Welkom!

Antwerpen.be maakt gebruik van cookies. Aan de hand van die cookies verzamelt en analyseert Antwerpen.be informatie over uw bezoek. Genieten van een optimale A-ervaring? Bevestig met alle cookies toestaan. Stel voorkeuren in en bepaal welke informatie u met Antwerpen deelt. Houd er rekening mee dat bepaalde media enkel beschikbaar zijn indien u de cookies ervan aanvaardt. Antwerpen.be bewaart cookievoorkeuren. U kan ze aanpassen via cookies beheren. Meer weten? Raadpleeg onze Cookieverklaring. Antwerpen.be waardeert uw vertrouwen en wenst u een verrijkende surfervaring toe!

stad Antwerpen
Victoriano Moreno

“Ik ga voor snoepgoed van betere kwaliteit en dat proeven mijn klanten”

Elke vrijdagnamiddag vind je een stemmige markt aan de Desguinlei. Een van de vaste waarden is marktkramer John Michielsens. In zijn kraam Het Suikeren Hart verkoopt John snoep, koekjes, chocolade en andere zoete zaligheden. Dat doet hij al veertig jaar met een stevige portie passie voor de markt, zijn klanten en zijn producten.

“Bij ons vind je dingen die je in de supermarkt niet vindt. Ik probeer producten van betere kwaliteit te vinden, doorgaans bij kleine fabrikanten. Dat is ook de sterkte van de markt. De klanten weten dat ze bij mij nog echte kwaliteit vinden. De neuzen bij ons komen elke week vers binnen, die liggen niet lange tijd in een doosje op het schap. Dat verschil proeven onze klanten en daar betalen ze ook graag voor.”

Vertrouwen kweken

“Ik sta op verschillende markten, maar die aan de Desguinlei vind ik heel bijzonder. Het is een multiculturele markt. Iedereen komt met elkaar overeen. Het is niet dat we rond elkaars nek hangen. Hoewel, voor de coronacrisis was er toch één collega-marktkramer die dat wel deed. Het contact onder de marktkramers is heel hartelijk, het zou familie kunnen zijn.”

“Sommige klanten praten moeilijk Nederlands. Maar toch werkt het, want den John is den John. Of ik nu wit, groen of paars ben, ik weet wat mijn klanten willen. Ze vragen bijvoorbeeld halal snoepgoed of snoep zonder gelatine. Da's oké, ik heb me aangepast en verkoop dat ook. Het gebeurde in het begin wel eens dat een klant een bepaald product wilde kiezen, en dat ik die waarschuwde dat er gelatine in zat. Dan ging er een deur open, zo kweek je vertrouwen.”

“Vlakbij de markt aan de Desguinlei ligt PIVA (school voor slagerij, hotel, bakkerij en toerisme). Het contact met die jonge gasten, da's echt plezant. Ik volg wat ze doen op school en babbel daarover met hen. Ze komen me spontaan zaken vertellen, we lachen en zwanzen. Ik zie die gasten opgroeien van het eerste jaar tot ze afstuderen.”

Met volle overtuiging

“Ik geloof heel sterk in de markt. We zitten in een overgang. De oude garde als ik doet nog wat voort. Maar er komen nieuwe marktkramers met nieuwe ideeën en dat is goed. Neem bijvoorbeeld mijn kameraad met een hamburgerkraam. Die verkoopt geen gewone hamburgers, maar zaken als pulled pork, met een speciaal wijntje erbij. Dat is het! Mensen die zich specialiseren in een bepaalde soort bloemen of in exclusief textiel, die brengen iets op de markt dat je elders niet vindt. Wat niet wil zeggen dat je op de markt geen appel of appelsien meer kan kopen. Maar er waait duidelijk een nieuwe wind.”

“Ik zie echt toekomst voor de markt. Het is een harde stiel, zeggen sommigen. Je staat buiten in weer en wind en moet vroeg uit je bed. Voor mij is dat een kwestie van gewoonte. Mensen die in shiften werken, moeten er ook vroeg uit. En een metser in de bouw staat ook buiten in weer en wind.”

“Mijn dochter heeft de zaak overgenomen. Je gaat je kind toch niet in een zaak zetten waarin je niet gelooft? In het begin had ik het wel moeilijk om mijn zaak los te laten. Maar nu zie ik dat ze bepaalde zaken beter aanpakt dan ik. Ze is veel beter met de computer. En ze is ook veel directer, het moet echt in orde zijn. Ik kijk ernaar en zie dat de zaak in goede handen is.”

“Sinds kort ben ik officieel met pensioen. Maar ik doe nog steeds vier dagen per week de markt. Ik doe mijn job met plezier en met volle overtuiging. Stoppen zie ik niet zitten. De markt afgeven, nee, dat lukt me nog niet.” 

2pk’tje

“Veertig jaar geleden begon ik met 28.000 Belgische frank en een 2pk'tje om honing en peperkoek te verkopen. Mijn vader zag dat helemaal niet zitten. Maar stilaan bouwde ik iets op. Ik kocht een paraplu en een schraag, en toen was het geld op. Ik leerde praten en mijn plan trekken. Ook had ik het geluk om de juiste mensen te ontmoeten, leveranciers die me vertrouwden en omgekeerd. Ik heb  hard gewerkt. Chapeau voor mijn vrouw, want ik heb die wat aangedaan. De wekker loopt af om kwart voor vijf en vanaf dan ben ik de hele dag bezig. Maar na de markt hebben we tijd om te zeveren en te lachen. En de weetjes van de markt te vertellen.” 

“Uiteindelijk komt het erop neer om de klanten te soigneren en ervoor te zorgen dat ze content zijn. En als ze vinden dat er toch iets scheelt, dan kunnen we erover praten. Zo moet dat gaan.”

Welke lokale handelaar wil jij in de kijker zetten?

Ken je zelf een lokale handelaar in district Antwerpen (postcode 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060) die je graag wil voorstellen aan de andere inwoners? Laat het dan zeker weten via communicatie.districtantwerpen@antwerpen.be