Contacteer stad Antwerpen

stad Antwerpen
district Antwerpen

Heraanleg Lakenstraat

Naar aanleiding van het nieuwe ontwerp voor de Gedempte Zuiderdokken zal district Antwerpen de Lakenstraat opnieuw inrichten. Hiervoor is een volledige heraanleg noodzakelijk en wordt ook de riolering vernieuwd.

De Lakenstraat past binnen het goedgekeurd circulatieplan van de Gedempte Zuiderdokken 2019. Hierin zijn de Lakenstraat en de omliggende straten opgenomen als woonerven. De straten die gelegen zijn tussen de Verviersstraat en de Wapenstraat hebben een gelijkaardig statuut. De Lakenstraat is de eerste straat die heraangelegd wordt en zal daarom een voorbeeld zijn voor de volgende woonerven.  

Na de heraanleg wordt de Lakenstraat een eenrichtingsstraat richting de Gerlachekaai.
Het concept van de Lakenstraat kan je hier raadplegen.

Definitief ontwerp

Grondplan definitief ontwerp Lakenstraat

Het definitief ontwerp werd verder verfijnd. Zo werd onder andere de plaatsing van het straatmeubilair verder uitgewerkt. De rijloper werd naar 4,20 meter gebracht. Ook is er één boom toegevoegd ten opzichte van het concept waardoor er nu negen bomen zijn. 
 

Parkeerbalans

Het definitief ontwerp resulteert in een parkeerbalans van 16 plaatsen in de bestaande toestand naar 7 plaatsen in de nieuwe toestand. De Lakenstraat is ingericht als woonerf waarbij de focus ligt op vergroenen en verblauwen. Door enkele parkeerplaatsen op te geven ontstaat er meer ruimte voor groen en blauw.
 

Bomenbalans

Ten opzichte van de vorige fase is één boom toegevoegd waardoor er nu negen bomen zijn opgenomen in het definitief ontwerp:

  • 1 Ondersteuner: sneeuwkers (Prunus x gondouinii 'Schnee'
  • 4 Small-bomen: haagbeuk (Carpinus betulus ‘Lucas’)
  • 2 Small-bomen: haagbeuk (Carpinus betulus ‘Frans Fontaine’)
  • 1 Small-boom: zachte es (Fraxinus pennsylvanica 'Zundert')
  • 1 Medium-boom: zachte es (Fraxinus pennsylvanica 'Zundert')
     

Hemelwaterplan

De Lakenstraat ligt in een zone waar het rioleringsstelsel gescheiden aangelegd moet worden. Voor deze zone wordt een gescheiden systeem met waar mogelijk bronmaatregelen voorgesteld.
 

Omgevingsvergunning

Voor deze werken is een omgevingsvergunning vereist.
 

Meer informatie

Voor meer informatie kan je terecht bij het team Publieke Ruimte: via participatie.2000@antwerpen.be .