Contacteer stad Antwerpen

stad Antwerpen
Gevel van GemmA, Steunpunt Gender en MigratieAns Brys

GemmA, Steunpunt Gender en Migratie feestelijk geopend

Op vrijdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, opende GemmA, Steunpunt Gender en Migratie feestelijk de deuren. Het werd een inspirerende dag vol verbinding voor de talrijke aanwezigen.

Een succesvolle opening

Keynote spreekster Fatima Llouh
Keynote spreekster Fatima Llouh

De opening van GemmA begon met een warm onthaal, waar bezoekers zich tegoed deden aan koffie en thee. Klaar om deel te nemen aan een dag vol verrijkende ervaringen.

Keynote spreekster Fatima Llouh wist het publiek te raken met haar persoonlijke verhaal over gender en migratie. En de getuigenis van Patty Maureira, een ondernemende vrouw uit Chili, over haar weg naar ondernemerschap als vrouw met migratieachtergrond in België, inspireerde alle aanwezigen.

Na een hartige lunch bereid door partner SafeSpace, konden bezoekers deelnemen aan een breed scala aan workshops. GemmA wil taboedoorbrekend werken en dat bleek uit de thema’s van de workshops: eer, seksualiteit, vrouwelijke genitale verminking, genderongelijkheid in je persoonlijke omgeving, mentaal welzijn, vrouwenrechten, … Het kwam allemaal aan bod. Ook was er een groepsgesprek voor meisjes over online weerbaarheid zoals exposing en shame sexting.

De opening op 8 maart was een enorm succes. Er waren zoveel mensen, dat hadden we niet verwacht!” – Ingrid ter Maat, coördinator GemmA

Tussendoor konden bezoekers een lekkere zelfgemaakte cupcake eten gemaakt door Viktoria, een onderneemster uit Oekraïne, terwijl ze een expositie van Avansa of de infostandjes van verschillende Antwerpse vrouwenorganisaties bezochten.

De dag werd afgesloten met de lezing door Pinar Akbas. Zij besprak haar boek 'Niran en ik' en deelde haar persoonlijke ervaringen over haar leven als dochter van Turkse migranten en haar strijd tegen het patriarchaat. 

Met een gevoel van verbondenheid en inspiratie keerden de bezoekers huiswaarts.

Verschillende vrouwen luisteren naar 1 vrouw die in het midden staat
Workshop door Humanitarian Welfare Association
Ans Brys3|9
Iemand geeft uitleg aan bezoekers van de tentoonstelling
Tentoonstelling: Vrouwen van Nu door Avansa
Ans Brys3|9
Vrouwen zitten aan tafel te boetseren en stellen een vraag
Creatieve workshop rond seksualiteit door GAMS
Ans Brys3|9
Enkele vrouwen praten met elkaar aan tafel
Hartige lunch door partner SafeSpace
Ans Brys3|9
Vrouwen zitten aan tafel en spelen een spel
Het spel De Vrouwenambassadeurs door de Federatie van Mondiale & Democratische Organisaties (FMDO)
Ans Brys3|9
Twee vrouwen stempelen verf op een canvas
Workshop creatief schilderen door illustratrice Shamisa Debroey
Ans Brys3|9
Verschillende vrouwen zitten in een kring en praten
Workshop door SafeSpace
Ans Brys3|9
Iemand neemt een cupcake
Zelfgemaakte cupcakes door Viktoria, een onderneemster uit Oekraïne
Ans Brys3|9
Twee personen praten met elkaar
Infostandjes van verschillende Antwerpse vrouwenorganisaties
Ans Brys3|9

Bekijk de aftermovie door Stampmedia:

Achter de schermen

Een nieuwe dienstverlening als GemmA opstarten is een uitdagend project. Collega Ingrid ter Maat (cel Gelijke kansen, Gemeenschapsvorming) werkt sinds december 2022 aan de oprichting en het uitbouwen van GemmA.

Wie ben je? Stel jezelf even voor.

Ingrid: “Ik ben altijd al enorm geboeid geweest door het thema gender en migratie. In 2001 behaalde ik een master Development Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen en specialiseerde me daarbij in gender en ontwikkeling in Zuid-Amerika. Zowel in Bolivia als in Nederland deed ik onderzoek naar gender, processen van empowerment, veranderingen in genderidentiteit en de herverdeling van arbeid en zorg in een context van migratie.

Migratie is daarboven ook in mijn persoonlijke leven een rode draad. Ik migreerde naar Bolivia en 6 jaar later kwam ik met mijn Boliviaans-Nederlandse gezin naar België. Daardoor heb ik zelf ervaren dat opnieuw beginnen in een ander land niet makkelijk is.”

6 vrouwen poseren voor de gevel van GemmAAns Brys
Ingrid ter Maat (derde van links) samen met de collega's, jobstudenten en stagiairs die werken rond GemmA

Wat is jouw motivatie om een project als GemmA te leiden?

Ingrid: “Ik werkte 8 jaar als coördinator van het vrouwencentrum Alma (het vroegere IVCA) van Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Met Alma konden we veel betekenen in de versterking van vrouwen met een migratieachtergrond. Maar het was moeilijk om de leefomgeving van deze vrouwen te betrekken bij hun proces van emancipatie. De vrouwen ervaarden weerstand, sociale druk, verwachtingen van hun gezin, … gerelateerd aan gender. Meisjes en vrouwen moeten aan bepaalde normen voldoen. Terwijl jongens en mannen vaak meer vrijheid hebben. Die genderongelijkheid die start binnen de eigen leefomgeving, dáár wilde ik iets aan kunnen doen.

Het is heel belangrijk om vrouwen te versterken. Maar empowerment gaat over veel meer dan dat. Het gaat over het zichtbaar maken van structuren van ongelijkheid en deze veranderen van binnenuit. En dat is nu net waar GemmA voor wil strijden: individuele keuzevrijheid en zelfbeschikking, het aangaan van de dialoog over genderongelijkheid in de opvoeding, het doorbreken van taboes rond onvrije partnerkeuze, het belang van financiële zelfbeschikking, … Dat spreekt mij enorm aan bij dit project.

Ook vind ik de combinatie van rechtstreeks contact met cliënten, netwerken met professionals en werk op beleidsniveau ideaal. Door deze unieke combinatie denk ik dat GemmA een enorm verschil gaat kunnen maken op verschillende niveaus.”

Paneel met quote uit het verhaal van M. "Van pijn naar vrijheid: over mijn reis na de besnijdenis."Ans Brys
Quote uit het verhaal van M.

Welke persoonlijke ervaring bij GemmA is je tot nu het meest bijgebleven?

Ingrid: “De verhalen van mensen die naar ons toe komen, blijven me het meest bij. Ze laten zien hoe belangrijk het is dat GemmA bestaat. Maar soms laten die verhalen ook zien dat er in Vlaanderen en België nog veel werk te doen is. We hebben bijvoorbeeld nog niet genoeg kennis over thema’s als eergerelateerd geweld, gedwongen huwelijken of mensen die worden achtergelaten. Dat vind ik soms moeilijk. Want aan de ene kant willen we aan beleidsmakers het signaal geven dat er nog niet voldoende  geschikt aanbod bestaat, maar aan de andere kant willen we ook nu al oplossingen bieden. Maar het belangrijkste is dat GemmA van start is gegaan en dat steeds meer mensen weten dat ze er niet alleen voor staan.”


💡 Tip: Enkele personen die een traject volgen bij de partners van GemmA deelden hun verhaal. Laat je inspireren door hun moed, veerkracht en doorzettingsvermogen.