Straf Antwerps project: ratten trainen om levens te redden

APOPO is een Antwerpse organisatie die ratten traint om levens te redden. De Afrikaanse reuzenhamsterratten sporen landmijnen op en detecteren tuberculose. Zo behalen ze opmerkelijke resultaten.

 

Mijnen opsporen

Landmijnen doden wereldwijd ongeveer twaalf mensen per dag. De mijnen snijden ook de toegang af naar markten, scholen, water en landbouwgrond. APOPO zet een mix in van metaaldetectors, manuele ontmijners, machines en Afrikaanse reuzenhamsterratten. Zo kunnen ze mijnenvelden snel opruimen. 

De ratten onderzoeken 200 m² in 20 minuten. Met de standaardwerkwijze zou dat vier dagen duren. De ratten zoeken enkel de geur van het explosief TNT op: de kern van de mijn. Ze reageren niet zoals metaaldetectoren op elk stuk metaal.

 

Resultaten

APOPO heeft al meer dan 26 miljoen m² verdachte gebieden ontmijnd. Ze vonden meer dan 100.000 landmijnen en bommen in vijf landen. Dit stelde bijna een miljoen mensen in staat om zonder levensgevaar terug te gaan naar hun land. APOPO werkt met de ratten in Mozambique, Angola en Cambodja. 

 

 

Tuberculose detecteren

APOPO zet ook ratten in om tuberculose op te sporen in menselijk sputum (slijm uit de luchtwegen). Eén getrainde rat onderzoekt in tien minuten meer stalen dan een laborant op een hele dag.De ratten krijgen in een kooi staal na staal gepresenteerd. 

Als de rat de geur van tbc in het staal herkent, begint het dier te krabben. De trainer beloont het beestje met voedsel voor elke juiste indicatie. 

 

De ratten hebben al meer dan 370.000 sputum stalen onderzocht. Op die manier traceerden ze ruim 10.000 tbc-patiënten die door de conventionele labo's over het hoofd waren gezien. APOPO heeft zo de detectiegraad van tbc-patiënten in de partnerziekenhuizen verhoogd met 45%.  

 

 

Een Antwerps idee

APOPO staat voor Anti-Persoonsmijnen Ontmijnende Product Ontwikkeling. De oprichter is Antwerpenaar Bart Weetjens. Hij deed onderzoek naar het inzetten van ratten voor humanitaire detectiedoelen. Professor Ron Verhagen van de Universiteit van Antwerpen adviseerde hem om met Afrikaanse reuzenhamsterratten te werken. In 1997 startte het APOPO-project. De eerste kweek- en trainingsexperimenten gebeurden in Antwerpen. In 2000 was er genoeg bewijsmateriaal dat de ratten ingezet konden worden om de geur van explosieven (TNT) te detecteren. 

4 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
nickey63

eindelijk de rat eens in een positief daglicht !

Jouw avatar
petra.derijck@stad.antwerpen.be

Je kan deze rattensoort en hun trainingen bekijken in de Antwerpse Zoo (bij de nachtdieren). En je kan een HEROrat (in het werkveld) adopteren. Mijn man en ik deden dit naar aanleiding van ons huwelijk in 2008. Fijn dat het project wat meer bekendheid en aandacht krijgt :-)

Jouw avatar
dolfimake@yahoo.co.uk

Da's nogal wa beter dan dierproeven doen in een labo..ratten zijn slimmerds!Proficiat APOPO.

Jouw avatar
Saralouisa76

Beste, Er zijn Te veel ratten in het stadspark , helemaal niet prettig als je daar gewoon rondloopt. Hopelijk wordt er iets aan gedaan. Dank u