrekt aan de Dageraadplaats.

Sigfrid Eggers Frederik Beyens
Sigfrid Eggers

Meer info

Surf snel naar www.DeRondeInAntwerpen.be

3 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
RobDeWilde

Leuke verhalen & mooie foto's! Laat die Ronde maar komen 👍 🚲

Jouw avatar
AnnemieSeghers

Prachtige verhalen! Ik ben ook een echte koersfanaat en volg de koers al jaren. Eerst de Tour De France, nadien ook alle voorjaarswedstrijden en andere grote rondes. Op een bepaald moment volgde ik gewoon alles wat er te volgen was. Maar nu ik twee kids heb is dat allemaal wel wat minder geworden. Ik hou de wielerkalender bij in mijn agenda, zodat ik geen enkele wedstrijd mis. Op de dag van De Ronde ga ik altijd naar mijn vader, waar ik samen met hem de wedstrijd volg. Steevast zijn er aardbeientaart en taart met bresiliennenootjes, staat de fles Elixir d'Anvers in de aanslag en drinken we ook een Orvalleke of een Omerke. Ieder jaar opnieuw. Vorig jaar reed de ronde zelfs door mijn dorp (Haasdonk) en gingen we kijken met de kids. Wat een belevenis, met die helikopters, motards, camera's,... Soit, ik wens iedereen een prachtige ronde toe en hopelijk wint er een Belg hé...

Jouw avatar
ElkeVerkimpen

Superleuk en inspirerend artikel + mooie foto's! De koers is zeker van ons ;-)