Vroeger leerkracht nu korporaal
Van de klas naar de kazerne! Vijf jaar lang gaf korporaal Pieter Libot (39) L.O.-les aan kinderen met een verstandelijke beperking in het buitengewoon onderwijs. Na zelf ook veel bij te leren en een mooie tijd als leerkracht besloot hij om toch zijn hart te volgen en brandweerman te worden.
“Dankzij mijn master bewegings-en revalidatie wetenschappen met specialisatie outdoor en aangepaste bewegingsactiviteiten ben ik in het buitengewoon onderwijs gerold. Vijf jaar heb ik met plezier L.O.-les gegeven in de school BuSO Katrinahof in Antwerpen aan jongeren van 12 tot 21 jaar (Type 2, OV1: onderwijs voor kinderen en jongeren met een matige tot ernstige mentale beperking). Ik vond het een heel fijne uitdaging om mijn leerlingen aan het (aangepast) sporten te krijgen.
Het leukste aan leerkracht zijn, waren de leerlingen en collega’s van BuSO Katrinahof. Ik gaf graag les aan deze jongeren omdat ik ze veel kon bijbrengen: van fietsen tot zelfs zwemmen. Daar haalde ik veel voldoening uit. De lessen gebeurden in groepjes van ongeveer zes leerlingen. Naast de lessen gingen we ook vaak op uitstap of deden we aan projectwerking. Zo probeerden we om de leerlingen weerbaarder te maken en hun zelfstandigheid te vergroten.
De start van het nieuwe schooljaar is toch voor veel leerkrachten en leerlingen een speciale dag. Ik wil hen via deze weg dan ook als ex-leerkracht een fijne start en mooi schooljaar toe wensen.
Als leerkracht leer je ook bij
Mijn leerlingen leerden me geduld hebben en flexibel zijn. Een dag gaat niet altijd zoals je oorspronkelijk had gepland, maar daar moet je dan mee leren omgaan. Een goede voorbereiding op de brandweer dus. Dankzij hen leerde ik beter luisteren en rustig blijven. Maar wat me het meeste bijblijft, is hun enthousiasme en spontaniteit!
[Lees verder onder de foto]
Een brandend hart
Na vijf mooie jaren voor de klas, besloot ik dat het tijd was voor iets anders. Mijn vader was adjudant op Post Noord dus kreeg ik ook van kleins af aan veel mee over de brandweer. Na eerst te studeren en in het onderwijs te staan, heb ik uiteindelijk de overstap gemaakt naar de brandweer. Zo werk ik nu al bijna 7 jaar bij Brandweer Zone Antwerpen. Ik werk op Post Deurne waar ik twee fantastische specialisaties kan uitoefenen: GRIMP* (klimteam) en ORT**. Het klimteam bestaat al een tijdje bij onze brandweer, maar ik kwam er in 2019 bij. We zijn gespecialiseerd in reddingen met touwen op de hoogste gebouwen van ons beschermingsgebied. In de Antwerpse haven gaan we soms in de diepte mensen redden. Denk dan een put op een werf of een slachtoffer dat gewond raakte in het ruim van een schip.
Sinds 2023 is het ORT opgericht en ik ben er van het begin bij. Het Oppervlaktereddingsteam is een nieuwe specialisatie waarbij touwtechnieken gecombineerd worden met reddingstechnieken op het water. Recent nog redde ik onze zonevoorzitter, Bart De Wever uit de Schelde!
*GRIMP (Groep voor Reddingen en Interventies op Moeilijke Plaatsen)
**ORT(Oppervlakte Reddings Team)
Een beetje leerkracht bij de brandweer
Voor de klas staan doe ik soms nog, maar dan zijn mijn leerlingen andere brandweercollega's. Dan heet het niet meer leerkracht, maar instructeur. Zo geef ik opleiding in de kazerne en op Campus Vesta. Op de Noorderlaan hebben we het Brandweer Informatie Centrum (BIC) en BrandW8. Daar kunnen scholen naartoe komen om tijdens een interactieve doe-rondleiding te leren over brandpreventie, 112 bellen, evacueren en veel meer. Enkele leerlingen van de school waar ik lesgaf, zijn zo al op bezoek gekomen. Het is een prachtig initiatief dat jongeren, en hun ouders, zo leren over het omgaan met gevaar."