mensen die deelnemen aan een inspraaktraject

Burgerbegroting wereldwijd

Dit project is op deze schaal een primeur in Vlaanderen, maar wereldwijd zijn er al duizenden steden waar burgers mee praten over de besteding van minstens een deel van het overheidsgeld. Hier een kort overzicht.

Porto Alegre, Brazilië: pionier

Porto Alegre is de bakermat van de burgerbegroting. Het stadsbestuur organiseerde er in 1988 de allereerste burgerbegroting. De stad bestaat uit 1,5 miljoen inwoners, 50.000 namen deel. 

De documentaire 'Beyond Elections' uit 2008 behandelt onder andere de burgerbegroting in Porto Alegre. De documentaire is beschikbaar op YouTube (vier delen).

Onderstaande artikelen bevatten een analyse van de burgerbegroting in Porto Alegre en enkele andere Braziliaanse steden. 

 

Europa

België

Kortrijk organiseert sinds 2013 in het kader van 'Kortrijk Spreekt' budget games in de verschillende deelgemeentes. Een budget game is een vorm van serious games, waarmee bewoners samen kunnen beslissen over beleidsprioriteiten. Een serious game gebruikt spelelementen om op een aangename en creatieve manier een serieus doel te bereiken. Voor de aanpak baseerden de organisatoren zich op de budget games in San Jose. Het Amerikaanse Innovation Games ontwikkelde de werkvorm.

Meer info op de blog van Co-Learning, op de website van de stad Kortrijk en op www.innovationgames.com/budget-games-guide

Duitsland

De website www.buergerhaushalt.org verzamelt informatie over 'Buergerhaushalte' in Duitsland. Zo startte het district Lichtenberg in Berlijn in 2004 met een burgerbegroting (Bürgerhaushalt).

Freiburg im Breisgau, onder andere bekend van de ecologische wijk Vauban, startte in 2011 met een burgerbegroting. Meer info op www.beteiligungshaushalt-freiburg.de. De informatie is enkel in het Duits beschikbaar. 

Verenigd Koninkrijk

De website www.pbnetwork.org.uk verzamelt informatie over burgerbegrotingsinitiatieven in het Verenigd Koninkrijk. 

Verenigde Staten en Canada

Op www.participatorybudgeting.org vindt u informatie over participatory budgeting in de VS en Canada. 

New York

Onder de noemer 'Real money, real projects, real power' organiseert de stad New York participatory budgeting. http://pbnyc.org/