Fietsbrug IJzerlaan Frederik Beyens

Fietsbrug IJzerlaan is klaar

De fiets- en wandelbrug over het Albertkanaal, die de vroegere IJzerlaanbrug vervangt, kreeg een nieuwe aanloophelling in Merksem. 

In de tweede helft van november werkte de aannemer het laatste onderdeel van de brug af. Hij plaatste de definitieve aanloophelling in Merksem. Sinds donderdag 30 november kunnen fietsers en voetgangers dus vlot de brug opgaan ter hoogte van de Blijvoort.

De tijdelijke stelling, die sinds 6 april in gebruik was, wordt afgebroken. De brug zelf en de helling aan de andere kant van het kanaal, in de Damwijk, waren al langer definitief afgewerkt.

Hogere brug

De IJzerlaanbrug was de laagste brug over het Albertkanaal. De nieuwe fiets- en voetgangersbrug is bijna 2,5 meter hoger. De hogere brug was nodig om op termijn meer containers per binnenschip te kunnen vervoeren. Alle bruggen over het Albertkanaal worden verhoogd en de vaargeul wordt verbreed. Zo wordt de binnenvaart een alternatief voor vrachtvervoer over de weg.

Meer info

www.ijzerlaan.be 

Verwante info:

8 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
RitaStuyck

Het is een tijd geleden dat ik die brug nam. De aanloop was nog niet af. Ik zal ze bij droog weer nog eens uitproberen. Maar bij het afdalen aan de andere kant vind ik het ronduit gevaarlijk met die haarspeldbochten. Plus, je komt op een baan zonder duidelijke richtingwijzers. Het ideale zou zijn om rechtdoor te kunnen, maar er is geen zebrapad of lichten en er zijn hoge borduren. Wordt daar nog iets aan gedaan???

Jouw avatar
Hans_Majean

De koffiekoek heeft gesmaakt... Vanmorgen stond er nog een verbodsbord (verboden te fietsen) aan het begin van de Campinalaan. ik hoop dat dit ondertussen wel verwijderd is, want het zorgt voor verwarring.

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Rita, bedankt voor uw feedback. Aan de kant van Antwerpen, zijn de werken aan het nieuwe kanaal op de IJzerlaan volop bezig. Eens deze werken klaar zijn, kan het terrein tussen de aanloophelling en de IJzerlaan heraangelegd met een fietsverbinding die aansluit op de Samberstraat en verdwijnt de onderste bocht van 180 graden. Vandaag is er een tijdelijke oversteek voorzien met verkeerslichten ter hoogte van de Denderstraat.

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Hans, bedankt om dit te melden. We laten het nakijken.

Jouw avatar
Hans_Majean

Vanmorgen was te bord 'verboden te fietsen' weg op de hoek Campinalaan met de Groenendaallaan...

Jouw avatar
info@vira.be

Beste, ik ga regelmatig wandelen over de fietsbrug. Misschien nog een suggestie voor de voetgangers om aan de zijde van Antwerpen Noord een trap te plaatsen zodat voetgangers direct naar beneden kunnen?

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Hans,Tijdens de werken van de IJzerlaanbrug, waarbij de tijdelijke fietshellingen voorzien worden, wordt aan de stadzijde nog geen trap voorzien. Kort na de werken aan de IJzerlaan, zouden de werken aan de Oosterweelverbinding moeten starten zijn. Aan de landing van de fietsbrug worden heel ingrijpende werken uitgevoerd en is een werfzone nodig om de Ring te kunnen tunnelen. Hierdoor wordt de toegankelijkheid van de IJzerlaanbrug bemoeilijkt en kan het zijn dat de trap onbruikbaar is of op de verkeerde plaats komt te liggen. Pas als het ontwerp van de omgeving helemaal bepaald is, zal er beslist worden hoe en waar er trappen komen te liggen.

Jouw avatar
innema

Beste, Jammer genoeg kan ik als dagelijks fietser niet veel goeds bedenken over de nieuwe fietsbrug... Ze oogt dan wel mooier dan de vorige en ze ligt hoger waardoor de schepen er onderdoor kunnen varen... maar dat zijn geen voordelen voor fietsers. De vorige brug was in totaal 71 meter...deze brug is 490 meter! Ik reed bijna dagelijks over de oude brug. Terwijl ik vroeger het idee had dat ik maar even de brug over moest (van Merksem naar Antwerpen) en al op den Dam aan Spoor Noord was, ben ik nu veel langer onderweg tot op dezelfde plaats, met name meer dan het dubbele van de tijd!! Zowel door de lengte van de brug als door de omweg die je nog maakt na de brug tot aan Spoor Noord. Dat maakt dat ik deze brug eigenlijk probeer te vermijden en eerder andere wegen zal nemen vermits die nu niet meer langer zijn dan de weg over de brug. Het kan toch niet de bedoeling zijn van een fietsbrug dat fietsers deze proberen te omzeilen!! Jammer...