Taalpunten ondersteunen nieuwkomers en laaggeletterden
De Taalpunten Nederlands van de Antwerpse bibliotheken ondersteunen nieuwkomers, anderstalige en laaggeletterde volwassenen om Nederlands te leren. Ook voor inburgering bieden zij steun. In een Taalpunt vindt u taalcursussen, grammatica- en spellingsboeken, lees- en infoboeken in eenvoudige taal, luisterboeken, woordenboeken en Nederlandstalige films.
Bent u nieuwkomer of anderstalige en wilt u Nederlands leren of oefenen? Of woont u hier al lang maar wilt u beter Nederlands leren lezen en schrijven?
Kom dan naar het Taalpunt Nederlands in de bibliotheek.
Het Taalpunt ondersteunt u om Nederlands te leren en te oefenen. U voelt u hier dan sneller thuis. Uw kansen om goed mee te kunnen in de samenleving worden ook groter.
Waar vindt u een Taalpunt Nederlands?
Er zijn Taalpunten in de districten Antwerpen (bibliotheek Permeke en bibliotheek Kielpark), Borgerhout (bibliotheek Vrede), Deurne (bibliotheek Couwelaar) en Hoboken (bibliotheek Hoboken) en in de wijken Linkeroever (bibliotheek Elsschot) en Luchtbal (bibliotheek Luchtbal).
De Taalpunten van de Antwerpse bibliotheken werken samen met Atlas, Documentatiecentrum Atlas, Centra voor Volwassenenonderwijs en Open School, Ontmoetingscentra en verschillende buurthuizen.
Open Inloop Taal
In 4 Taalpunten Nederlands (bib Couwelaar, bib Kielpark, bib Elsschot en bib Luchtbal) is 2 maal per week een Open InloopTaal- moment. U kan er gratis en vrijblijvend Nederlands komen oefenen. Docenten van Open School en CVO en medewerkers van Atlas helpen u hierbij. U wordt warm onthaald met koffie, thee en koekjes. Er zijn ook activiteiten zoals de Babbel- en Breigroep en de Babbel- en Leesgroep.

Collectie
In een Taalpunt vindt u gratis materialen om Nederlands te leren of uw Nederlands te verbeteren. Ontdek hier onze collectie.
- Taalcursussen beginners 1: Taalleermethoden Nederlands op verschillende dragers (boek, cd-rom, cd).
- Taalcursussen beginners 2: Taalleermethoden Nederlands op verschillende dragers (boek, cd-rom, cd).
- Taalcursussen beginners 3: Taalleermethoden Nederlands op verschillende dragers (boek, cd-rom, cd).
- Taalcursussen gevorderden: Taalleermethoden Nederlands op verschillende dragers (boek, cd-rom, cd).
- Taalcursussen met steuntalen: Taalleermethoden Nederlands met ondersteuning van verschillende talen op verschillende niveaus.
- Leerboeken (grammatica, spelling)
- Leesboeken: Verhalen in eenvoudig Nederlands.
- Informatieve boeken: Over sociale onderwerpen als werk, wonen, onderwijs, opvoeding, gezondheid, voeding, politiek, geld en relaties.
- Luisterboeken: Verhalen op cd om te beluisteren.
- Woordenboeken: Ook woordenschat.
- Spreken: Spreekvaardigheid en uitspraak.
- Wablieftkrant: Spreekvaardigheid en uitspraak.
- Films: Nederlands gesproken films met Vlaamse uitspraak.
- Schrijven: Schrijfvaardigheid en grammatica.
Zoektips
Klik op een lijst om de titels te zien.
Klik dan op een titel en kijk rechts op het scherm waar het boek of de cursus aanwezig is. U kan het boek ook reserveren.

Taallab
In het taalpunt van Borgerhout, Couwelaar, Hoboken, Kielpark , Luchtbal, Linkeroever en bib Permeke kan u gratis komen oefenen op taalcomputers met programma’s en websites om Nederlands te leren. Op bepaalde dagen zijn er vrijwilligers om u hierbij te begeleiden.
Er zijn vrijwilligers aanwezig
- In het Taalpunt van Borgerhout op maandag van 10 tot 12 uur en op donderdag van 13 tot 15 uur
- In de Taalzone van bibliotheek Permeke op dinsdag en vrijdag van 14 tot 17 uur en op woensdag van 15 tot 17 uur
Er zijn medewerkers van Atlas en docenten van Open School en CVO aanwezig
- In het Taal- en medialab van bib Elsschot op maandag van 13 tot 15 uur en donderdag van 10 tot 12 uur
- In het Taal- en medialab van bib Luchtbal op dinsdag en donderdag van 13 tot 15 uur
- In het Taalpunt van bib Couwelaar op maandag van 13u tot 15u en donderdag van 10 tot 12 uur
- In het Taalpunt van bib Kielpark op dinsdag en vrijdag van 10 tot 12 uur

Voor NT1 en NT2-docenten en andere geïnteresseerden
Het Taalpunt Nederlands in de bibliotheek wil nieuwkomers, anderstaligen en laaggeletterden ondersteunen voor Nederlandse taalverwerving en inburgering. Het streeft naar meer zelfredzaamheid van anderstaligen.
Het Nederlands niet beheersen heeft consequenties op sociaal-economisch, politiek, cultureel en maatschappelijk gebied. Het maakt dat mensen niet op een volwaardige manier kunnen functioneren in de samenleving en ook hun persoonlijke doelen niet kunnen realiseren. Iedereen moet de kans krijgen om Nederlands te leren.
Projecten
Naast de collectie en het taallab organiseert het Taalpunt Nederlands regelmatig projecten met partners die werken met anderstaligen (CVO, basiseducatie, Taal-oor, 2-spraak, buurthuizen, …), zoals een schrijfproject, een poëzieproject, filmvoorstellingen, toneelvoorstellingen, lezingen van Wablieft-auteurs, digital storytellingproject, enz.
Elk Taalpunt heeft ook een samenleesgroep met anderstaligen die werkt volgens de principes van The Reader van Jane Davis.
Wilt u een activiteit of project met het Taalpunt opzetten, neem dan contact op met Liesbet Laureyssens.

Leeskoffer voor samenleesgroepen met anderstaligen
Begeleiders van samenleesgroepen met anderstaligen of NT2-docenten kunnen leesboekjes van de Leeskoffer ontlenen. De boekjes in eenvoudig Nederlands zijn in 10 exemplaren aanwezig in het achtergrondmagazijn.
Deze koffers kunnen worden ontleend met een dienst-op-maatkaart, die wordt aangevraagd bij de klantendienst. Dat kan via het e-formulier Aanvraag dienstverlening op maat. U kan via de klantendienst de boekjes bestellen en afhalen in de bib die u wenst.
Bekijk de lijst 'Taalpunt Nederlands, leeskoffer voor samenleesgroepen met anderstaligen'.

Luisterboeken voor anderstaligen
Vergroot uw kennis van het Nederlands en leer de correcte uitspraak van de Nederlandse woorden met een luisterboek. Via Luisterpunt luistert en leest u gratis voorgelezen boeken in eenvoudig Nederlands aan uw computer, tablet of smartphone.
Maak kennis met luisterboeken in bibliotheek Permeke
Elke tweede woensdag van de maand bent u welkom in de Taalzone van bibliotheek Permeke om het online aanbod luisterboeken te ontdekken. Een bibliotheekmedewerker maakt voor u een Luisterpuntprofiel aan zodat u luisterboeken kan lezen.
Meer informatie
- Elke tweede woensdag van de maand van 10 tot 12 uur of van 13 tot 17 uur
- Bibliotheek Permeke, De Coninckplein 26, Antwerpen
- Gratis
- Voor alle anderstaligen, zowel met een laag als een hoog niveau Nederlands
- Breng uw A-kaart mee
- www.permeke.org
Voor bibliotheken in Vlaanderen: het netwerk van de Taalpunten Nederlands
De Antwerpse bibliotheek ontwikkelde in 2008 het concept van het Taalpunt Nederlands om nieuwkomers, anderstaligen en laaggeschoolden te ondersteunen voor Nederlandse taalverwerving en inburgering.
In 2015 werden het concept en het logo gedeponeerd.
Ondertussen zijn er meer dan 100 bibliotheken in de verschillende provincies van Vlaanderen die deel uitmaken van het netwerk en over een Taalpunt Nederlands beschikken. En het netwerk breidt zich steeds verder uit over Vlaanderen.
Bekijk de Taalpunten in Vlaanderen.
Het verhaal van de Taalpunten Nederlands is een mooi voorbeeld van hoe iets van onderuit spontaan bottum-up kan groeien en zich organisch kan verspreiden zonder tussenkomst van een hiërarchische instantie.
Het netwerk heeft eigen communicatiekanalen en een databank met informatie en activiteiten in OneDrive. De bedoeling van de databank is om zoveel mogelijk projecten met elkaar te delen en elkaar zo te inspireren.
In 2014 wonnen de Taallabs in het Taalpunt Nederlands de bronzen Bib Web Award 2014 in de categorie Mediawijzer.

Bibliotheken kunnen zich aansluiten bij het netwerk, ondertekenen een licentieovereenkomst en krijgen een soort toolkit(collectie, communicatiematerialen, tips voor activiteiten…) om een Taalpunt Nederlands uit te rollen in hun bib.
Wilt u ook starten met een Taalpunt Nederlands in uw bibliotheek? Neem dan contact op met Liesbet Laureyssens.
Getuigenissen
Enkele anderstaligen vertellen hier waarom Nederlands leren zo belangrijk is voor hen. Ze maakten de onderstaande filmpjes tijdens een workshop van het Taalpunt Nederlands in samenwerking met Vorming Plus.