icoontjes duiden de routes aan

Wandelroutes tijdens Antwerpen Autovrij

Op zondag 18 september 2016 is het alweer de veertiende editie van Antwerpen Autovrij. Dit jaarlijkse evenement is dé ideale gelegenheid om de stad op een andere manier te verkennen. Vergeet de auto en flaneer ontspannen door de straten of ga op ontdekking met de fiets of op skates.

 

Ontdek Antwerpen eens anders

Speciaal voor Antwerpen Autovrij werden vier routes uitgestippeld waarbij je de stad telkens op een andere manier kan verkennen. Je kan de routes zelf volgen, aan de hand van de brochure die je kan ophalen aan het infopunt op de Meir. Liever met een gids op pad? Kies dan het Kennistraject of de Rennersroute en laat je begeleiden.

Gezinsrally

Neem je hele gezin mee op ontdekking door de oude binnenstad in de Gezinsrally: een wandeling voor jong en oud, waarbij je op zoek gaat naar de antwoorden op 17 vragen. Als je flink doorstapt kan je in een uurtje deze cirkel van 3,5 km in en rond De Meir aflopen. Maar dat is nu net wat je niet moet doen! Er is onderweg zoveel te zien en te beleven. Kijk ook eens naar boven en neem je tijd. 
 

Rennersroute

Voor de sportievelingen is er de Rennersroute: trek je loopschoenen aan en volg het parcours langs de mooiste historische plekken en monumenten. De Rennersroute start op het Steenplein. Deze route kan je samen met een gids maken, die vertrekken doorlopend van op het Steenplein.

Dit is de plek waar Antwerpen als stad en als haven eeuwen geleden ontstond: aan een verhoogd stuk land nabij een brede rivier. Het Steen dateert van het begin van de 13de eeuw en is het oudste gebouw van de stad. De burcht werd de voorbije 700 jaar meermaals verbouwd. Nu is enkel de poort nog origineel. Ze deed onder andere dienst als woning, gevangenis en museum. Tijdens Antwerpen Autovrij organiseert HETPALEIS hier culturele activiteiten voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Kennistraject

Wandelaars die voor het Kennistraject kiezen, komen meer te weten over de geschiedenis én de toekomst van de stad op vlak van mobiliteit. Hoe mensen zich dagelijks verplaatsen heeft in de loop van de eeuwen de organisatie en ontwikkeling van de stad bepaald. Aanvankelijk was alles gericht op loopafstanden, want behalve paard en kar of koets liep iedereen te voet. De technologische ontwikkelingen - eerst de trein en de tram en later de auto - hebben in zo’n honderd jaar de ontwikkeling van de stad ingrijpend veranderd, telkens in een andere richting. Deze uitgestippelde route met als thema ‘de mobiele stad’ vertrekt op de Teniersplaats en eindigt aan het Steenplein vlakbij de Schelde. Dit traject is ongeveer 2 kilometer lang.
Ook op deze route kan je je laten begeleiden, door een ervaren stadsgids. Kom dan om 14u, 15u of 16u naar de Teniersplaats en ga samen op ontdekking.

Wieltjestoer

Verken je Antwerpen liever met de fiets, op rolschaatsen of met de step? De Wieltjestoer leidt je langs 11 mooie pleinen in de stad: van kleine oases van rust tot drukke, populaire plekjes. Aan de hand van een uitgestippeld traject rijd je kriskras door het autovrije gebied langs weinig bezochte plekken en bijzondere gebouwen. Op sommige pleinen krioelt het van het volk. Op andere kan je de ogen sluiten en onbekommerd wegdommelen. Vergeet niet af en toe te stoppen, uit te blazen en te genieten, zoals het hoort op Antwerpen Autovrij.

Je mag deze dag in alle eenrichtingsstraten ook in tegengestelde richting rijden. Let in sommige straten wel goed op dat je niet in de tramsporen belandt. Het start- en eindpunt van deze 8 km lange route is de Groenplaats.