Interventiedienst van Fluvius aan het werkFluvius

Gasgeur? Volg deze stappen

Ruikt u een ongewone gasgeur in uw woning of omgeving? Wacht dan niet te lang en volg deze instructies.

Bel Fluvius of 112 bij acuut gevaar

Gasnetbeheerder Fluvius heeft een gratis noodnummer: 0800 65 0 65. Dit kan u bellen in geval van een gasgeur. Sla dit nummer best op in uw gsm. 
Is er een acuut gevaar? Dan kan u altijd het algemeen noodnummer 112 opbellen.

Welke geur heeft gas?

Aardgas is van nature geurloos. Voor de veiligheid worden er echter zwavelhoudende geurstoffen aan toegevoegd, zodat u ontsnappend gas herkent aan de geur, vergelijkbaar met die van rotte eieren. 

Wat te doen wanneer u een doordringende gasgeur ruikt in uw huis of buiten?

 

GASGEUR IN DE WONING?

1. Sluit de gaskraan 

Sluit uw toestellen op gas af. Weet u de hoofdgaskraan staan in uw woning en kan u er snel en zonder gevaar bij, zonder licht te maken? Draai die dan ook dicht. De kraan bevindt zich standaard meestal in de kelder of op het gelijkvloers aan de straatkant.

2. Evacueer

Ga zo snel mogelijk naar buiten. Zet alle ramen en deuren open die u tegenkomt. Maak geen vuur en doe geen elektrische apparaten of lichten aan of uit. Gebruik ook uw gsm niet binnen. De minste vonk kan een explosie veroorzaken.

3. Ga ver genoeg van het gebouw staan om te telefoneren 

  • Op 0800 65 0 65 belt u gratis naar Fluvius. Uw oproep krijgt prioriteit. Een interventieploeg komt zo snel mogelijk ter plaatse.
  • Bij dreigend gevaar kan u ook altijd het noodnummer 112 bellen.
  • Voor spraak- of gehoorgestoorden is er ook een sms-nummer: 
    Ga naar een plaats waar je geen gas meer ruikt en stuur een sms-code naar 8635, met ‘G’, postcode, straatnaam en huisnummer. Bijvoorbeeld: ‘G 2000 Schoolstraat 12’.

GASGEUR OP STRAAT OF ELDERS?

1. Evacueer

Ga naar een plaats waar u geen gas meer ruikt om te telefoneren.

2. Bel het noodnummer 0800 65 0 65

Bel het gratis noodnummer 0800 65 0 65 van Fluvius. Uw oproep krijgt prioriteit en een interventieploeg komt zo snel mogelijk ter plaatse. Bij dreigend gevaar kan u ook altijd het noodnummer 112 bellen.

Voor spraak- of gehoorgestoorden is er ook een sms-nummer: 
Ga naar een plaats waar je geen gas meer ruikt en stuur een sms-code naar 8635, met ‘G’, postcode, straatnaam en huisnummer. Bijvoorbeeld: ‘G 2000 Schoolstraat 12’.

 

Meer info

www.fluvius.be

2 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
Vincentius Adisoejoso

Ik apprecieer deze erg nuttige informatie, en één klein detail in het bijzonder: de datum van publicatie van dit document. Zo beseffen wij als burger hoe actueel de informatie is.

Jouw avatar
Astad Contactcenter

Beste Vincentius, bedankt voor uw suggestie. We bekijken of dit technisch mogelijk is.