Contacteer stad Antwerpen

stad Antwerpen
Huizen op de Grote Markt in Antwerpen.Victoriano Moreno

Vormingen voor makelaars rond discriminatie op de huurwoningmarkt

Antwerpse makelaars worden nog te vaak geconfronteerd met klanten die vragen om te discrimineren. Daarom ontwikkelt de stad samen met verschillende partners vormingen voor makelaars en studenten om discriminatie op de huurwoningmarkt tegen te gaan.

De sessies werden uitgewerkt in samenwerking met Atlas, Unia, AP Hogeschool en ook koepelorganisaties BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) en CIB (Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen). De stad wil inzetten op een eerlijke huurwoningmarkt voor elke Antwerpenaar ongeacht gender, leeftijd, levensbeschouwing of religie, seksuele voorkeur, etnisch-culturele achtergrond of beperking. 

Via rollenspellen met professionele acteurs krijgen deelnemende makelaars tips die ze in de praktijk kunnen toepassen. Ook ideeën en ervaringen worden uitgewisseld. 

“Ik mag als makelaar niet discrimineren en wil als mens ook niet discrimineren."

Barbara Unterman zaakvoerder bij Hilferd Properties volgde de vorming. “In grote lijnen was ik al voldoende op de hoogte van het thema discriminatie op de huurwoningmark. Het is geen nieuwe materie. De vorming heeft me vooral geleerd om meer te nuanceren en te verfijnen. Soms is het een dunne lijn tussen discriminatie en een redelijke selectie van de kandidaat-huurders.

Ik mag als makelaar niet discrimineren en wil als mens ook niet discrimineren. De boeiende rollenspellen in de vorming leerden mij kleine aanpassingen die ik onmiddellijk in de praktijk kan toepassen. Zo kan ik mijn vragen bewuster formuleren en mijn woordgebruik aanpassen.”