stad Antwerpen - Frederik Beyens
Archeologisch depot krijgt kwaliteitslabel dienst archeologie stad Antwerpen

Archeologisch depot stad Antwerpen krijgt kwaliteitslabel

Antwerpen heeft één van de belangrijkste archeologische collecties in Vlaanderen. Omdat de stad opgravingsvondsten en het archeologisch archief op haar grondgebied professioneel wil beheren, diende ze een aanvraag in tot erkenning als onroerenderfgoeddepot. Het ‘Archeologisch depot’ kreeg op 1 juli 2016 erkenning van de Vlaamse overheid.

Archeologisch depot op twee plaatsen

Het grootste deel van de vondsten en de documentatie bewaart de stad in de Havanastraat (Luchtbal). Grote en weinig kwetsbare stukken brengt ze dan weer onder in een magazijn in de Klaproosstraat (Wilrijk). Op deze twee locaties wordt de archeologische kennis over het grondgebied van de stad samengebracht en bewaard. Met de erkenning als onroerenderfgoeddepot kan de stad haar taak als beheerder van het archeologisch patrimonium ten volle waarmaken.

In een volgende fase wil de stad ook een samenwerking aangaan met andere gemeenten, waardoor het archeologisch depot een subsidie kan krijgen van de Vlaamse overheid.

Ruim 400 opgravingen

De stad Antwerpen heeft de voorbije zes decennia een rijke en gevarieerde collectie van archeologische vondsten opgebouwd en een uitgebreid opgravingsarchief samengesteld. De collectie omvat de onderzoeksresultaten van ruim 400 opgravingen. Die zijn hoofdzakelijk uitgevoerd door de stedelijke archeologische dienst en aangevuld met een vijftigtal schenkingen van privécollecties.


 

1 reactie op dit artikel:
Jouw avatar
Christelke

De Collectie is inderdaad groot en prachtig om naar te kijken. Ik heb het geluk gehad om een tijdje bij de Archeologische dienst van de Stad Antwerpen te werken. Je leert er zo veel zowel van de archeologen als ook van de mensen van het atelier. Het kwaliteitslabel is dan ook voor de volle 100% verdiend. Ik hoop dat ik er nog eens een bezoekje kan brengen en mooie herinneringen ophalen. Groetjes Christel De Roover