Over BZA
Brandweer Zone Antwerpen zorgt voor de veiligheid van de bevolking en bezoekers van Antwerpen en Wijnegem. Wij staan altijd paraat om meer dan 550.000 mensen in en rond Antwerpen te beschermen.
Onze taak bestaat uit het voorkomen en beperken van menselijke en materiële schade. Daarvoor hechten we veel belang aan specifieke vakkennis, technische vaardigheden en een constante fysieke paraatheid. We beschikken over zeer specifiek materieel en een modern wagenpark. Door constante scholing en innovatie sturen we onze werking bij in overeenstemming met de steeds veranderende risico’s.
De bevolking kan rekenen op professionele en specialistische hulp van ruim 800 mensen binnen BZA. Het operationeel kader bestaat uit zo'n 20 officieren, 90 onderofficieren en 600 brandweermensen. Daarnaast heeft BZA ook een administratieve en logistieke ondersteuning van zo’n 100 medewerkers.
Missie
BZA is een betrouwbare en veerkrachtige hulpverleningsorganisatie die als doel heeft om de continuïteit van de maatschappij in Antwerpen, Wijnegem en de ruime omgeving te verbeteren, bewaken en
indien nodig te herstellen.
Visie
- We zijn een open, genetwerkte en informatiegestuurde brandweer.
- We hebben een sterke interne organisatie.
- We hebben een fiere operationele werking.
Waarden
Wie aan de brandweer denkt, denkt vaak aan de grootse acties, aan mensen redden en heldendaden. Toch zitten onze belangrijkste waarden ook, en vooral, in de kleine dingen.
Betrouwbaar
Wij weten wat we aan collega’s hebben en omgekeerd. We komen afspraken na, nemen verantwoordelijkheid en staan er wanneer dat nodig is. We gaan zorgvuldig om met gevoelige informatie. Elke collega zorgt er mee voor dat iedereen op de hulp van BZA kan rekenen, van collega’s tot burgers, andere hulpverleners en organisaties.
Samenwerken
Samenwerken maakt of kraakt onze organisatie. Bij BZA kom je niet gewoon in een groep collega’s terecht, maar in een hechte familie waar onze sterke verbondenheid het verschil maakt.
Hulpvaardig
Elke BZA-medewerker wil iets meer betekenen voor anderen. We zijn groothartige mensen en staan altijd paraat. Daar mogen we absoluut fier op zijn.
Oplossingsgericht
Is er een onverwacht probleem? Dan panikeren wij niet. We bekijken en onderzoeken het, bedenken mogelijkheden om het anders te doen en roepen de hulp in van collega’s. Niet alles is vastgelegd in de boekjes. Sommige dingen vragen improvisatie, flexibiliteit en samenwerking.
Veerkrachtig
Veerkracht is de manier waarop je met veranderingen en onverwachte dingen omgaat. Wij kunnen om met werkdruk en passen ons aan als de dingen niet lopen zoals verwacht. We accepteren wat vastligt en zoeken oplossingen voor de dingen die we kunnen veranderen. Veerkracht betekent eveneens dat we durven aan te geven dat we het soms moeilijk hebben. Want ook dat maakt iedereen mee.
Kazernes
Brandweer Zone Antwerpen heeft negen kazernes of posten. Naast de bekende kazerne Post Noord op de Noorderlaan zijn er ook Post Deurne, Post Lillo, Post Zuid, Post Centrum, Post Linkeroever, Post Wilrijk en Post Berendrecht en Post Borsbeek. In die laatste zitten alleen vrijwillige brandweer gekazerneerd. De rest van onze kazernes bestaat uit beroepspompiers.
Beschermingsgebied
Het beschermingsgebied van Brandweer Zone Antwerpen is opgesplitst in:
- het stedelijk gebied (Antwerpen en haar tien districten en Wijnegem)
- het havengebied;
- waterwegen, spoorwegen, autosnelwegen, tunnels en het luchtverkeer van Deurne.
Brandweerkorpsen van andere hulpverleningszones kunnen versterking inroepen van onze zone.
Snelste adequate hulp
Sinds 2007 hanteert de brandweer het principe van de snelste adequate hulp. Dat betekent dat het brandweerkorps dat het snelste op de interventieplaats kan zijn, vertrekt. Dat geldt enkel voor dringende interventies. Er wordt geen rekening gehouden met gemeente- of zonegrenzen.
Meerjarenbeleidsplan 2020-2025
Met dit meerjarenbeleidsplan schrijft Brandweer Zone Antwerpen een zeer ambitieus plan voor de toekomst. De voorbije twee jaar werd de organisatie voorbereid. Het management en de bedrijfsvoering werden geoptimaliseerd, de technologie werd vernieuwd en er kwam een nieuw operationeel model. Dit plan bouwt verder op die voorbereiding en wil van Brandweer Zone Antwerpen de beste brandweer maken voor het risicogebied waarin we werken.
Dit betekent dat we een krachtige zelfstandige organisatie worden die klaar is om niet alleen de gekende uitdagingen van vandaag aan te gaan, maar die ook voldoende flexibel is om de uitdagingen van de toekomst aan te pakken. Welke die uitdagingen zijn, weten we vandaag niet, of maar deels.
Het meerjarenbeleidsplan voor de periode 2020-2025 beschrijft het waarom, hoe en wat van Brandweer Zone Antwerpen. De beste brandweer zijn, betekent ook dat het doel duidelijk is. De brandweer is niet langer een organisatie die er enkel voor zorgt dat rode wagens brand gaan blussen. We zijn wel een partner voor burgers, bedrijven en overheden en hebben als ultieme doel om de continuïteit van de maatschappij te garanderen. Dit zowel bij het bestrijden van kleine incidenten en bij grote rampen als bij het voorkomen ervan. Die taak willen we zo goed doen, dat we internationaal erkend worden als een brandweer van de toekomst, zodat onze klanten de best mogelijke brandweerzorg krijgen en opdat onze medewerkers fier kunnen zijn om te werken voor deze organisatie.