Expo Legends of Liondance in Permeke

In februari word je in bibliotheek Permeke helemaal ondergedompeld in de Chinese cultuur en geschiedenis en kom je meer te weten over het Chinese Nieuwjaar en de eeuwenoude Leeuwendans.

Half februari start het Chinese jaar Huangdi 4716, het Jaar van de Hond. In bibliotheek Permeke kan je alvast een bezoek brengen aan een tentoonstelling vol verhalen, tradities en legendes over het Chinees Nieuwjaar en de spectaculaire Leeuwendans.

Drijvende kracht achter de expo is Joe Choi. Hij danst al 25 jaar de Chinese leeuwendans tijdens de jaarlijkse parade in Antwerpen. “Toen ik er op 12-jarige leeftijd mee startte, was die parade nog heel beperkt en vooral een feest van en voor de Chinese gemeenschap in Antwerpen. Dat is al lang niet meer zo. Intussen trekken de festiviteiten van het Chinees Nieuwjaar een erg divers en heel groot publiek. Zeker de leeuwendans is een eyecatcher. De acrobatische sprongen en kleurrijke leeuwenpakken spreken tot de verbeelding. Maar ik merk dat veel bezoekers er niet veel van begrijpen. Ze zien hoe mooi en spectaculair het is, maar weten niet welke symboliek en geschiedenis erachter schuilt. En die is prachtig en wil ik delen.”

Daarnaast kom je ook alles te weten over de gebruiken tijdens het Chinese nieuwjaarsfeest, over de dierenriem en over de verschillende nieuwjaarsgerechten. Wist je dat men tijdens het Chinese Nieuwjaar heel bewust bepaalde gerechten klaarmaakt omdat ze een boodschap van geluk of nieuw leven brengen? Of dat een leeuwendans niet hetzelfde is als een drakendans? En waarom wordt het Chinees Nieuwjaar eigenlijk niet op 1 januari gevierd? Hoe zit dat met die knallende voetzoekers? Een antwoord op deze en nog andere vragen vind je op de kleurrijke expo Legends of Liondance in bibliotheek Permeke.
 

Praktisch

Expo Legends of Liondance
​van 2 tot en met 25 februari 2018
gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bib 
Bibliotheek Permeke
De Coninckplein 26 – 2060 Antwerpen
www.permeke.org

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!