Contacteer stad Antwerpen

stad Antwerpen

“Al 16 jaar doe ik alles alleen en dat wil ik graag zo houden”

Italiaanse racefietsen, gravelbikes, comfortabele stadsfietsen en steeds meer longtailfietsen: het aanbod van fietsenhandel De Vélodrome speelt in op wat de hedendaagse fietser wil. Uitbater Tom Teck kiest er bewust voor om zijn buurtwinkel persoonlijk te houden.

“Na enkele jaren in het onderwijs startte ik mijn zaak in 2008, hier in een voormalige delicatessenwinkel op Zurenborg. Ik had nood aan iets anders, had zelf nog gekoerst in mijn jeugd en ben altijd met fietsen bezig geweest. De fiets was altijd al mijn passie, maar starten met een eigen winkel was spannend. Het werd echter meteen een succes. Je had toen ook nog niet zoveel fietsenwinkels. Al 16 jaar doe ik alles alleen, met soms wat bijkomende hulp in drukke tijden. Er zijn al genoeg grote fietsenwinkels, dus dat wil ik graag zo houden. Soms denk ik er wel eens aan om te verhuizen naar een groter pand. Dan zou ik meer fietsen kunnen plaatsen, want er zijn zoveel leuke merken. Maar ik zit hier ook goed en wil in de buurt blijven.”

“De Vélodrome is een echte buurtwinkel. Vertegenwoordigers staan ervan te kijken hoeveel mensen mij bij naam kennen. Vandaag moet je in veel winkels een herstelling online inplannen en dan enkele weken wachten. Ik hou het graag persoonlijk. En ik denk dat dat De Vélodrome ook uniek maakt. Als er hier iets fout loopt, dan kan er maar één persoon dat gedaan hebben en dat ben ik.”

Trainen met 150 fietsers

“Intussen heeft de zaak wel wat naam. Dat komt ook door Zurenborgsport, de fietsclub die ik opstartte. Intussen hebben we bijna 250 leden, en dat is zeker ook de verdienste van de andere leden van het bestuur. Wie wat fietst, kent ongetwijfeld de zwarte pakjes met vooraan ‘De Vélodrome’ en achteraan ‘Café Zeezicht’.”

“Elke woensdag en zondag trekken we eropuit met Zurenborgsport. De grote ploeg is verdeeld in verschillende groepjes naargelang het niveau. Verder houden we af en toe een weekend en deden we ook al evenementen voor het goede doel. We broeden trouwens op een tweede editie van Parijs-Zurenborg, een rit die we in één trek afleggen ten voordele van een goed doel. Bij mooi weer staan hier 150 fietsers klaar voor een trainingsrit. Aankomen doen we altijd aan het Zeezicht, daar hebben we intussen ons eigen hoekje. Die club leeft echt, het is straf van waar de mensen soms komen.”

Italiaanse merken

“Bij de eerste zon ontploft de boel hier in de winkel. Fietsen is aan het weer gebonden. Vanaf mei is het echt hard werken, dan klop ik lange dagen. Vroeger was het vrij rustig tussen oktober en april. Maar tegenwoordig wordt er zoveel gefietst! Voor veel mensen is de fiets hun vervoersmiddel, zeker in de stad.”

“Ik heb een aanbod van enkele mooie en goede Italiaanse merken, vooral qua racefietsen. Dat sportieve segment vind ik heel leuk. Maar ik wil dat dit ook een buurtwinkel is, dus ik blijf ook sterk inzetten op stadsfietsen, elektrisch of niet. En daarnaast doe ik dus veel in koers- en gravelfietsen. Ik heb te weinig plaats om veel bakfietsen te plaatsen, daarvoor werk ik op bestelling. Wat ik wel aanbied, zijn longtailfietsen. Die zitten echt in de lift.”

Antwerps Kampioenschap der Caféploegen

“Op vrijdag 28 juni organiseren we met Zurenborgsport de tweede editie van Zurenborg Koerst! Met onze eerste editie vorig jaar sloten we aan bij een traditie van koersen voor wielertoeristen in Antwerpen. Door corona sneuvelden er veel, maar wij pikten de draad weer op. Op een autovrij parcours, bewaakt door politie en seingevers, organiseren we wedstrijden voor mannen en vrouwen, en een rit voor kinderen. Dat is toch vrij uniek in de stad. Dit jaar gaat de koers door op een vrijdagavond, dat kan heel gezellig zijn. De koers wordt wel eens het Antwerps Kampioenschap der Caféploegen genoemd. Er is een individueel en een ploegenklassement, en de winnende clubs bij mannen en vrouwen krijgen een vat bier mee. Vorig jaar wonnen wij in beide categorieën, maar de vaten dronken we enkele maanden later uit samen met de andere clubs. Tijdens Zurenborg Koerst! is er uiteraard gezonde concurrentie tussen de verschillende clubs, maar achteraf staan we samen te dansen. Het is een mooie manier om mensen te leren kennen, en dat geldt eigenlijk ook voor onze club Zurenborgsport. Je komt er alle lagen van de bevolking tegen en je ontmoet er mensen die je anders niet zou leren kennen. Maar iedereen draagt hetzelfde wielerpakje. De fiets verbindt, zoveel is duidelijk.”

“De band tussen Antwerpse fietshandelaars is goed. Aan Thomas van De Geus gaf ik nog les toen ik leraar was. Hem kan ik altijd bellen als ik iets nodig heb. Daan van Bike Project verdeelt enkele merken die ik ook verdeel. We komen elkaar zelfs tegen in Italië waar we elk jaar fietsen gaan kiezen. En Sofie van Amici di Bici hielp ik vorige week nog aan een voorvork. We lopen elkaars deur niet plat, maar we hebben een goede verstandhouding.”

Meer info

De Vélodrome, Dageraadplaats 34, 2018 Antwerpen, www.develodrome.be

 

Welke lokale handelaar wil jij in de kijker zetten? 

Ken je zelf een lokale handelaar in district Antwerpen (postcode 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060) die je graag wil voorstellen aan de andere inwoners? Laat het dan zeker weten via communicatie.districtantwerpen@antwerpen.be