Afval op Borgerrio

Borgerrio is een leuk stadsfestival dat veel mensen trekt, met heel wat afval tot gevolg. Op welke manier gaan we daarmee om? Lees er hier alles over.

Het is niet evident om een groot festival als Borgerrio van a tot z te verduurzamen. Maar we zetten stappen in de goede richting. Aan elke bezoeker vragen we om mee te werken aan een proper Borgerrio en het afval in de juiste afvalcontainer te gooien. PMD en restafval moet u apart inzamelen op heel het festivalterrein. Op het Moorkensplein en in de Eliaertsstraat werken we met herbruikbare bekers.

Een proper Borgerrio is enkel mogelijk als we er allemaal samen voor gaan! 

60 afvaleilanden

Afval hoort in de vuilbak en niet op de grond. We vragen aan iedereen om zijn afval in een afvalcontainer te gooien. Verspreid over heel het evenemententerrein staan 60 afvaleilanden. We willen het afval zoveel mogelijk sorteren om het nadien te kunnen recycleren. Een blikje hoort niet thuis bij het restafval maar kan apart ingezameld worden. Op elk afvaleiland vindt u twee afvalcontainers: voor restafval en voor PMD. Ook achter de kraampjes en backstage wordt het sorteren doorgetrokken. Standhouders moeten naast PMD en restafval ook papier en karton apart inzamelen.  

Afvaleiland
Afvaleiland

Via infoborden aan en op de afvalcontainer weet u onmiddellijk waar u het afval moet ingooien. Als elke bezoeker zijn afval in de juiste container gooit, zetten we samen een grote stap naar een proper Borgerrio. 

Afvalteam tegen zwerfvuil

Een afvalteam zorgt ervoor dat de afvaleilanden proper blijven en tijdig worden leeggemaakt. Op die manier willen we voorkomen dat afval op de grond gegooid wordt. Al het afval wordt verzameld en apart aangeboden aan de reinigingsdienst die na het festival de verschillende afvalfracties gescheiden komt ophalen. 

Herbruikbare bekers aan het hoofdpodium

Aan het hoofdpodium en in de Eliaertsstraat werken we met herbruikbare bekers. Per beker betaalt u een waarborg van 2 euro. Als u uw beker bij vertrek terug binnenbrengt, krijgt u uw waarborg van 2 euro terug.

Tijdens Borgerrio geldt een volledig glasverbod in de festivalzone. 

Verbod op flyeren, ballonnen en confetti

Op Borgerrio mogen er geen flyers uitgedeeld worden aan de bezoekers aan het festival. Wel mogen standhouders promotiemateriaal beschikbaar leggen aan hun stand. Als bezoeker kiest u zelf of u en welk promotiemateriaal u neemt.

Ballonnen en confetti zijn enorm vervuilend en niet duurzaam. Om die reden zijn ze niet welkom op het festival. 

Drinkbussen voor medewerkers

Alle medewerkers krijgen een drinkbus van Dopper die ze op het terrein kunnen bijvullen. Zo bannen we plastiek flesjes water voor medewerkers en verkleinen we de afvalberg van Borgerrio. De keuze voor Dopper is een bewuste keuze aangezien ze strijden voor toegang tot schoon en veilig drinkwater. 

Andere duurzame maatregelen

  • Standhouders moedigen we aan om duurzaam cateringmateriaal te gebruiken. Hiervoor ontwikkelden we informatiefiches met duurzame alternatieven voor vervuilende borden, bestek en ander cateringmateriaal.
  • Op het Moorkensplein voorzien we ecologische toiletten.
  • De stroomgroep die we inzetten, draait op groene energie. We meten ook het verbruik van deze stroomgroep om te bekijken of we de komende jaren voor een nog groener alternatief kunnen gaan.   

In samenwerking met EcoHuis Antwerpen, stadsdienst BOF en Proper Borgerhout
Met steun van OVAM en Fost Plus

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!