Lokale handelaars op de Turnhoutsebaan Frederik Beyens

Lokale handelaars kijken uit naar Borgerrio

“Een kleurrijke parade bewonderen of proeven van de specialiteiten die handelaars letterlijk naar buiten brengen. Genieten van leuke optredens of samen supporteren voor de Rode Duivels? Het kan allemaal op 23 juni op Borgerrio. Zo mooi zag u onze buurt nog nooit”, menen medeorganisatoren Luc Redig, Joost Sierens en Jalal Fagri.

Gegroeid uit Milieufestival

“In 1992 ondertekenden 197 landen een klimaatverdrag in Rio. Om op een plezierige manier aandacht te vragen voor die milieudoelstellingen, organiseerden we in de jaren negentig op het Sint-Jansplein en de Grote Markt het Milieufestival”, blikt Luc Redig van het Ecohuis terug. “Bij de opening van het Ecohuis in 2003 verhuisde het Milieufestival naar Borgerhout. Enkele jaren later groeide het uit tot Borgerrio. Een volksfeest in Borgerhout, met nog altijd een knipoog naar Rio én aandacht voor het milieu.”

Lage afvalzone

“Op Borgerrio roepen we op om geen afval op de grond te gooien. We schenken drank in composteerbare bekers. Handelaars stimuleren we om geen plastieken zakjes mee te geven. Sommige mensen kijken daar soms van op, maar in Marokko bijvoorbeeld is het gebruik van plastieken zakjes zelfs verboden. We bakenen ook een ‘lage afvalzone’ af. Met straatanimatie maken we de bezoekers duidelijk dat we willen afrekenen met zwerfvuil.”

Kleurrijk en geurrijk

“Voor alle handelaars langs de Turnhoutsebaan betekent Borgerrio een topdag”, vult Joost Sierens, voorzitter van winkeliersvereniging BOHO2140 aan. “Ze komen letterlijk naar buiten om hun specialiteiten aan te prijzen. Je kan de wereld zien en proeven. Borgerrio is een kleurrijk en een geurrijk festival. Een parade trekt van de Zegelstraat tot de Kroonstraat en daarna terug. Daarin lopen vertegenwoordigers van alle werelddelen mee.

‘Schapenfeest voor winkeliers’

“Dit jaar vieren we op 1 augustus het Offerfeest, maar voor ons handelaars is Borgerrio ook al een beetje het ‘schapenfeest voor de winkeliers’”, lacht Jalal Fagri. Hij baat langs de Turnhoutsebaan al drie jaar een zaak uit in dames- en kinderkleding. “Iedereen is in feeststemming. Voor ons winkeliers is Borgerrio een mooie kans om te laten zien wat we verkopen en om mensen beter te leren kennen.  Het is fantastisch om te zien hoe organisaties, verenigingen, handelaars, district en stad de handen in elkaar slaan om van Borgerrio één groots volksfeest te maken. Rond de Turnhoutsebaan hangt wel eens een negatief beeld, maar zo mooi als op 23 juni zag u onze buurt nog nooit.”

Verwante info:

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!