Contacteer stad Antwerpen

stad Antwerpen
Peter Paul Rubens, zelfportret© Beeldarchief Collectie Antwerpen

Rubenshuis

Het Rubenshuis is de plaats waar men het dichtst bij de leefwereld van de grootste barokkunstenaar ten noorden van de Alpen komt. In dit paleisachtige decor bracht Peter Paul Rubens 25 jaar van zijn leven met zijn gezin door.

In het Rubenshuis realiseerde de kunstenaar het leeuwendeel van zijn oeuvre. Hij ontving er vele hoge gasten en bewaarde er zijn indrukwekkende kunstverzameling. Het huis spreekt vandaag nog steeds tot de verbeelding van vele bezoekers uit de hele wereld. Dat heeft te maken met de pracht van het huis en de tuin en met de rijke geschiedenis ervan.

 

Uitstraling van Antwerpen

Rubens’ bekendheid overbrugde onafgebroken de eeuwen en dat is uitzonderlijk. Al snel onderscheidde hij zich als een bijzonder begaafd kunstenaar en zijn hele leven lang bouwde hij aan een succesrijke carrière. Een van zijn vele kwaliteiten was zijn grote veelzijdigheid. Hij was de beste schilder van zijn tijd, maar was daarnaast ook toonaangevend in alle andere kunsten: grafiek, beeldhouwkunst, architectuur, wandtapijt- en edelsmeedkunst. Rubens belichaamt de barokke kunst met zijn beeldtaal vol kleur, beweging, ruimtelijkheid en naturalisme. Behalve als kunstenaar excelleerde Rubens ook als diplomaat, intellectueel, zakenman en kunstverzamelaar. Meer nog dan zijn tijdgenoten Van Dyck en Jordaens droeg hij bij tot de uitstraling van Antwerpen.

De prachtige site biedt schoonheid, groen en ontspanning in het hart van de stad. De bezoekers kunnen nog steeds genieten van het legendarische schildersatelier en de fabelachtige kunstcollectie in dit wondermooie huis.

 

Het Rubenshuis heropent op 30 augustus 2024.

Vanaf 30 augustus 2024 gaat het Rubenshuis opnieuw open. Een bezoek start dan vanaf Hopland 13. Het gloednieuwe gebouw van Robbrecht en Daem architecten geeft toegang tot Rubens Experience, de bibliotheek en de weelderig heraangelegde baroktuin. Vanuit deze groene oase middenin de stad Antwerpen is er een prachtig zicht op het huis van Rubens. De historische kunstenaarswoning blijft tijdelijk gesloten door verbouwingen. Tickets zijn te koop op www.rubenshuis.be

Meer info en contact

Rubenshuis
Hopland 13
2000 Antwerpen
tel. 03 201 15 55
rubenshuis@antwerpen.be
www.rubenshuis.be
 

Blijf op de hoogte

Volg ons op Facebook of Instagram.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief.​