Contacteer stad Antwerpen

stad Antwerpen
Spreker met publiek op Vrouwendag.Sigrid Spinnox

Inspirerende Vrouwendag bracht sterke vrouwen samen

Een 15-tal verenigingen vol sterke vrouwen organiseerden samen de Vrouwendag op 4 maart. Dankzij de vlotte samenwerking, het inspirerende programma en de meer dan 100 enthousiaste deelnemers werd het een geweldige editie. Blik mee terug!

Waarom deze Vrouwendag zo geslaagd was …

De tweede editie van Vrouwendag met een nieuw programma én op een nieuwe locatie was een groot succes:

  1. De verschillende vrouwenverenigingen leerden elkaars werking kennen en werkten samen. Zo werd het programma nog mooier én hadden zij een kans om hun werking ‘in the picture’ te zetten.
  2. Het inspirerende programma met bijzondere binnen- en buitenlandse sprekers wist iedereen te boeien van begin tot einde.
  3. Er waren meer dan 100 enthousiaste deelnemers!

Samen inspiratie opdoen over vrouwen en vrijheid

Lawaai voor vrouwen en vrijheid

Het centrale thema van deze Vrouwendag was vrouwen en vrijheid. Dit om aandacht te vragen voor het recht op vrijheid voor elke vrouw. Daarom startte de dag op een heel speciale manier: 1 minuut lang heel veel lawaai maken. En dat lukte fantastisch goed!

Aan het woord 

Inspirerende sprekers kwamen aan het woord. Verschillende diverse sterke vrouwen vertelden hun verhaal rond het thema vrijheid. Als openingsspreekster was er een speciale gast, die helemaal vanuit Nederland naar Antwerpen was gekomen: Shirin Musa van Femmes for freedom.

Zij opende de dag op een meeslepende manier met een verhaal over haar eigen strijd. Dat inspireerde haar om nog meer actie te nemen. In Nederland kwam ze al verschillende keren succesvol op voor rechten van vrouwen met migratieachtergrond die gevangen zaten in hun huwelijk. Ze bracht haar boodschap op een sterke, overtuigende manier. En je merkte dat haar enthousiasme ook de andere deelnemers inspireerde. 

Daarna kwamen er nog veel meer boeiende getuigenissen:

  • Imane en Hassna van Moeders met tAlenten veRsterken en Activeren (MARA) vertelden over hoe Antwerpse vrouwen in zichzelf blijven geloven en hun eigen weg kunnen afleggen.
  • Marwa van de Groep voor de Afschaffing van vrouwelijke genitale verminking (GAMS) sprak over de strijd voor vrouwenrechten in het Oosten en Westen.
  • Florinela van Avansa bracht ons even terug naar het vrouwbeeld tijdens het communistisch Roemenië.
  • Shakila (Afghaans Cultureel Centrum) getuigde over de situatie van vrouwen in Afghanistan.
Aanwezigen op de Vrouwendag applaudisseren.
Sigrid Spinnox1|6
Gastspreker Shirin Musa spreekt voor het spreekgestoelte.
Sigrid Spinnox1|6
Spreker aan het spreekgestoelte.
Sigrid Spinnox1|6
Spreker aan het spreekgestoelte.
Sigrid Spinnox1|6
Spreker aan het spreekgestoelte.
Sigrid Spinnox1|6
Publiek luistert aandachtig.
Sigrid Spinnox1|6

Rond de gesprekstafel

Dat gaf voldoende stof om na te praten. Iedereen mocht mee aanschuiven aan een gesprekstafel met deze sterke vrouwen, en velen maakten daar ook gebruik van.

Aanwezigen zitten rond de gesprekstafel.
Sigrid Spinnox1|3
Aanwezigen zitten rond de gesprekstafel.
Sigrid Spinnox1|3
Aanwezigen zitten rond de gesprekstafel.
Sigrid Spinnox1|3

Workshops

In de namiddag ging het aanbod workshops van start. En daar hadden de deelnemers een ruime keuze. Ze konden kiezen voor een theoretische workshop (bijvoorbeeld Expeditie Workload van Rebelle, over de rolverdeling binnen het gezin). Maar er waren ook meer actieve workshops voor zij die echt wilden oefenen (bijvoorbeeld weerbaarheidstraining van Girls in the City).

Wie even nood had aan wat ontspanning, kon terecht bij Femma en Binnenste Buiten. En de muzikale zielen konden zich volop uitleven tijdens de zingzangzing van de Vrouwen van 2060 (het Oude Badhuis) of inleven tijdens de muziektherapie van GAMS. 

Vrouw speelt op een djembé.
Sigrid Spinnox1|4
Vrouw speelt op een conga.
Sigrid Spinnox1|4
Vrouw speelt op een xylofoon.
Sigrid Spinnox1|4
Vrouw geeft uitleg over verzorgingsproducten.
Sigrid Spinnox1|4

Einde

Schepen Tom Meeuws sloot de dag af met zijn inspirerend woordje. Daarna kon iedereen genieten van een hapje en drankje tijdens de receptie.

Vrouwendag gedragen door bijzondere vrouwen van het Sterke Vrouwennetwerk

Er zijn veel Antwerpse verenigingen waar vrouwen met een migratieachtergrond werken, allemaal vrouwen met talent. Met het Sterk Vrouwennetwerk wil de dienst Gelijke Kansen van stad Antwerpen deze sterke vrouwen samenbrengen. Omdat ze samen nog sterker staan dan alleen.

Karen Geth (dienst Gelijke Kansen): “Binnen het Sterk Vrouwennetwerk leren ze elkaars werking kennen, om zo te kunnen verwijzen naar elkaars aanbod. Daarnaast wil het netwerk de verenigingen ook informeren en inspireren om samen te werken. Toen we hen vroegen ‘wie wil samen met ons een Vrouwendag uitwerken?’, bleek het enthousiasme erg groot te zijn.

Een 15-tal verenigingen gingen de uitdaging aan. Ze kwamen bij elkaar om vooraf te brainstormen, het programma uit te werken én de taken te verdelen voor de dag zelf. Iedereen kon zijn enthousiasme wel ergens in kwijt. Om een inspirerende workshop of speech te geven, om mee te helpen aan het onthaal, om te zorgen voor kinderanimatie … De Vrouwendag was alleen mogelijk dankzij de inzet van deze vele vrouwen!”