Boekenrekken op de Meir Stadslab2050

Succesvolle Bookmine werkt aan schaalvergroting

Het proefdraaien van Bookmine zit erop. 256 Antwerpenaars tekenden voor het experiment en stelden een bibliotheek van bijna vijfhonderd boeken samen, waarvan vijftig in geen enkele reguliere Antwerpse bibliotheek te vinden zijn. De organisatoren Bastien Lauwers en Martijn Gys blikken dan ook tevreden terug.

Een goudmijn aan boeken

Het concept van Bookmine is inmiddels genoegzaam bekend en heeft bijna alle Vlaamse kranten gehaald. We hebben allemaal boeken in de kast waarvan we vinden dat iedereen ze gelezen zou moeten hebben. Toch vinden velen hun weg niet naar die boeken omdat ze te vaak uitgeleend zijn in de bibliotheken of er helemaal niet liggen. Bookmine biedt een platform waarop je die must reads kan aanbieden met een wervend tekstje. Meteen grasduin je in die grote bibliotheek die gevormd wordt door alle boekenplanken van de buurt. Een goudmijn aan boeken, verborgen achter huisdeuren en gevels, is opeens ontsloten.

Eén op tien niet in de catalogus van de bib

Zelfs bij het kleine experiment dat Bookmine was, waren de resultaten al meteen veelzeggend. Maar liefst tien procent van de ingegeven boeken vind je niet in de Antwerpse bibliotheekcollectie. De organisatoren zijn alvast gemotiveerd om het uploaden van zulke ‘zeldzame boeken’ nog verder aan te moedigen.

De lat mag hoger

Het kan nog beter, vinden Martijn en Bastien. Het platform bleek meer drempels op te leveren dan verwacht, de betrokkenheid van de gebruikers kan hoger en de interface gebruiksvriendelijker. Zo willen ze gebruikers nog meer aanmoedigen om boeken en boekenadviezen in te geven en regelmatig terug te komen naar het platform. Steeds meer boeken voegen zich zo in een nieuwe openbare collectie en steeds meer buren vinden elkaar rond gedeelde verhalen, onderwerpen en interesses.

Gedeelde interesse

Op de Stadslab2050-website bleek het startartikel een van de meest gelezen stukken van het jaar, en ook elders was de aandacht onverhoopt hoog. “Samen met Cultuurconnect “, zo melden de organisatoren, “volgen de openbare bibliotheken en het lokaal cultuurbeleid van enkele Vlaamse steden het onderzoek op de voet: Mechelen, Turnhout, Leuven, Gent…” En ook organisaties als Iedereen Leest, Antwerpen Boekenstad en De Dagen kijken met argusogen mee.

Of, zoals het in boekentaal zo veelbelovend heet: wordt vervolgd.

Verwante info:

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!