Wat is de Burgerbegroting?

Elk jaar beslissen de inwoners van district Antwerpen over 1,4 miljoen euro. Zo bepalen ze mee wat de prioriteiten zijn en welke plannen in uitvoering gaan. Burgers kunnen zelf projecten indienen en uitvoeren, of vragen dat het district het plan realiseert.

District Antwerpen besloot in 2014 om jaarlijks 10% van zijn budget door de burgers te laten invullen. In het begin was dat 1,1 miljoen euro, momenteel gaat het al om 1,4 miljoen euro. Elk jaar worden de thema's en projecten voor het volgende jaar gekozen (rondes 1 tot 4). Het jaar erna gaan de projecten in uitvoering.
 

5 rondes

De inwoners van district Antwerpen besteden het geld in in 5 rondes:

  • Ronde 1: 12 thema’s kiezen.
  • Ronde 2: 1,4 miljoen euro verdelen over de thema’s.
  • Ronde 3: iedereen kan projecten indienen.
  • Ronde 4: kiezen welke projecten er uitgevoerd worden.
  • Ronde 5: projecten worden werkelijkheid.

 

Ontmoeten en beslissen

We vinden het belangrijk dat mensen elkaar ontmoeten en in dialoog gaan. Met aantrekkelijke methodieken zoals infokaartjes en pokerfiches, stimuleert de Burgerbegroting de uitwisseling van ideeën en meningen. Zo willen we tot een representatief voorstel komen waarin alle deelnemers zich kunnen vinden. 

Daarnaast bieden we ook een online alternatief op doemee.burgerbegroting.be. Ook daar kan je stemmen op je favoriete project. Omdat die stemming gebeurt zonder dialoog, laten we de online stemmen minder zwaar doorwegen dan die bij de tafelgesprekken. 

De macht ligt écht bij de burgers. Wat zij beslissen, is meteen duidelijk en wordt ook onmiddellijk transparant gecommuniceerd.

 

Uniek dat jij beslist

Die schaal en die manier van werken, is uniek in België en ver daarbuiten. We ontvangen dan ook regelmatig bezoekers uit andere steden en landen die willen leren uit onze ervaring.

 

Meer weten?

Volg ons op Facebook!