6 inspirerende projecten maken kans op boekopbrengst 'Citaat op Straat'

District Antwerpen schenkt de opbrengst van het literaire wandelboek 'Citaat op Straat' aan een lokaal en inspirerend project. Er zijn 6 uiteenlopende kanshebbers. Stuk voor stuk straffe projecten waar gemotiveerde mensen zich dagdagelijks inzetten om een verschil te maken. Stem nu op jouw favoriet.

Wat is citaat op Straat?

Het boek 'Citaat op Straat' vertelt het verhaal van de Antwerpse wijk Linkeroever. Meer dan 50 straatnamen zijn vernoemd naar een schrijver uit de Vlaamse of Europese literatuur. In deze straten prijken arduinen en bronzen stoeptegels waarin telkens een citaat gegraveerd is van de auteur waar de straat naar vernoemd is. 50 bekende Antwerpenaars zoals Axel Daeseleire, Slongs Dievanongs en Tia Hellebaut schreven een tekst over een van die citaten. Het resultaat is een uniek boek met een verrassende mix van gedichten, brieven, persoonlijke anekdotes, herinneringen, en veel meer.

De opbrengst van het boek gaat naar een lokaal, inspirerend project. De winnaar wordt op 28 oktober in de bloemetjes gezet tijdens de feestelijke boekvoorstelling op de Boekenbeurs.

Er zijn 6 kanshebbers: Pluto, Betonne Jeugd, Left Side Memories, Centrum Kauwenberg, ietStof en Muzarthe. Leer alle projecten of organisaties alvast beter kennen en breng dan uw stem uit.

Stem nu!

Wie wint de boekopbrengst van Citaat op Straat? Stem snel op uw favoriet. De poll wordt afgesloten op maandag 22 oktober om 10 uur.

Deelnemen

Pluto

Ringteling daar komen we aan! Niet met de ijscokraam, maar met de Plutomobiel, een kunstenmobiel voor kinderen. Op pleintjes in Antwerpen doen we kunstactiviteiten tijdens de zomervakantie. Iedereen mag mee doen, inschrijven is niet nodig en deelname is steeds gratis.

Soms brengen we barokmuzikanten mee om muziek te spelen, of zitten er poppen uit een poppentheatervoorstelling in onze mobiel, soms ligt de hele kar vol buizen en fietsbanden om te bouwen...

Daarnaast ontwikkelden we nog andere kunsteducatieve projecten zoals een thuistalenbibliotheek met boeken uit heel de wereld in multiculturele basisschool De Wereldreiziger in de Quellinstraat, verjaardagsfeestjes van klassieke componisten op Linkeroever en een pleinschildering op Dam.

Meer weten over Pluto? Bezoek onze website of Facebookpagina.

Betonne Jeugd

Betonne Jeugd is een jeugdwerking voor en door jongeren. We richten ons op jongeren in Antwerpen die geen aansluiting vinden in het bestaande jeugdwerkaanbod. Velen van hen leven in armoede of kunnen niet aarden in andere jeugdbewegingen.

Betonne Jeugd zorgt voor zinvolle momenten in een vertrouwde sfeer waar deze jongeren zich wél thuis voelen, maar vooral waar ze elkaar kunnen steunen. Vriendschap en hulpverlening gaan bij ons hand in hand.

Meer weten over Betonne Jeugd? Bezoek onze Facebookpagina.

Left Side Memories

Left Side Memories is een project dat tot stand is gekomen door de jongens en meisjes van Jeugdhuis 2050. Onze focus: op een verhalende manier inzetten op ontmoeting in de buurt. Het project heeft als insteek om vooral de jongeren zelf het project te laten invullen naar hun eigen wensen.

Het project wil graag tonen dat mensen van uiteenlopende achtergronden meer gemeen hebben dan dat ze van elkaar verschillen. Zo kan men bijvoorbeeld een Zuid-Amerikaanse man van 82 jaar met een passie voor fotografie samenbrengen met een Marokkaanse-Belg van 16 jaar die dezelfde passie deelt. Ook al verschillen deze mensen op gebied van cultuur en leeftijd; er is toch altijd een gemeenschappelijke deler. 

Als Left Side Memories willen we hier op inspelen door hen te interviewen en te fotograferen met een object waar ze veel waarde aan hechten. In de verhalen achter de foto's gaan we op zoek naar overeenkomsten tussen generaties en culturen.

Onze jongeren gaan op zoek naar buurtbewoners die interesse hebben in het project. Ze vonden ondertussen al heel wat geïnteresseerden die enthousiast op de foto gingen. Deze foto’s worden in november tentoongesteld in verschillende locaties op Linkeroever.

Meer weten over Left Side Memories? Bezoek onze Facebookpagina.

Centrum Kauwenberg

Onze werking brengt mensen in armoede en andere mensen samen en draagt zo bij tot de bestrijding van armoede vanuit de ervaring van de mensen zelf. Centrum Kauwenberg kiest er uitdrukkelijk voor om te werken met gezinnen (volwassenen én kinderen) in generatie-armoede.

Ons hoofddoel is het wegwerken van sociale uitsluiting van mensen die in armoede leven. De werking is er op gericht mensen mondiger en sterker te maken en hen te betrekken in het verenigings- en culturele leven.

We proberen armoede ook kenbaar te maken en maatschappelijke structuren te veranderen. De kinderwerking heeft tot doel de kinderen en jongeren van arme gezinnen de kans te geven om in groepsverband hun eigen mogelijkheden te ontdekken en te ontplooien om zo een positieve identiteit te ontwikkelen.

Meer weten over Centrum Kauwenberg? Bezoek onze website of Facebookpagina.

ietStof 

Wij zijn een Antwerpse naaiatelier met een focus op duurzaamheid en educatie. We hechten veel belang aan upcycling door enkel met gebruikt textiel te werken en die opgewaardeerde producten weer in omloop te brengen.

Maar ietStof is bovenal ook een lokaal sociaal project. Jongeren krijgen in ons atelier de kans om hun talenten te ontwikkelen en zelfvertrouwen te kweken terwijl ze leren naaien en ontwerpen.

Onze vzw wil groeien van een klein naar groot textielatelier. ietStof werkt zelfvoorzienend en wil kostenbewust investeren. We willen duurzaam investeren in mensen, en hun zelfzorg en eigenwaarde vergroten door in te zetten op talenten en sociale competenties. Zij kunnen de werking van ietStof mee uitbouwen en leren mee duurzaam ondernemen.

Meer weten over ietStof? Bezoek onze website of Facebookpagina.

Muzarthe

Muzarthe zag het levenslicht op 1 maart 2013. Wat begon als een idee tussen gelijkgestemde zielen op een zangcursus, groeide stilaan uit tot een artistieke vereniging die mensen op vocaal en muzikaal vlak probeert te laten groeien in hun dromen. En daar zijn we - ook al zeggen we het zelf - goed in geslaagd!​

Dankzij het vertrouwen van onze enthousiaste leden zijn we stilaan kunnen uitgroeien tot een sociale, educatieve vzw die mensen op een leuke, laagdrempelige en motiverende manier in contact brengt met muziek, zang en dans.

We zetten ons dagelijks in om al onze leden te helpen om hun grenzen te verleggen en hun eigen mogelijkheden (verder) te ontdekken op hun eigen tempo. Zowel jong als oud, amateurs als professionals zijn welkom.

Meer weten over Muzarthe? Bezoek onze website of Facebookpagina.

Verwante info:

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!