Het Steen Jan Crab

Restauratie van Het Steen gaat van start

Het Steen wordt omgevormd tot de toegangspoort tot Antwerpen. De stad maakt van dit unieke landmark hét toeristisch onthaalcentrum waar bewoners en bezoekers terecht kunnen voor informatie, tickets, boekingen en exposities. De werken zijn gestart en zouden moeten afgerond zijn tegen de zomer van 2020.  

De aannemer THV Democo nv – Renotec nv begint met het inrichten van de werf en de afbraakwerken. De aanbouw uit de jaren 50 verdwijnt en wordt nadien vervangen door een nieuwe constructie. Vanaf juni worden de funderingen onder handen genomen. Tussen september 2018 en oktober 2019 vinden de ruwbouw- en restauratiewerken plaats.

Als alles volgens plan verloopt kunnen bezoekers en bewoners nog voor de zomer van 2020 terecht in het nieuwe Steen. 

Iconische trekpleister en toeristische toegangspoort tot Antwerpen

Het Steen is één van de belangrijkste beschermde monumenten van Vlaanderen. Het is een iconische trekpleister voor bewoners en bezoekers. In het verleden heeft het gebouw een hele waaier aan functies gekend: van burcht en gevangenis tot houtzagerij en scheepvaartmuseum. In de nieuwe functie zal het de rol vervullen van cruiseterminal, onthaalcentrum en stadswinkel. Daarnaast vertelt een interactief belevingsparcours bezoekers en bewoners meer over de geschiedenis en de identiteit van de stad en het gebouw zelf. 

Ook nieuw ponton

Ter hoogte van Het Steen komt ook een nieuw ponton van 350 meter lang waaraan zee- en riviercruises kunnen aanmeren. Passagiers zullen onthaald worden in de nieuwe cruiseterminal in Het Steen. Zo komt de stad tegemoet aan de stijgende vraag van rederijen die in Antwerpen halt willen houden. De werken voor het ponton starten in september 2018. 

Nieuwbouw

Het ontwerp van noAarchitecten vertrekt vanuit de bouwgeschiedenis van het Steen. Het Steen als vrijstaand gebouw, zoals het in 1890 was, vormt de basis. Een nieuwe toren en dakterras vervangt de aanbouw uit de jaren ’50. Dat nieuwe gedeelte heeft een uitgesproken hedendaagse architectuur, waardoor verschillende tijdslagen in één gebouw verzoend worden. Verschillende grijs- en beigetinten worden gecombineerd zodat het een geheel vormt met de eeuwenoude muren. Onderaan is de kleur donkerder en naar boven toe wordt deze lichter zoals dit ook het geval is in de oude muren. Wie de toren beklimt, zal kunnen genieten van een nieuw en verrassend uitzicht over Schelde, stad en haven. Ontwerpbureaus Opera Amsterdam en Studio Louter verzorgen de scenografie en inrichting van het gebouw. Meer info is terug te vinden op www.antwerpenmorgen.be/projecten/het-steen

2 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
simon.segers@werkhaven.antwerpen.be

Dat nieuwe ponton, zal dat enkel en alleen voor de aanmerende toerist zijn, of mogen gewone Antwerpenaars er ook nog komen zitten?? Zal Semini gespaard worden? Zal er nog vrije toegang zijn naar de "nekring" waar ik mijn zoontjes net zoals ikzelf vroeger in kan laten plaatsnemen?

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Simon, het Semini beeldje wordt zeker bewaard en geconsolideerd om verder verweer tegen te gaan. Alle plaatsen die in het huidige Steen toegankelijk zijn, zullen toegankelijk blijven. Ook het volledige gelijkvloers wordt een vrij toegankelijk onthaal en de toren kan vanop het wandelterras door iedereen beklommen worden. Het nieuwe ponton voor cruiseschepen is enkel bestemd voor passagiers. Het meren van grotere schepen houdt meerdere risico’s in en omwille van veiligheidsmaatregelen wordt het ponton niet voor het publiek opengesteld.