Speelruimtes voor personen met een handicap
De stad zet zich in om haar speelterreinen integraal toegankelijker te maken. Dat wil zeggen dat iedereen een speelterrein moet kunnen betreden, gebruiken en begrijpen ongeacht of je bijvoorbeeld een kinderwagen bij je hebt, een handicap hebt of minder mobiel bent.
Wanneer is een speelterrein toegankelijk?
Een toegankelijk speelterrein kan je als ouder of kind betreden, gebruiken en begrijpen. Het is een omgeving waar iedereen kan spelen en die de interactie tussen kinderen, met of zonder handicap, stimuleert. Zo zijn er bv.:
- verschillende soorten speeltoestellen, bijvoorbeeld toestellen met contrasterende kleuren en geluiden, een pad dat ervoor zorgt dat het terrein (rolstoel)toegankelijk is, ...
- zitplaatsen met arm- en rugleuning
- je vindt de ingang van het speelterrein gemakkelijk. De signalisatie naar de speelruimte is duidelijk en leesbaar
- …
Lees meer over de vereisten voor toegankelijke speelterreinen.
Waar kan je een toegankelijk(er) speelterrein vinden?
De stad houdt zoveel mogelijk rekening met die vereisten bij het (ver)bouwen van een speelterrein. De Robinsontuin, het Nachtegaelenpark en Steytelinckpark zijn hier voorbeelden van.
Robinsontuin: het eerste toegankelijke speelterrein in Antwerpen
De Robinsontuin in Linkeroever is een mooi voorbeeld van een toegankelijk speelterrein. Het is gelegen aan het strand van Sint-Anneke tussen de Kastanjedreef en de Thonetlaan.
Bij de heraanleg ging speciale aandacht naar de toegankelijkheid van de toestellen, paden en het straatmeubilair voor mensen met een handicap.
De ontwerpers hielden rekening met de resultaten van de inspraak en het overleg met:
- de werkgroep Antwerpen Toegankelijk
- het Centrum voor Toegankelijkheid van de Provincie Antwerpen
Lees hier een nieuwsbericht over het speelterrein Robinsontuin.
Nachtegaelenpark
Dit is een avontuurlijk en toegankelijk speelterrein. Bij de heraanleg van het speelterrein ging speciale aandacht naar de toegankelijkheid van de toestellen, de paden en het straatmeubilair voor mensen met een handicap. Er wordt ingezet op toegankelijkheid zonder dat dit als een ‘speciale ‘ visuele aparte speelterreininrichting wordt ervaren. Enkele voorbeelden:
- verharde zones met rubber ondergrond
- draaimolen zonder drempel, geschikt voor rolstoelen
- een vogelnestschommel
Steytelinckpark
De stad heeft het speelterrein in het Steytelinckpark in Wilrijk vernieuwd. Daarbij ging extra aandacht naar de toegankelijkheid van de toestellen, de paden en het meubilair voor mensen met een handicap. Het speelterrein is bewust naast het bestaande pad gelegd, om de afstand tot de speeltoestellen te verkorten. Het laatste stukje in de zandbak is dan aangelegd in valdempende rubber om gemakkelijker in/op een speeltoestel te kunnen.
Er zijn nog enkele specifieke toestellen toegevoegd zoals bv. een draaimolen zonder drempel en een vogelnestschommel.
Engagement van de stad Antwerpen
De komende jaren zetten de districten zich verder in om in elk district een integraal toegankelijke speeltuin te realiseren. Ook de Antwerpse speelbossen krijgen een toegankelijkheidsscreening en verbeterplan.