Christel Kumpen

"Welkom in onze vernieuwde bib"

Als je de voorbije weken bibliotheek Permeke hebt bezocht, merkte je het waarschijnlijk al: de hoofdbibliotheek krijgt een make-over. Enkele collectie-onderdelen vonden een nieuwe plek. Bovendien verhuizen tussen 21 augustus en 7 september enkele afdelingen.

“Wist je dat liefst 40% procent van onze collectie ontleend wordt door mensen jonger dan twintig?”, vertelt Christel Kumpen, directeur Permeke. “Hoog tijd dat onze kinder- en jeugdboekencollectie meer ruimte krijgen. Bovendien is er nood aan een taalzone: een ruimte om Nederlands te leren en te oefenen op een eigen tempo.

Daarom  verhuizen we een aantal items en delen we de bib anders in. De grote herinrichtingswerken starten op 21 augustus en duren drie weken.”

Open tijdens herinrichting

“Tijdens de herinrichting blijven we gewoon open. Al moeten we sommige zones even afsluiten, zoals de kinderafdeling, de afdeling muziek en beeld en de stripzone ”, verduidelijkt Christel. “Uiteraard proberen we de hinder te beperken en erop in te spelen. Zo komt er een leescontainer - op het plein voor de deur. Die Boekendoos is speciaal voor onze lezertjes die binnen even hun boeken moeten missen. Vanaf 8 september steekt de bib in haar nieuwe kleedje en is de volledige collectie weer toegankelijk.”

Bruisend of stil

“Kinderen en jongeren vinden vanaf dan beneden een grotere collectie, met gezellige lees- en knutselplekjes.  Aan de kant van de tuin plaatsen we grote tafels, die iedereen kan gebruiken om samen te werken of samen te studeren.  Daar vind je ook de stripafdeling voor volwassenen terug. Zo wordt het gelijkvloers een bruisende, actieve zone ”, schetst Christel.

“Boven kiezen we voor een stille zone, zodat je er individueel kan lezen, studeren en werken. In een latere fase volgt daar aangepast meubilair. Bijna de hele collectie voor volwassenen – fictie en non-fictie - vind je dan op de eerste verdieping. Die collectie wordt iets kleiner, maar tegelijk streven we naar een relevanter en meer hedendaags aanbod. De afdeling Muziek & Beeld verhuizen we mee naar boven, waar ze - afgesloten van de rest - ruimte biedt aan een leeshoek en aan een luistersalon.”

Hedendaagse bibliotheek

“Eigenlijk droomden we al lang van deze de nieuwe indeling”, geeft Christel toe. “Onze bezoekers nemen vandaag op een andere manier kennis op dan pakweg twintig jaar geleden. Ze verwerken informatie niet meer alleen in stilte, maar delen hun kennis ook graag. Bovendien is er ook meer aandacht voor beleving.

Met de herinrichting zetten we voortaan dus in op beide zaken - in stilte verwerken en actief delen - zonder dat ze elkaar hinderen. Precies zoals een hedendaagse bibliotheek moet zijn.” 

Enkele foto's van de bibliotheek tijdens de herinrichtingswerken:

1|3
1|3
1|3
14 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
kristof.wouters@stad.antwerpen.be

Ik kijk er naar uit!

Jouw avatar
tom.braem@stad.antwerpen.be

Knap, Christel!

Jouw avatar
liesbet.vandamme1

Super! Mooi artikel ook, Christel :) Ik kom binnenkort zeker een kijken naar jullie nieuwe Permeke!

Jouw avatar
HerbertVerbeeck

Van alle markten thuis hé ;-)

Jouw avatar
Lievee

proficiat !

Jouw avatar
TinnekeFret

Ik ben benieuwd naar het resultaat:-)

Jouw avatar
SandraLoos

nog indrukwekkender dan ervoor....proficiat!

Jouw avatar
NadiaLegrand

toppie

Jouw avatar
Linsey.vanloock

Super leuk!!

Jouw avatar
marleen.dedonder@skynet.be

Mooi dat de bib verder blijft groeien, benieuwd naar het resultaat !

Jouw avatar
hvdbergh

Ik ben gaan kijken, zelden zo'n hard werkende verhuisploeg gezien.

Jouw avatar
Gdeckx

Heel tof !

Jouw avatar
karla.blomme@stad.antwerpen.be

We tellen af om het resultaat te bewonderen. Intussen: nog veel energie bij de werken buurtjes!

Jouw avatar
ch28ku@yahoo.com

Heel erg bedankt voor de fijne reacties... wij kijken er naar uit om iedereen op 8 september weer te verwelkomen. Nieuwsgierig naar meer? Vergeet dan niet om onze website te bezoeken, de facebookpagina te liken of ons op Permeke instagram of urbanbib instagram te volgen, er staan heel wat interessante activiteiten gepland.