statistieken

Brandweer Zone Antwerpen wordt 38 keer per dag opgeroepen

Brandweer Zone Antwerpen maakt de balans op van het voorbije jaar. Ze kregen meer interventies, zijn sneller ter plaatse en konden opnieuw veel mensen redden. De grote stijging van wespennesten en weersgerelateerde interventies springen in het oog. Het is vooral de stijging van het aantal branden dat de brandweerzone verontrust

Brandweer Zone Antwerpen (BZA) kreeg in 2018 net geen 14.000 oproepen. Dit is een stijging van 38% ten opzichte van het jaar ervoor en dat komt neer op zo’n 38 oproepen per dag. Ook het aantal effectieve interventies (13.044) kent een stevige stijging met 31%. 

Het aantal branden (14%) in de zone steeg toch wel significant. Enerzijds heeft dit te maken met de warmte en droogte in juli 2019, waarbij we een sterke stijging van het aantal buitenbranden zagen. De stijging van het aantal binnenbranden is nog verder te onderzoeken. 

In meer dan de helft van de inzetten gaat het om technische interventies (55%) zoals verkeersongevallen, afhandeling van storm en wateroverlast of het verdelgen van wespennesten. 20% van de oproepen voor weersgerelateerde interventies bereikte BZA trouwens via het e-formulier. Een positieve tendens, want op die manier worden de noodnummers ontlast. 

De brandweerzone zag de oproepen voor gasgeur sterk stijgen. Een deel van de verklaring is hier de verhoogde alertheid en bezorgdheid na de gasexplosie op de Paardenmarkt die een stijging veroorzaakte van 120 interventies voor gasgeur.

2018 werd voor de brandweerzone zo het drukste jaar in de recente opvolging van hun interventies (2015-2018).

Interventietijden dalen

BZA blijft zich inzetten om zo snel mogelijk op de plaats van interventie aan te komen. In 2018 was de opkomsttijd gemiddeld 7 minuten en 14 seconden. Dat is 19 seconden sneller dan in 2017. In 94% van de gevallen is de eerste wagen binnen de 12 minuten ter plaatse. Brandweer Zone Antwerpen waakt over een voornamelijk stedelijk gebied met een grote petrochemische wereldhaven. De risico’s die daaraan verbonden zijn, vragen dan ook om een extra snelle respons van de brandweer. Dit is ook één van de redenen waarom BZA als enige zone in Vlaanderen werkt met een voltallig beroepskorps. 

De brandweermannen en - vrouwen (maar ook ondersteunende diensten zoals ICT) doen er alles aan om deze tijden onder controle te houden en zo mogelijk nog te verbeteren. Ook al zijn er enkele uitdagingen, vertelt zonecommandant Bert Brugghemans.

De stad en haven breiden op dit moment erg uit en dat heeft een grote impact op de werking van onze brandweerzone. De mobiliteit in en rond onze stad zorgt voor een uitdaging. We zijn nauw betrokken bij de grootste werken en gaan in overleg met de verschillende partners om de weg naar interventies zo vrij mogelijk te houden voor de hulpdiensten.”

maj. Bert Brugghemans, zonecommandant

Veel mensen gered

De brandweer krijgt nog steeds te maken met heel wat slachtoffers en reddingen. In totaal waren er 378 slachtoffers (gewond of overleden) bij interventies. Hier waren ook 5 gekwetste brandweerlieden bij. Daarnaast werden 195 mensen effectief ook gered door de brandweer. Dit zijn mensen die door de brandweer uit een benarde situatie werden bevrijd. Specifiek voor brand vielen er in 2018 twee dodelijke slachtoffers, 123 gewonden en werden 63 mensen zonder enige verwondingen gered. 

Blijvend inzetten op preventie

Nog beter dan een brand te blussen, is om hem te voorkomen. Dat merkt ook de preventieafdeling. Het aantal dossiers blijft weliswaar status quo, maar het aantal uren gespendeerde uren steeg wel in 2018. Dat duidt op veel complexere dossiers. Grote wegenwerken, nieuwe metrostations, hoogbouw en ondergrondse parkings vragen immers ook van de brandweer een tijdsinvestering.

BZA blijft inzetten ook inzetten op brandveilig samenleven. Zo zorgde ze ervoor dat meer leerlingen konden langskomen in het Brandweer Informatie Centrum (BIC). Het aantal leerlingen dat langs kwam steeg van 2.200 naar 3.300. Daar dompelt BZA leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar via een interactieve doe-rondleiding onder in de wereld van de brandweer, waarbij ze hen veel tips meegeven rond brandveiligheid. Ze krijgen zelfs een heuse VR-bril mee om thuis verder te oefenen!

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!