Welkom!

Antwerpen.be maakt gebruik van cookies. Aan de hand van die cookies verzamelt en analyseert Antwerpen.be informatie over uw bezoek. Genieten van een optimale A-ervaring? Bevestig met alle cookies toestaan. Stel voorkeuren in en bepaal welke informatie u met Antwerpen deelt. Houd er rekening mee dat bepaalde media enkel beschikbaar zijn indien u de cookies ervan aanvaardt. Antwerpen.be bewaart cookievoorkeuren. U kan ze aanpassen via cookies beheren. Meer weten? Raadpleeg onze Cookieverklaring. Antwerpen.be waardeert uw vertrouwen en wenst u een verrijkende surfervaring toe!

stad Antwerpen
GalgenweelparkVooruitzicht

Galgenweelpark

De natuurlijke uitstraling van het gebied aan de rand van het Galgenweel vormt het uitgangspunt van een gloednieuw park van 12 ha met meer ruimte voor waterbeleving en recreatie.

Het ontwerp is van de hand van het architectenbureau Bernardo Secchi Paola Viganò, op basis van de resultaten van de inspraakmomenten in 2005 en 2010. Dit is hetzelfde bureau dat in Antwerpen de plannen voor Park Spoor Noord uittekende. Alle informatie over het ontwerp en de verschillende delen in het Galgenweepark kan u onderaan terugvinden.

Basiselementen van het park

Spontane natuurontwikkeling
Het park krijgt reliëf, zodat het gebied meer op een natuurlijke duin gaat lijken dan op de huidige zandvlakte. Een natuurlijke bloemrijke vegetatie met wilde bloemen die zich spontaan ontwikkelt, is het einddoel. Hiervoor wordt de bestaande toplaag na de werken weer aangebracht. De bomen in het park blijven zo veel als mogelijk behouden. Het uitzicht dat het park vandaag heeft, blijft grotendeels bestaan. Maar dan met meer ruimte voor spontane natuurontwikkeling en met meer belevingswaarde.

Wandel- en fietspaden
Het nieuwe Galgenweelpark moet goed toegankelijk zijn voor verschillende gebruikers. Een fietspad, een Finse looppiste, speelzones, een ligweide en pontons met uitzicht op het Galgenweel zijn hiervoor de belangrijkste ingrediënten. De hoofdpaden vormen de verbindingen door het park en langs het Galgenweel. Een breed fietspad van oost naar west verbindt de gebouwen met een wadi. De hoofdpaden en de secundaire paden worden aangelegd in schelpenzand, het fietspad in asfalt.

Natuurlijke afwatering van regenwater
Deze eerste aanleg biedt ook ruimte aan waterberging door de aanleg van de wadi’s. Deze vangen het water dat afkomstig is van de nieuwe woonwijk op en laten infiltreren. Dit zorgt voor een natuurlijke wateropvang en teruggave van water aan de bodem waardoor er in deze zones een specifieke beplanting ontstaat. In de wadi’s bevinden zich ook speelplekken.

Speelzones
De voormalige openluchtzwembaden worden omgevormd tot speelzones voor de allerkleinsten. Rond deze speelzones komen houten lig- en zitbanken. Goed voor meer dan 5200 m² speelplezier. Behalve de natuurlijke speelzones zijn er voor elke leeftijdscategorie afzonderlijke speelplekken met verschillende speeltoestellen. Alle speelzones liggen in een straal van 300 meter van de huidige en toekomstige woningen.

Contact met water
De paden liggen langs het Galgenweel zodat wandelaars en joggers optimaal contact hebben met het water. Ligheuvels in gras bieden uitzicht op het Galgenweel. De noord-zuid-paden eindigen in pontons en rustplekken aan het water.

Timing van de werken

De realisatie van het Galgenweelpark loopt samen met het bouwontwikkelingsproject van projectontwikkelaar Vooruitzicht. Concreet wil dit zeggen dat er pas gestart wordt met de aanleg van de rest van het park als de bouw van de nieuwe woonwijk in een volgende fase komt.

Meer info

AG Stadsplanning Antwerpen
Francis Wellesplein 1
2018 Antwerpen 
tel. 03 338 51 23 
fax 03 338 51 20

Leaflet | Esri, NAVTEQ, DeLorme, Stad Antwerpen