Kamishibaivoorstelling in de bibbusElisabeth Verwaest

Educatief materiaal

Zoek- en leesfiches en de vijfvingertest helpen leerlingen bij het vinden en beoordelen van een geschikt boek. Kamishibai is een traditionele Japanse vertelvorm die voorlezen in de klas een nieuwe dimensie geeft. En met de Boekenworm zien de leerlingen letterlijk hoeveel boeken ze al gelezen hebben.

Zoekfiches

In de catalogus van de bibliotheek vinden kinderen alle titels snel terug. Aangepaste zoekfiches helpen hen bij het maken van een goede boekenkeuze. U vindt de fiches onderaan deze pagina.

Leesfiche

Met de leesfiches hebt u als leerkracht een middel in handen om de meningen en indrukken van kinderen over een boek te verzamelen. U kunt ze downloaden onderaan deze pagina.

Vijfvingertest

De vijfvingertest is een eenvoudige manier om te weten of een boek geschikt is voor een kind. Laat de leerling een willekeurige pagina lezen uit het boek van zijn voorkeur. Vervolgens telt hij of zij alle moeilijke woorden op die pagina. Zijn het er minder dan vijf, dan is het boek geschikt om te lezen. Zijn het er meer dan vijf, dan kiest het kind beter een ander boek. De vijfvingertest is een gemakkelijke aanvulling op het AVI-systeem dat veel  basisscholen gebruiken om het leesniveau van kinderen te evalueren.

Kamishibai

Kamishibai (zie foto) is een traditionele Japanse vertelvorm en betekent 'theater van papier'. Het gaat om een piepklein theatertje waarin grote tekeningen passen. Elke tekening geeft een scène weer uit een verhaal. De verteller verschuift de tekeningen, als ging het om een animatiefilm, en vertelt intussen het verhaal.

Kamishibai is een unieke werkvorm om met kinderen op een speelse en aantrekkelijke manier aan de slag te gaan rond taal- en leesbevordering. U vindt de beschikbare titels snel terug in de catalogus van de bibliotheek. De kastjes en de vertelplaten kunnen per keer maximum 3 weken geleend worden.

Boekenworm

Verras uw leerlingen en laat een Boekenworm groeien in uw klas. De worm bestaat uit een A2-affiche (de kop en eerste twee schakels) die wordt aangevuld met de schakels van de kinderen. Per boek dat ze lezen, maken ze de worm langer met een schakel. Op deze schakel laten de kinderen weten wat ze van het boek vonden, in de vorm van een gedicht, een stukje tekst of een tekening.

Vraag de affiche (kop van de worm en eerste twee schakels) aan via bib.klantendienst@antwerpen.be. De schakel vindt u onderaan deze pagina, u kunt meteen het benodigde aantal voor uw klasje afdrukken.