Contacteer stad Antwerpen

Brandweer Zone Antwerpen

Opendeurdag Brandweer Zone Antwerpen: een unieke blik achter de schermen

Op zaterdag 22 juni 2024 opent Brandweer Zone Antwerpen haar deuren. Iedereen is welkom op de hoofdkazerne Post Noord, aan de Noorderlaan 69. Voor het eerst sinds 2017 is er opnieuw een spectaculaire opendeurdag onder het motto "Samen op weg".  Het is een unieke kans om de brandweerwereld van dichtbij te ervaren.

Demonstraties

Bezoekers kunnen zaterdag vanaf 10.00 uur genieten van verschillende demonstraties van o.a. het klimteam (GRIMP), de duikers en het nieuwe droneteam (BIRD). Natuurlijk zijn er ook brandblusdemo’s doorheen de dag. Deze teams tonen hoe geavanceerde technieken en technologieën worden ingezet om levens te redden en incidenten succesvol aan te pakken. Daarnaast zijn er nog heel wat interactieve sessies en bijzonderheden te ontdekken zoals bv. het voertuigensalon

Rondleiding met tolk Vlaamse Gebarentaal - Nederlands

We voorzien tijdens deze dag ook een rondleiding voor doven en slechthorenden. Die is voorzien onder begeleiding van een tolk Vlaamse Gebarentaal-Nederlands. Tijdens de tour krijgen ze uitleg over ons klimteam, brandbestrijding en technische hulpverlening: ons klimteam redt een slachtoffer op hoogte en geeft uitleg bij de gebruikte technieken. Tijdens een andere demo leren mensen hoe ze veilig een brandende frietketel blussen en onze technische collega’s demonstreren hoe ze een bekneld slachtoffer uit een voertuig bevrijden. En dat allemaal in Vlaamse Gebarentaal!

Ook na de rondleiding blijft de tolk nog een hele dag beschikbaar aan het infopunt voor extra ondersteuning. Voor deze inclusieve rondleiding hebben zich alvast een tiental mensen ingeschreven, maar extra deelnemers zijn nog steeds welkom. Inschrijven kan via de website www.opendeurdagbza.be.

Op kindermaat

Voor de (aller)kleinsten valt er ook heel wat te beleven. Zo is er een zoektocht voorzien met opdrachten zodat kinderen op een speelse manier kennismaken met brandpreventie en ze kunnen op de foto met Mega Pooka, onze preventie-mascotte. Daarnaast zijn er twee blushuisjes waarbij kinderen en jongeren zelf het bluswerk mogen doen. De demo’s die voor het grote publiek zijn, kunnen ze vanop de eerste rij meevolgen. 

Brandweerhulp blijft gegarandeerd

Nog bijzonder: Post Noord blijft de hele dag operationeel inzetbaar. De Antwerpse bevolking kan ook tijdens de festiviteiten blijven rekenen op de professionele en snelle hulp van Brandweer Zone Antwerpen.

Alle praktische informatie over bv. bereikbaarheid vind je op www.opendeurdagbza.be.