Contacteer stad Antwerpen

Brandweer Zone Antwerpen
Megin Zondervan

Succesvolle brandweersamenwerking voor veiligere haven en regio

De steden Antwerpen en Rotterdam hebben sinds 2019 een gemeenschappelijke intentieverklaring om elkaars brandweerwerking te versterken en als vergelijkbare havensteden te leren van gedeelde problematieken. Op 17 mei wordt deze succesvolle samenwerkingsovereenkomst verlengd en treedt ook Hulpverleningszone Waasland toe.

Op 16 en 17 mei versterkten de Gezamenlijke Brandweer, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Hulpverleningszone Waasland en Brandweer Zone Antwerpen hun samenwerking. Ze verlengen dan niet alleen de bestaande samenwerkingsovereenkomst, maar Hulpverleningszone Waasland, verantwoordelijk voor een deel van de Antwerpse haven, sluit nu ook aan als nieuwe partner.

De samenwerking tussen de steden Antwerpen en Rotterdam focust zich op een aantal beleidsthema’s, waaronder industriële veiligheid, scheepsincidentbestrijding, vakbekwaamheid, Human Resources en preventie. Door het delen van informatie en gezamenlijke oefeningen verbeteren we onze reacties op grote incidenten en zorgen we voor een veiligere haven en regio. Alle betrokken partners konden twee dagen lang kennis en expertise uitwisselen binnen verschillende werkgroepen rond de diverse beleidsthema’s. 

Het slotstuk van deze boeiende dagen ging door op vrijdagnamiddag 17 mei: de plechtige ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. Hiermee verlengen alle partners de termijn voor de komende vier jaar.