Contacteer stad Antwerpen

Infobordjes koloniaal erfgoeddistrict Borgerhout

Borgerhout zorgt voor duiding bij koloniaal erfgoed

District Borgerhout plaatste op 5 locaties meer informatie bij lokale verwijzingen naar het koloniaal verleden. Via een tour in de gratis Erfgoedapp kan je met de fiets of te voet langs deze plekken. 

Vanuit de lokale erfgoedwerking ‘Littekens van Borgerhout’ werd gefocust op gevoelig erfgoed dat al dan niet zichtbaar aanwezig is in het straatbeeld. Na de nieuwe gedenksteen die slachtoffers van de kolonisatie herdenkt, volgt nu extra duiding bij verschillende straat- en pleinnamen die verwijzen naar een koloniaal verleden. 

Resultaten inspraaktraject 

In 2022 en 2023 ging het district in dialoog met zijn inwoners. Wat is de toekomst van die verwijzingen naar koloniaal erfgoed? Moet het district die verwijderen, behouden en/of duiden? Via historische informatie op de website, gegidste rondleidingen en gesprekavonden was er ruimte voor dialoog, maar ook inspraak. De meningen waren uiteenlopend, maar de grootste voorkeur lag bij duiding. Via infobordjes biedt het district meer historische informatie gekaderd in een hedendaagse context. 

Infobordjes op vijf locaties  

Op vijf relevante locaties in Borgerhout verschijnen permanente infobordjes die meer duiding geven bij de persoon of personen waarnaar de plek vernoemd is. Het infobordje op het Moorkensplein verwijst dan weer naar objecten in de onmiddellijke omgeving. Een overzicht: 

Moorkensplein: duiding bij twee monumentale gedenkstenen op het districtshuis ter nagedachtenis aan enerzijds Borgerhoutse kolonialen (1949) en anderzijds slachtoffers van de kolonisatie (2023). 

Vinçotteplein: duiding bij de persoon Thomas Vinçotte (beeldhouwer) en de rol van koloniale propaganda.  

Krugerplein (infobordje staat in de Delareystraat): duiding bij de personen Paul Kruger, Louis Botha, Pieter Arnoldus Cronjé, Koos De La Rey en Christiaan Rudolf de Wet (militaire leiders tijdens de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlogen). 

Monseigneur Van Goethemplein: duiding bij de persoon Eduard Van Goethem (missionaris verbonden aan een Borgerhoutse congregatie) en de rol van missionarissen in Congo.  

Luitenant Lippenslaan (infobordje staat in de Te Boelaarlei, dichtbij de Zwitserse Apotheek): duiding bij de personen Joseph Lippens en Henri De Bruyne (militairen in het koloniale leger). 

Gratis rondleiding in de Erfgoedapp

Om deze plekken te verbinden, kan men een permanente, digitale wandeling volgen via de gratis Erfgoedapp van Faro. Dit kan op eigen tempo te voet of met de fiets.

1. Download op je smartphone de gratis Erfgoedapp van Faro (voor Android via de Play Store en voor Apple via de App Store).

2. Open de Erfgoedapp op je telefoon, duw op de [gele bol] en scan de rechtse QR-code op het infobordje. Dan opent de tour en krijg je de informatie voor die locatie. Als je meteen de informatie van alle bordjes wil zien, kan je rechts bovenaan op het omgekeerde driehoekje klikken en 'Toon alle GPS-punten' aanduiden. 

Zet onderweg dus zeker het internet en de locatiebepaling van je telefoon op, want de tour werkt via gps-punten.

Hulp nodig? Contacteer dan cultuurantenne.borgerhout@antwerpen.be of 03 338 18 14 (enkel bereikbaar op werkdagen).  

Verwante info: