Ontdek de Week van de Begraafplaatsen 2018

Naar jaarlijkse traditie vindt er rond Allerheiligen de Week van de Begraafplaatsen plaats. Kom dit jaar naar de nocturne op Steytelinck of naar Reveil op het Schoonselhof. Ontdek het Schoonselhof verder ook in zijn verschillende facetten of beleef de 100 jarige wapenstilstand van WOI.

Nocturne begraafplaats Steytelinck

Op woensdag 31 oktober blijft begraafplaats Steytelinck uitzonderlijk open tot 21 uur. Nabestaanden kunnen er hun dierbare gedenken in een intiem verlichte sfeer. 

Theatergezelschap Max Last brengt er 'Spinnenmetenknippen' (+6). De voorstelling brengt met muziek, dans en woord een verhaal over verdriet en loslaten, maar ook over vriendschap en ontluikende liefde. Geen droeve, zware kost maar een gevoelig verhaal met plaats voor humor. 

Bezoek het Schoonselhof

Het Schoonselhof heeft veel te bieden dit jaar. Kom op 1 november naar Reveil, een poëtische beleving door Maud Vanhauwaert met een ongezien aantal Antwerpse dichters. In samenwerking met Antwerpen Boekenstad, voor het eerst op het Antwerps grondgebied georganiseerd. Of kom naar de herdenking voor 100 jaar Wapenstilstand. In het teken van die 100ste verjaardag van het einde van WOI kan u trouwens ook naar de openlucht expo 'Bevrijde stad. Antwerpen na de Groote Oorlog' die deels in de binnenstad en deels op het Schoonselhof te bezoeken is.

Ontdekt u de parkbegraafplaats liever met gids? Dr. Tamara Ingels en David Vergauwen nemen u mee op een muzikale wandeling 'Muzikaal Schoonselhof' langs de muzikanten en componisten die op het Schoonselhof hun laatste rustplaats vonden. Kunsthistorica Anne-Mie Havermans neemt u mee in de geschiedenis van WOI op het Schoonselhof.

Herdenking 100 jaar WOI in de districten

Niet alleen op het Schoonselhof wordt de 100-jarige Wapenstilstand herdacht. Ook in onze districten gaat deze niet onopgemerkt voorbij. Zo heeft Borgerhout een eigen programma 'Sta mee stil bij 100 jaar wapenstilstand', herdenkt Hoboken de gebeurtenissen in hun district met 'Herdenking De Groote Oorlog' en Ekeren brengt een hulde aan de gerepatrieerde gesneuvelden.

Volledig programma

1.Muzikaal Schoonselhof*
Zaterdag 27 oktober | 14 uur | Begraafplaats Schoonselhof
  
Er zit muziek in het Schoonselhof en veel meer dan u denkt! Tal van muzikanten en componisten hebben er hun laatste rustplaats. Muziekhistoricus David Vergauwen belicht samen met Dr. Tamara Ingels de muzikale rijkdom van het Schoonselhof in een unieke rondleiding.

Inschrijven via: frans.vandevondel@gmail.com of 0473/26 49 98.

2.Bevrijde stad. Antwerpen na de Groote Oorlog
Maandag 29 oktober - zondag 25 november | Begraafplaats Schoonselhof en binnenstad

Het einde van de Groote Oorlog in 1918 bracht voor de Antwerpenaars vreugde, maar ook onrust. In de jaren erna bleef de herinnering aan de oorlog aanwezig. 

Deze tentoonstelling in de binnenstad van Antwerpen en op het Schoonselhof toont dat het einde van het wapengekletter niet altijd leidt tot vrede en dat herstel en heropbouw tijd vragen.

Meer info: www.vredescentrum.be

3.Nocturne met voorstelling 'Spinnenmetenknippen'
Woensdag 31 oktober | 18.30 uur | Begraafplaats Steytelinck

Sfeervolle avondopening van de begraafplaats met gratis wandelvoorstelling ‘Spinnenmetenknippen’. (6+)

Max Last vertelt met muziek, dans en woord een verhaal over verdriet en loslaten, maar ook over vriendschap en ontluikende liefde. Geen droeve, zware kost maar een gevoelig verhaal met plaats voor humor. 

De plaatsen voor deze voorstelling zijn volledig volzet. 

4.Openlucht expo - Hobokense Helden
Donderdag 1 november - vrijdag 30 november | Begraafplaats Hoboken

Heel wat zerken op het ereperk voor gesneuvelden op de begraafplaats Hoboken zijn in de loop der jaren vervangen. Portretfoto’s van de graven gingen hierdoor verloren. Deze expo geeft de vergeten helden hun gezicht terug en laat ook oud-strijders die in een burgergraf begraven liggen aan bod.

Meer info: www.hoboken.be.​

5.Reveil - Schoonselhof
Donderdag 1 november | 15 uur | Begraafplaats Schoonselhof

Stadsdichter Maud Vanhauwaert nodigde alle dichters van Antwerpen uit om op Allerheiligen aan de graven van hun overleden collega’s gedichten voor te lezen, uit eigen werk en poëzie van hun voorgangers. Deze literaire wake kadert in Reveil, een Vlaams non-profitproject dat mensen op 1 november dichter bij elkaar brengt met muziek en lokale levensverhalen. Vanaf 15 uur lezen Antwerpse dichters afwisselend gedichten voor aan graven van overleden dichters zoals Paul van Ostaijen, Herman de Coninck en Alice Nahon. Maud Vanhauwaert en Johannes Genard van School is Cool sluiten om 16.45 uur (bij zonsondergang) af met een poëzieconcert. Maud Vanhauwaert stelt voor deze gelegenheid ook exclusief een nieuw stadsgedicht voor.

6.Herdenken van WOI op Schoonselhof*
Zaterdag 10 en zondag 11 november | 10 uur | Begraafplaats Schoonselhof

Ontdek naast de internationale draagwijdte van de militaire perken ook de persoonlijke verhalen van de overleden soldaten en krijgsgevangen. Kunsthistorica Anne-Mie Havermans neemt u mee in de geschiedenis van WOI op het Schoonselhof.

Zaterdag 10 en zondag 11 november om 10 uur. Inschrijven via: info@annemiehavermans.org  of 03/ 665 02 19.

Vertrek aan de hoofdingang begraafplaats Schoonselhof (kruispunt Krijgsbaan en Sint-Bernardsesteenweg)

7.100-jarig herdenken Wapenstilstand
Zondag 11 november | 9 uur | Begraafplaats Schoonselhof en Stadspark

Op het Schoonselhof is er de jaarlijkse ceremonie voor de begraven, weggevoerde en gefusilleerde burgers, weerstanders en soldaten van België en de geallieerde landen.

Om 11 uur vindt er ook een plechtigheid plaats aan het Monument der Gesneuvelden in het Stadspark.  Kinderen brengen een ode aan de vrede.

8.Bloemenhulde - 100 jaar Wapenstilstand
Zondag 11 november | 10 uur | Begraafplaats Hoboken

In Hoboken wordt de Wapenstilstand herdacht met een bloemenhulde aan de monumenten van de gesneuvelden op de begraafplaats. Hobokense basisscholen, individuen en verenigingen maakten hiervoor drie minder gekende herdenkingsbloemen: het madeliefje, de korenbloem en het vergeet-mij-nietje.

Aansluitend om 11 uur is er ook een bloemenhulde aan het Heldenmonument in park Broydenborg.

Zondag 11 november. Meer info: www.hoboken.be

9.11-novemberherdenking Borgerhout
Zondag 11 november | 11 uur | Begraafplaats Silsburg​

Traditioneel is er op begraafplaats Silsburg de herdenking van het einde van Wereldoorlog I op Wapenstilstand. Maar oorlog en vluchten is van alle tijden. Hussein Al-Khalidi die in 2015 naar België kwam, getuigt over zijn vlucht vanuit Irak.

10.Hulde gerepatrieerde gesneuvelden Ekeren 

Op donderdag 1 november brengen de districtsverantwoordelijken tijdens de herdenking van het eind van de Grote Oorlog een hulde Pro Patria aan de gerepatrieerde gesneuvelden.

 

* Vertrek aan de hoofdingang begraafplaats Schoonselhof (kruispunt Krijgsbaan en Sint-Bernardsesteenweg)

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!