start werken stadhuis Antwerpen stad Antwerpen

De restauratiewerken aan het stadhuis zijn gestart

Op maandag 9 april 2018 zijn de werken aan het stadhuis van Antwerpen gestart. Het historische gebouw wordt niet alleen gerestaureerd, er vinden ook de nodige aanpassingen plaats zodat alle schepenen en hun medewerkers er in de toekomst een plaats hebben. In het najaar van 2020 wordt het vernieuwde stadhuis in gebruik genomen.

Stadhuis in de steigers

Na de voorbereidende werkzaamheden starten nu de restauratiewerken aan het stadhuis. Op 9 april is de aannemer Monument-Vandekerckhove gestart met de plaatsing van een werfomheining en steigers rondom het gebouw.

Dakwerken

Tussen augustus 2018 en september 2019 wordt er gewerkt aan het dak. Op de tweede verdieping komen twee hoge ruimtes aan beide kanten van de centrale glazen koepel. Hierdoor valt er veel daglicht binnen en zullen de omliggende daken en de campaniletoren van binnenuit zichtbaar zijn. Bovenop de glazen koepel komt er bovendien een kunstwerk van beeldend kunstenaar Germaine Kruip.

Vanaf september 2018 staat de reiniging en herstelling van de buitengevel op het programma. Gelijktijdig wordt het schrijnwerk hersteld of vernieuwd.

Restauratie interieur

De restauratie aan het interieur, waaronder de muurschilderingen, vele schilderijen en het goudleren behang in het kabinet van de burgemeester, neemt heel de werfperiode in beslag. De restauratie gebeurt zowel ter plaatse als in ateliers buiten de werfzone.

In het najaar van 2020 wordt het vernieuwde stadhuis opnieuw in gebruik genomen. Kabinetten die voordien niet in het stadhuis gevestigd waren, krijgen er dan ook een plek. De gelijkvloerse verdieping zal bovendien gedeeltelijk toegankelijk zijn voor het publiek. Via de centrale inkom aan de Grote Markt vinden bezoekers er de balie terug. Deze bevond zich voordien aan de zijde van de Suikerrui.

Wilt u meer weten over de grote renovatie- en restauratiewerken en de toekomst van het stadhuis van Antwerpen? Lees er alles over in dit uitgebreide achtergrondartikel.